Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė feisbuke antradienį surašė skubių ir dabar būtinų veiksmų planą kovojant su neteistų migrantų krize Lietuvoje. Buvusi šalies vadovė pirmiausia pabrėžė skubų fizinio barjero statymą. Taip pat sprendimus, ką daryti, kol to barjero nėra.

„Nežadėk ko negali įvykdyti. Pvz., nepozuok prie tvoros, kurios praktiškai neturi“, – taip įrašą baigė ji.

Apie tokią lyderystę dabartinėje valdžioje eina kalba? Nesuvokiama, kodėl yra delsiama priimti svarbius ir ryžtingus sprendimus. Prezidentė paruošė „špargalkę“, pagal kurią galėtų dirbti dabartinė valdžia, kurie galimai nelabai suvokia, kokia rimta padėtis yra šalyje. Kodėl apie tvoros statymą tik kalbama, bet ji nepradėta statyti normaliai? Žinoma, pati valdžia pateko į savo sukurtų įstatymų spąstus. Viešųjų pirkimų įstatymas turi būti pakeistas ir kuo skubiau, ir darbai pradėti turi būti nedelsiant, o ne viešai sapaliojant apie rudens sesijas. Kokias dar sesijas, rudenį spręsti šiuos klausimus bus jau per vėlu.

Labai gaila, kad dabartinis prezidentas tik komentuoja iš toli, atrodo, kad jo ši situacija net neliečia. Atrodytų, kad jis nesiima nieko, tik gražiai pakritikuoti ministrų sprendimus. Taktiškai, maloniai ir su šypsena.

Tačiau Prezidentė Grybauskaitė demonstruoja visai kitokį požiūrį ir toną. Ji tvirtai ir ryžtingai nusako padėties rimtumą ir nebando situacijos pagrąžinti. Yra viskas sudėliota papunkčiu, tik reikia imtus darbų ir šiuos veiksmus įgyvendinti. Kai Nausėda ir realioje valdžioje esantys asmenys demonstruoja dvejones ir neryžtingumą, Grybauskaitė demonstruoja lyderystę. Kaip jos trūksta, kaip trūksta šitos ryžtingos moters vietoj neryžtingų, auksinės tvoros bijančių žmonių būrio.

Prezidentė, eidama savo pareigas, ne vieną aukštą postą užimantį vyrą priversdavo sudrebėti. Ji ryžtingai išdėstydavo savo mintis ir argumentus, kurie priversdavo veikti iškart. Ji demonstravo profesionalumą, aiškumą ir vadovo savybes, kurių taip trūksta atsitikus tokiai situacijai.

Yra moterų, kurios sugeba keliais žodžiais pasakyti taip, kad trenkia kitiems kaip šlapiu skuduru per veidą. Labai mandagiai – paprasčiausiai suvokimu, kas yra ryžtas ir lyderystė.

Tokio vadovo Lietuvai reikia. Esame maža šalis, mums reikia visam pasauliui įrodinėti savo vietą ir tą reikia daryti ryžtingai ir stipriai. Nedvejojant ir nemikčiojant. Nieko neišspręs nuolatinės rietenos valdžioje tarp politikų, nieko neišspręs neryžtingumas ir blaškymasis. Reikia konkrečių veiksmų. Nedelsiant.

Deja, dabartinis prezidentas labai nuvylė. Nieko pasakyti blogo apie žmogų negaliu, jis taip pat stengiasi ir bando savo pareigas atlikti kuo geriau. Pati už jį balsavau, tikėdamasi, kad bus puikus vadovas. Turbūt jis ir būtų puikus, jeigu šalyje tiesiog būtų kitokia situacija. Prezidentas yra diplomatiškas, mandagus, išsilavinęs, aukšto intelekto. Tačiau dabartinė pasirinkta pozicija – nieko nedarymo ir stebėjimo iš šono – netinka šalies vadovui. Patarimas prezidentui: pergalvoti ir persirinkti savo komandą, kuri būtų stipresnė. Tada, dar likus pusei kadencijos laiko, galbūt išgelbėtų susiformavusį nekokį įspūdį.

Miela buvusi Prezidente Dalia, Jūs nuostabi vadovė ir lyderė. Iš komentarų po jūsų įrašų ir po straipsniais apie tai akivaizdu, kad šitai jums pasakyti nori daugelis. Esate tai, ko būtent reikia Lietuvai. Kad ir formaliai nebeinate šių pareigų, visada išliksite Lietuvos Respublikos Prezindentė Dalia Grybauskitė – gera lyderė žmonėms ir Lietuvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (618)