Būtent, kad „nuo kažko“ – nė vienas žmogus dar nesugebėjo logiškai ir argumentuotai paaiškinti, kuo man, tradicinėje šeimoje gyvenančiam vyrui ar mano dviems sūnums, sukūrusiems tradicines šeimas, pakenks faktas, kad dvi moterys ar du vyrai galės savo turtą atsidalinti ar informaciją apie vienas kito sveikatą gaut. Kiek klausiau socialiniame tinkle, girdėjau tik vapėjimą apie kažkokias vaikų seksualumo pamokas, apie kažkokius baubus, kad iš mūsų vaikus atims, nors įstatymo tekste nei apie švietimą, nei apie įsivaikinimą nekalbama apskritai.

Dar buvo ciniškas bandymas meluoti, aiškinant, kad dabartinis civilinis kodeksas leidžia sudaryti keliasdešimt civilinių sutarčių ir dėl visų klausimų susitarti tokiu būdu. Bet tai jau yra kraštutinis nesigaudymas nei civilinėje teisėje, nei partnerystės įstatymo projekte, nei aplinkoje apskritai – toks siūlymas atitinka teiginį, kad reiktų panaikinti privalomą transporto priemonių draudimą, juk galima kiekvienu atveju aiškintis santykius teismuose, per anstolius, metų metus, nes tiesiog taip įmanoma.

Be abejo, pirštines ant kojų užsidėti irgi įmanoma, bet ar tai reiškia, kad mums nebereikia batų?

20 valstybių Europos Sąjungoje įstatymu reguliuoja partnerystę. Nė vienoje jokių siaubo istorijų negirdėti. Jau dešimtį metų jaunimas, labiau išsilavinę ir daugiau uždirbantys Lietuvos piliečiai toje partnerystėje nemato jokių problemų. Nemato tarptautinės kompanijos, investuojančios į Lietuvą, nemato Vatikanas, nemato mokslininkai, jokių problemų su ta partneryste nemato psichologai, sociologai.

Tai kas mato? Mato garsiai rėkiantys, mažiau išsilavinę, mažai uždirbantys vyresni žmonės, gyvenantys ne miestuose. Čia ne aš taip sugalvojau – apklausos taip rodo jau 10 metų. Partnerystės bijo tik tie, kam prasčiau mokykloje sekėsi ir kuriems ta partnerystė jau tikrai nebereikalinga, o reikalingiau testamentą susirašyt ir nesusipykt ant gyvenimo galo su anūkais ar vaikais.

Bet gi yra politikai! Yra visokie apžvalgininkai, yra visokie vieši žmonės, net Prezidentas, atrodo, šeimų maršą palaikė! Bet labai svarbu suprasti motyvą, kodėl jie tai palaiko. O motyvas yra paprastas – rinkėjų balsai. Tų, mažiau išsilavinusių, ne miestuose gyvenančių, garsiai rėkiančių.

Ne žmogaus teisės jiems rūpi, ne Lietuvos ateitis, ne investicijos į Lietuvą, ne žmonių išsilavinimas, ne atvirumas. Jie gi puikiai žino, kad visame civilizuotame pasaulyje partnerystė privalo būti reguliuojama ir žmonės negali būti mažiau piliečiai tik dėl to, kad nori gyventi savo asmeninį gyvenimą taip, kaip nori. Jiems tiesiog svarbu, kad tų rėkiančių žmonių atmintis patemptų iki kitų rinkimų ir nenutoltų Seimo, Ministerijos ar savivaldybės kėdės. Jie žino, kad tokių rinkėjų yra nemažai, jie pikti, nusivylę, taigi, pataikauti jiems yra puikus būdas atsirasti arba išlikti valdžioje.

Manau, taip prezidentas siekia perrinkimo, taip Karbauskis ar Uspaskichas dėlioja savo rinkimų strategiją ar koks nebeaktualus komediantas Hitlerio maniera bando patekti valdžion, nes o kaip kitaip tapti valdžia? Talento tam reikia, sunkaus darbo, idėjų, sugebėjimo būti lyderiu – vietoje to žymiai lengviau skaldyti ir valdyti. Ypač šiais laikais, kai yra internetas, atstojantis didelę turgaus bačką.

Bet kasdien vyresni išeina, jaunesni ateina. Visuomenė keičiasi, sąmoningėja. Atsisakome sovietinių kompleksų. Tampame atviresni ir geresni vienas kitam. Tampame laimingesni. Primenu, pagal apklausas, jau 10 metų, kai jauni, protingi piliečiai priėmę partnerystės įstatymą savo galvose – daugiau nei 70 proc. jų pritaria šiam įstatymui! Laiko klausimas, kada mes baigsime diskriminuoti tokius pačius piliečius, mokančius tuos pačius mokesčius, kuriančius mūsų valstybę ir vedančius ją į priekį. Diskriminuoja, manau, tik todėl, kad yra pikti ir mažiau išsilavinę. Tokie argumentai ilgai niekada nelaiko, nelaikys ir dabar.

Ir tada politikai, pamatę, iš kur vėjas pučia, labai greit pakeis dainelę, pasidarys tolerantiški, atlaidūs, bažnyčių hierarchai religinius tekstus jau interpretuos kaip meilės, o ne neapykantos kalbą. Priėmus partnerystės įstatymą tiems, kas jam prieštaravo, nieko nenutiks. Jie nieko nepajus, kaip nepajuto ir leidus žemę užsieniečiams parduoti. Jie gyvens kaip gyvenę, politikai jiems ras kitų kovų ir kitų įsivaizduojamų priešų, kurių link jie galės išlieti savo neapykantą ir apmaudą.

O daugiau mūsų piliečių tiesiog taps oresni, valstybė taps teisingesnė, žmonės taps laimingesni, mes tapsime labiau civilizuoti. Tai yra neišvengiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (335)