O būtent – beribė agitacija prieš grynuosius pinigus. Ir tai, kad liaudis tyli, nors yra klupdomi, nors iš žmonių yra tyčiojamasi, nors pažeidžiamas asmens privatumas. Pavyzdžiui, galimybių pasai beveik visur rodo tavo pavardę. O gal tu nori būti inkognito?

Tas pats ir dėl mokėjimų kortele. Kodėl turi likti istorija, kur buvau, ką pirkau, kokiomis paslaugomis naudojausi? Tarkim, kortele atsiskaitai, eidamas su mylimąja į viešbutį – nepulkite smerkti. BK nėra straipsnio, draudžiančio mylėti moterį nesusituokus, ir ne laukiniai esame, kurie akmenimis mėto. Arba aš, pavyzdžiui, atsimenu, kai buvau neišsiskyręs, mylimajai pirkau brangius kvepalus – aišku, išsigryninau pinigus, beveik visada išsigryninu. Bet pavyzdžiui tokiu atveju kitas vyras, turintis bjaurią ir įkyrią žmoną, gali ir pakliūti. Viskas paprasta – būna tokių situacijų, kai sutuoktinis pamato sąskaitos išklotines. Ne viską nusaugosi, kai aplink tame pačiame bute trinasi.

Arba kitas dalykas. Daug kas už visokias paslaugas išimtinai ima tik grynais pinigais, o jų išsigrynijimas kai kada kainuoja. Tada darykit taip, kad nieko jokiame bankomate neatskaičiuotų už išsigryninimą. Arba jeigu tu pats nenori mokėti kortele, ar pavedimu? Tarkim, eini pas psichologą, pas urologą ar pan. Arba priklausomybių ir kreipiesi pagalbos. Kokio pimpalo tai turi likti užfiksuota istorijoje? Ir taip žmonės bijo eiti pas priklausomybių daktarus, pas psichiatrus, kad įrašų neliktų. Aš čia kalbu ne apie save, o apskritai – kokių būna situacijų. Pavyzdžiui, reikės gauti leidimą ginklui, o čia įrašas riogso. Arba į kokias nors pareigas pretenduoti norėsi, o įrašas pamaišys. Ir tik nepasakokit, kad kreipiantis į gydytoją privačiai ir anonimiškai, bet sumokėjus kortele, neliks istorijos. Kam labai reikės, tas pasistengs atkasti. O sumokėjus grynaisiais esi švarus, ramus ir saugus.

Na, ir labai banali kasdieninė situacija. Aš girdėjau, kad bankai priverčia žmones pildyti kažkokias anketas ir, kol neužpildei, gali neleisti naudotis tavo sąskaita. O jeigu kaip sykis išsigryninti nespėjai ir tau reikia pinigų čia ir dabar, o ne kol išsiaiškinsi, kas atsitiko ir užpildysi tą prakeiktą anketą? Na, neduokdie, taip atsitinka kur nors tolimoje kelionėje – kas tada?

O ir sukčiai dabar siautėja būtent internete. Žioplesni asmenys vienu mostu gali pervesti sukčiui didžiausias sumas. O kol grynaisiais jas surinktų, turėtų laiko atsitokėti. Aš visada palaikau tokias vietas, kuriose atsiskaitymai – išskirtinai grynaisiais pinigais. Palaikymą rodau ten lankydamasis, naudodamasis jų paslaugom, ten pirkdamas. Ir taip darau jau labai seniai.

Kortelės reikalingos kartais tikrai patogu. Bet nusiteikti prieš grynuosius negalima. Protestuodamas niekada neperku internetinėse parduotuvėse, o jeigu kas nors įkalbinėja mokėti tik kortele, nepalieku arbatpinigių. Kviečiu visus lietuvius taip elgtis, nes mes – ne asilų minia, kad su mumis darytų, ką nori.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)