Tai kaip ir niekis, galima išsiaiškinti. Bet kur dingo mano administruojama skelbimų grupė su 30 tūkst. žmonių – čia jau klausimas. Be perspėjimo, be nieko. Grupė buvo prižiūrima, gerbiama ir kontroliuojama. Politiniai pasisakymai trinami, konfliktai greitai nuraminami. Grupė tiesiog dingo. Labai tikėjausi, kad ją tiesiog kažkas „nukneckino“ ir pakeitė pavadinimą. Tada būtų nors kiek ramiau, nes dabar pikta iki begalybės. Labiausiai siutina, kad ji buvo ištrinta be perspėjimo (vėlesni tyrinėjimai parodė, kad visgi ištrinta).

Žodžiu, atėjo skaitmeninis tėvas, davė į sprandą ir, nepasakęs už ką, išėjo į virtuvę, atsisėdo ant kedės ir pro durų tarpą toliau stebi, ar aš nedarysiu tokių pačių nusižengimų. Bet pala, kokių nusižengimų? Už ką aš gavau per sprandą? Kas ten buvo ne taip? Kur perspėjimai? Kaip Rusijoj – suima ir baudžia dėl to, kad valdžiai kažkas nepatinka.

Kalbant apie ta sutrių, banditų, nusikaltėlių, žmogžudžių šalį, užpuolusią Ukrainą, feisbuke irgi negalima nieko pasakyti. Yra kalnas žmonių, kurie už bet kokį žodelį, skirtą apibudinti tuos valkatas, gauna bloką dienai, mėnesiui arba visam laikui. Tokie žodžiai kartais randami ir žiniasklaidoje – ten filtrus jie praeina, vadinasi, kai kuriuos galima naudoti. Matai, feisbukas labai gal „pažengęs“...

Beje, vakarietiški pasisakymai yra nepalankūs tiems unitazų ubagyno šalies atstovams, todėl irgi blokuojami. Kiek buvo raportuota vatinių smegenų ir jų propagandinių kliedesių grupių bei asmenų, bet jie toliau sau sėkmingai klesti ir bujoja. O va einantys už Ukrainą piliečiai blokuojami be išankstinio svarstymo. Ir ne vien norintys palaikyti naikinamą šalį, bet ir viešai renkantys paramą Ukrainai. Mat jų nuomonės ir darbai žeidžia žmogžudžius, o juk jie labai jautrūs ir gali apsiverkti...

„Cukriaus“ pakalikai peza apie tai, kad čia algoritmas. Arba tos šalies moderatoriai (šiuo atveju – Lietuvos), peržvelgiantys tam tikrus pasisakymus. Tai galima susidaryti nuomonę apie tą tinklapį, jeigu jame dirba prorusiški moderatoriai ir visiškai nekreipiama dėmesio į skundus dėl jų šališko darbo. Sutriai nepaima Ukrainos, bet gana lengvai paėmė feisbuką. Zucherbergas per apsileidimą provakarietiškų žmonių galvose patapo ZZucherbergu. Bet jis ir toliau apsimeta, kad viskas gerai, ir toliau įkišęs galvą į smėlį, vysto savo „Meta“ planus, palikdamas savo socialinio tinklo tvarką antroje, ką jau ten – beveik paskutinėję vietoje, toje, kur arčiau šiknos.

Maždaug prieš porą metų paskelbiau kelias mokamas reklamas feisbuke – rezultatus pastebėdavau netrukus. Prieš porą mėnesių paskelbiau tokią pat reklamą – nulis. Na, gerai, ne nulis – du patiktukai, nulis pirkimų. Suma didesnė, periodas ilgesnis, prekė ta pati – tik pigesnė, žinau, kad aktuali vartotojams. Susisiekus su atstovais, mane jie „gydo“ – tiek pinigėlių nebeužtenka, reikia bent tris kartus didesnės mėnesinės įmokos ir bent pusę metų produktą reklamuoti... Aha, papasakokit babūnei. Prieš dvejus metus veikė, šiandiena nebe. Pasikeitė algoritmas? Į tą, kuris labiau nepasotinamas? Ar čia taip pat Rusijos įtaka? Ar man šizofrenija? Gali būti. Bet kokiu atveju, feisbuko reklama nebėra efektyvi kaip anksčiau.

Žinoma, reikia išsiaiškinti kodėl ta reklama nebeveikia. Nes ten atsirado kažkokia „Meta“, kurios esmės normaliai nepaaiškina net „Google“. Žiūriu „Youtube“, stengiuosi daryti taip, kaip sakoma, bet kur tau. Spaudžiant rodomus mygtukus eilės tvarka aš matau visai kita vaizdą nei tas pasakotojas vaizdo įraše. Iš puslapio A eini į puslapį B, spaudi „grįžti atgal“, atsirandi puslapyje C. Kartais trūksta kelių mygtukų, kartais visai nėra tokio puslapio. Paprašius pagalbos žmonių, dirbančių IT srityje, jie žegnojasi ir sako, kad ačiū, ne, neapsiimsiu. Žodžiu, feisbukas norėjo, kaip geriau jam, padarė šiukšlyną ir už tai ima papildomą kainą.

Atsirado kalnas mygtukų visuose ekrano kampuose, kaip susimokėti. Čia galima atsiskaityti vienaip už reklamą, čia kitaip, čia trečiaip, čia galima „paboostinti“, čia galima iškelti, čia galima už nieką mums pervesti norimą sumą. O reklamos efektyvumas nurašytas netinkamiems nustatymams. Nors tie „netinkami nustatymai“ visai neblogai veikė kiek anksčiau. Tai kaip tokių „rimtuolių“ puslapyje galima reklamuotis?

Gal mano sumokėti pinigai nueina va būtent algoritminiams nesusipratimams ir „niekas“ dėl to nekaltas. Tai yra kaltas tu, nes „ne tokia reklama“, „per mažai sumokėta“, „per trumpai įdėta“...

Mūsų administruojamas kelionių puslapis, kuriame dalinamės kelionėmis motociklais, taip pat pertvarkytas. Pertvarkyta pagal tą principą – atėjo iš laiptinės kažkas, pasinaudojo tualetu ir, nenuleidęs vandens, išėjo. Nepavyksta net susigaudyti – iš kažkur atsiradęs darbo laikas, kurį kartais automatiškai primena, jog reiktų užpildyti, adresas, darbo valandos, prašymai „promotinti“ postą, reklamos centras ir taip toliau. Nors aiškiai nurodyta, kad puslapis nėra verslo ir jis susijęs su kelionėmis.

Bet reklamos mygtukas – dėl viso pikto, jei dėl nežinomų priežasčių sugalvotum savo šviežiai nuplautą motocikliuką parodyti visam pasauliui. Žinoma, šiek tiek bankine kortele pašėrus įsivaizdinusį algoritmą. Puslapis turi būti surištas su anketa, bet surišti jo neišeina, nes atsiranda užrašas, kad neįmanoma, arba kad toks puslapis nerastas. Paaiškinimo nėra. Bet yra „Add“ mygtukas (pridėti, – liet.). Vau, kaip mes „džiaugiamės“ dėl to atsiradusio mygtuko ir nesuprantam, kaip mes be jo išgyvenom.

Administruoji nebe kaip Petras Petraitis, bet įeini pasivertęs puslapio pavadinimu. Na, gal ir nieko tokio, bet jaučiu, kad dalis kontroles čia buvo atimta, nes iš dviejų moderatorių vienas nebeprisijungia. Čia taip turi būti? Nemoku naudotis? Baikitnemanau.

Pasaulį padaręs priklausomu milžinas pamažu silpsta, tikėdamasis sukurti dar didesnę priklausomybę – virtualų 3D pasaulį. Na, tiesiog būsimi Nobelio premijos laureatai už labiausiai reikalingą išradimą žmonijai, kurgi ne. Kaip koks narkotikų platintojas, skiedžiantis tavo įprasta dozę jau metus laiko, bet žada padaryti dar geresnę ir vis dar tiki, kad juo kažkas patikės. Nuoširdžiai tikiuosi, kad jam nepasiseks ir atsiras alternatyvūs puslapiai, kuriems rūpi, kas juose vyksta.

Nekalbu, žinoma, apie instagramą. Ten ne puslapis, ten apskritai visuotinė klaida kažkokia. Viskas pateikta tik per rožinius akinius, tai yra jau pusė žingsnio į netikrą erdvę. Nuotraukų formatai ribojami, arba vertikalios arba horizontalios, mišrių negali būti. Jau antras atsidarantis langelis yra nuotraukų filtrų pasiūlymai tam, kad padaryti pasaulį labiau apgaulingu. Prasta vizualinė tvarka, na, tik dar plius porą nuspuogintų nuotraukų ir krūvos netikrų sekėjų, nupirktų panašiu principu kaip feisbuke.

Komentarai neišskiriami, šriftas vienodas, bereikalingos informacijos perteklius ir visiškai jokios naudos. Tu jau nebeskiri, ar čia įrašas, ar reklama. Tau patikęs įrašas bus nukeliavęs į apačią taip pat toli, kaip tas pirmą kartą nuleistas turinys straipsnio pradžioje. Bet čia tuoj ateis naujų, gražesnių, su daugiau filtrų... Ir taip sukasi ta tuštybių karuselė, kurioje vyrauja jaunos panos, demonstruojančios savo tam tikros rūšies mėsą iš visų pusių ir vyresnės moterys, leidžiančios beprotiškai daug laiko, energijos ir išteklių, kad surinktu tuos niekingus 20 patiktukų, kurie – jų savivertės pamatas.

Kita dalis pilna tuštučių, kurios kažkodėl mėgstamos tūkstančių kitų tuštučių. Jos absurdiškai bukos ir tada, kai nereklamuoja šampūno, nuo kurio jas pačias pykina. Informacija ten nesikaupia, ji tiesiog krenta vamzdžiu žemyn. Stengiausi įkelti kažką kultūringo, bet kai knygos anotaciją reikėjo suskirstyti į tris dalis, nes neva, kaip aiškina instagramas, daug teksto nereikia, jei nori kažką sužavėti... Ir tiesą pasakė, papais ten nelabai kas skaito, todėl mano kiek kultūringesni postai, skirtingai nei feisbuke, instagrame didesnio dėmesio nesusilaukė. Sorry, na, neturiu aš tų papų.

Instagramas nupirktas feisbuko. Todėl negali būti kaip alternatyva. Nebūtų jis alternatyva feisbukui dėl techninių galimybių ir aplinkos. O dar visi feisbuko prorusiški reikalai man iš viso atmuša bet kokį norą ten toliau būti.

Labai tikiuosi, kad tą feisbuką kažkas sutvarkys arba, jei jo nesutvarkys, tada „patvarkys“ teisiniais keliais už rusiško mėšlo puoselėjimą. Prie to paties gal ir kiti reikalai susitvarkytų, jei kas juos pasūdytų už rimtos verslo grupės dingimą. Noriu tikėti, kad aš ne be reikalo svajoju...

Laukiu tos dienos, kada atsiras naujas ir skoningas socialinis tinklapis, kuriame bus galima dalintis ta skaitmenine priklausomybe bei mintimis ir išgyvenimais savo didesniam žmonių ratui, prie kurio mus jau pripratino prieš maždaug 25 metus atsiradę socialiniai tinklai. O gal jis jau atsiradęs?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)