Lietuviškam jaunų nuteistųjų integracijos projektui – tarptautinis pripažinimas

Europos Karolio Didžiojo konkurse Lietuvai atstovaus jaunus nuteistuosius remiantis projektas „YES“, rašoma pranešime spaudai. Lietuvoje vykdomas asociacijos „Aktyvus jaunimas“, „YES“ tapo geriausiu Lietuvos projektu, pateiktu Europos Sąjungos Karolio Didžiojo jaunimo premijos konkursui, ir keliauja į antrą – europinį – atrankos etapą.

Premiją kartu teikia Europos Parlamentas ir Acheno Tarptautinės Karolio Didžiojo premijos fondas. Ar pavyks Lietuvos atstovams užimti prizinę vietą, paaiškės gegužės mėnesį, apdovanojimo ceremonijoje Achene.

Premija prasmingiausiems jaunimo projektams

Europos Karolio Didžiojo jaunimo premija skiriama jaunimo projektams, kurie skleidžia demokratijos vertybes, skatina jaunimo bendradarbiavimą ir kuria Europos ateitį.

Atranka vykdoma dviem etapais. Visų pirma, kiekvienos valstybės narės vertinimo komisija išrenka geriausią nacionalinį projektą. Vėliau iš 27 nacionalinių projektų išrenkami trys geriausi Europos projektai, kurie gauna piniginius apdovanojimus: pirmoji vieta – 7 500 EUR, antroji vieta – 5 000 EUR, o trečioji vieta – 2 500 EUR.

Šiais metais visų nacionalinių laimėtojų atstovai bus kviečiami į gegužės 24 d. Vokietijos mieste Achene vyksiančią Karolio Didžiojo jaunimo premijos įteikimo ceremoniją, kur ir paaiškės laimėtojai.

Pagalbos ranka jauniems nuteistiesiems

Kalinių integracija į visuomenę išlieka itin opia problema Lietuvoje, buvę nuteistieji susiduria su finansiniais, socialiniais sunkumais, stereotipais ir dėl savo teistumo atsiduria atskirtyje.

„Aktyvaus jaunimo“ vykdomo projekto „YES: Young (Ex-) Offenders’ Support“ misija – padėti buvusiems arba esamiems jauniems nuteistiesiems susitikti su potencialiais darbdaviais, jaunimo ir socialiniais darbuotojais bei profesinės orientacijos specialistais, turinčiais žinių ir galimybių įtraukti šiuos pažeidžiamus jaunuolius į darbo rinką.

Pasak projekto vadovės Ingos Vederytės, skirtingose veiklose dalyvauja virš 70 nuteistųjų. „Aktyvus jaunimas“ bendradarbiauja su Vilniaus 2-aisiais pataisos namais, Vilniaus Pusiaukelės namais, organizacija „Prirašytos rankos“, asociacija „Tėvo namai“. Jaunuolius Lietuvoje jau įdarbino ar ketina įdarbinti penkios įmonės, daugiausia veikiančios maisto prekybos ir maitinimo srityse.

„YES“ išsiskyrė pokyčius skatinančių veiklų gausa „Žiemos laikotarpiu įvykdėme penkis vizitus į pataisos namus Vilniuje, vykdant dirbtuves apie įsidarbinimą. “ – apie projekto veiklas pasakoja I. Vederytė.

Šiuo metu iniciatyvos autoriai užbaiginėja jaunųjų nuteistųjų įsidarbinimo galimybių didinimo metodiką specialistams ir trumpą gidą darbdaviams, norintiems dirbti su buvusiais nuteistaisiais.

Iniciatyva vykdoma kartu su partneriais iš Čekijos, Lenkijos bei Norvegijos, vienas artimiausių projekto etapų - tarptautinis susitikimas Čekijoje birželio mėnesį. Jo metu partneriai aptars projekto eigą ir dalyvaus „Yellow Ribbon Run“ bėgime, kurio tikslas yra buvusių nuteistųjų reintegracija į visuomenę.

Bėgime dalyvaujantys buvę nuteistieji, jų šeimos nariai, socialiniai darbuotojai siekia skleisti žinią apie buvusių nuteistųjų sunkumus ir suteikia jiems antrą šansą sugrįžti į visuomenę. Lietuvoje artimiausias renginys vyks jau balandžio 6 dieną Naktiniame Vilniaus avilyje, ir yra atviras jauniems profesionalams, norintiems dirbti su nuteistaisiais bei visiems šia tema susidomėjusiems žmonėms. Renginio, apie buvusių ir esamų kalinių kasdienybę, programą rasite čia.

Apie asoaciaciją „Aktyvus jaunimas“
„Aktyvų jaunimą“ vienija bendras tikslas – tarptautinių mainų, mokymų ir projektų pagalba suteikti jaunimui galimybes tobulėti bei didinti savo kompetencijas įvariose srityse. Savo veikloje pasitelkiame neformalų ugdymą, diskutuojame jaunimui aktualiomis temomis, populiariname sveiką ir aktyvią gyvenseną.
Sekite mus:
https://www.facebook.com/activeyouthlt/
https://www.instagram.com/active.youth/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją