URM ir jos žvaigždė ministras nepagalvojo, kad prieš kažką darant, reik suprasti, kokios gali būti tų veiksmų pasekmės. VRM gi, valdoma irgi konservatorės, tik atliko stebėtojo vaidmenį nuo pradžios iki pabaigos. Ramiai žiūrėjo, ką veikia URM, nesiruošė galima krizei. Turime kiaurą sieną su priešiška valstybe, su diktatoriaus režimu. NATO valstybė, ES valstybė Lietuva ir mažai apsaugota išorinė siena. Taigi, dabar galima įvertinti, kokio lygio turime politikus, ministrus Lietuvoje, kas per institucijos dirba. Liberalų ministrai – kaip ir su tom partijom viskas aišku, kad ten nieko rimto negalima tikėtis, bet konservatoriai? Didžiausi patriotai, dideli valstybės gynėjai. Kaip taip išėjo, kad visiškai nepasiruošė migrantų krizei? O jai atėjus nesugeba jos suvaldyti?

Krašto apsaugos ministerija (KAM), kuriai irgi beje vadovauja konservatorius, savo stiliuje - pradėjo tiesti tvorą – vielinę. Nes tikroji palauks, reik greitų sprendimų. Suprantama. Pasirodo, kad KAM teturi poros kilometrų ilgio vielinę tvorą, tas tiesimas buvo šou prieš kameras. Estija paskolins ar padovanos 100 km. KAM lygis aiškus, gi haubicomis sienos nepridengsi. Skirsim 2, gal net 2.5 proc. kariuomenei, jei bus 3 proc. gal ir vielai užteks. Kariuomenė pasiruošusi, jeigu ką Estija padės, atsiųs pagalbą - parems, jeigu nebus pilnai pasiruošusi. Aišku, sienos apsauga gal ne kariuomenės darbas, tai vielinės tvoros gal tikrai neturi. Estija mus aplenkė netyčia. Eilinį sykį.

Visgi ta vielinė tvora tikrai ne sprendimas, tai tik mažas veiksmas. VRM ministrė kartu su konservatorių partija, kitais kolegomis iš kitų ministerijų moka daryti mažus veiksmus, kai reik didelių. Kas yra siena? Siena ne šilumos ar judesio daviklis, ne už menką atlyginimą dirbantis pasienietis, ne senas stulpelis, ne vaikiška tvorytė ir net ne vielinė tvora. Siena yra realus, aukštas barjeras, kurio neįmanoma perlipti paprastai. Speciali siena. Deja, bet tokios jie nestato, bet gal statys, po 1 metų. Jeigu per dieną prabėga 100 migrantų, tai matematika stipriai ne mūsų pusėje.

Jeigu Rusija ar Baltarusija visgi nuspręstų, kada pakariauti su Lietuva, o mums trūktų degalų kariuomenės technikai, nepamirškite paskelbti viešųjų pirkimų – kad būtų optimaliai naudojamos biudžeto lėšos. Sutaupysime eurą. Siena tikrai sudėtingas statinys. Kokius sprendimus daro ši valdžia? Sieną saugantys vyrai ir moterys, šunys ir kiti pagalbininkai tiesiog padeda organizuoti neteisėtų migrantų perkėlimą į laikino sulaikymo centrus. Migrantų skaičius auga, tai auga ir centrų skaičius. Laikys 6 mėnesius, daugiau negali. Paleis žiemą. Kol kas laiko, kažką sprendžia, ar pabėgėlis ar ne, nors ir taip aišku, kad dauguma nėra pabėgėliai. Ką tai pakeis? Nieko. Statuso negaus, bet Irakas ir kiti atgal irgi nepriims.

Koks sprendimas? Laikys 6 mėnesius, tada paleis į laisvę, į Vokietiją. Paprastas žmogus, ne specialistas, paklaustų: kam tuomet laikote juos, jei Lietuva jiems nereikalinga? Kam investuoti į infrastruktūrą, kurios nereik? Konservatoriai taip mėgina parodyti pasauliui, kad mes kovojame. Humaniškai. Į kovą jie įtraukė ir savivaldybes, ir miestelius, ir kaimelius ir net vienkiemius Bendra kova, nors niekas neklausė. Nekovojo tuomet, kai reikėjo statyti sieną, netylėjo URM žvaigždė, kai galėjo patylėti. URM ir VRM nebendravo. Nes už URM ir VMR klaidas atsako visa Lietuva. Kolektyvinė atsakomybė. Jeigu kariuomenėje kažkas prisidirbo, negali gi jis vienas atsispaudimus daryti. Visi darys. Atsispaudimus dabar daro miestelių, kaimelių, rajonų gyventojai. Jie kalti dėl URM ir VRM neveiklumo.

Lietuva šiuo metu turi priimti nelegalius migrantus, ieškomi nauji plotai, ploteliai. Irake ir pasaulyje dešimtys, šimtai milijonų gyventojų, tai vietos tikrai reikės daug. Sprendimas gali būti ir kitoks: visus suregistruoti, patestuoti dėl COVID, įteikti šaukimą atvykti į sprendimo nagrinėjimą dėl prieglobsčio suteikimo ir paleisti į visas keturias puses. Kam juos laikyti, sulaikyti? Apkrauname sistemą beprotiškai. Tuo metu kariuomenė, sienos apsaugos pajėgos, policija ir visi kas turi rankas, kojas – prašom statyti sieną. Tikėtina, kad padėti ateitų savanoriai, paprasti žmonės. Pajėgumai dabar skiriami migrantų vežiojimui, aptarnavimui, saugojimui. Tuo metu sienos klausimas – pamirštas.

Kitas sprendimas – statyti sieną su Lenkija. Įrengti postus, kontroliuoti judėjimą ten. 100 km sienos ruožas – gal ne toks sudėtingas konservatorių ministrams? Juolab, kad nauja sieną galima uždaryti ir dėl viruso grėsmės. Registruoti migrantus ir juos paleisti iš karto, tuomet saugoti sieną su Lenkiją. Net ir pažeidus laisvo judėjimo susitarimus, kiek tai įmanoma. Tuo metu statai sieną su Baltarusija. Kuomet atsiras reali, normali aukšta siena, tuomet galėsime kalbėti apie kontrolę. Dabar jos nėra. O ant sienos užrašyti visom galimom kalbom kur randasi oficialus sienos perėjimo punktas ir kur randasi Vokietija. Dažnu atveju bus einama link Lenkijos pasienio, į Vokietijos pusę. Rečiau – link oficialaus sienos perėjimo punkto, prašytis prieglobsčio.

Nes net ir kvailiui aišku, kad ekonominiam migrantui kur kas patogiau į Vokietiją keliauti per Lenkiją. Jie čia siunčiami specialiai, nes net ir pagavusi Lenkija juos grąžins mums atgal. Taigi ilguoju periodu, mums būtina geresnė siena nei ją turi Lenkija su Baltarusija ar Latvija su Rusija. Kad migrantai nesirinktų mūsų sienos, o rinktųsi kitas sienas, kitus kelius. Dabar gi mūsų kelias, mūsų siena – geriausia, patogiausia. Gal propagandine prasme jiems taip pasakyta, parodyta.

Tikėtina, kad konservatoriai kartu su jėgos struktūromis atras naujų priešų – vietinių lietuvių. Skirtingai nuo migrantų, prieš vietinius galima bus panaudoti visokias priemones. Tiek teisines, tiek fizines. Nes lietuvių negina taip stipriai tarptautinės sutartys ir konvencijos. Gina tą, kuris jėga veržiasi į Europą, kuris dalyvauja Baltarusijos kare prieš Lietuvą. Karas su savais nebus paprastas. Nors konservatoriai mėgsta skirstyti žmones į kategorijas, kaip ir kolegos liberalai. Suskirstys, kur yra valstybės priešai, o kur valstybės draugai.

Jeigu pritari valdžios nekompetencijai, korupcijai, nusikalstamam neveikimui 30 metų organizuojant sienos apsaugą – tu draugas, saviškis. Gal net partietis. Jeigu nepritari – priešas. Ne patriotas. Aš nebūsiu patriotu ir prieš sisteminį neveiklumą visuomet kovosiu. Kovos ir kiti. Galima vadinti juos visaip, bet jie niekada nebus blogesni už tuos, kurie nesugeba apsaugoti valstybinės sienos. Kas yra valstybės išdavikas? Kiekvienas savęs gali paklausti.

Eilinis žmogus spręs didelių žmonių sukurtas problemas. Vilniuje neatkels 1000 ar daugiau migrantų, nes Vilnius iš karto taps ne liberalus, o kraštutinės politinės pusės. Miestas laisvas, gražus, kol problemos rajone, pas kitus. Ne vienas Lietuvos pilietis neturi atsakyti už URM ir VRM sukeltas krizes. Čia yra faktas. Nesvarbu, kaip bus kovojama su migrantų krize – juos atstumiant nuo sienos, juos praleidžiant pro sieną, juos registruojant ir paleidžiant, bet ne vienas Lietuvos respublikos pilietis neturi dėl to nukentėti. Problemos sukurtos URM ir VMR kabinetuose. Ten ir raskite sprendimus. Jeigu nesugebate – visuomet atsiras kas pakeis ir tikėtina, kad tai nebus blogesni žmonės.

Nesugebantys pasiruošti krizėms arba tie, kurie nesugeba valdyti krizių metu tiesiog turi trauktis. Į jų vietas turi ateiti protingi lyderiai, nebijantys priimti nepopuliarius sprendimus. Bet tokius, kad būtų kovojama su krize ryžtingai. Deja, bet esama valdžia, kuri sukūrė migrantų krizę, mažai tikėtina, kad ją sugebės ir išspręsti. Per praėjusias savaites negirdėjau ne vieno rimto pasiūlymo kaip reikės spręsti krizę ilguoju laikotarpiu, kada tiksliai atsiras siena. Baisu pagalvoti, kas laukia Lietuvos, bet konservatoriai ir liberalai dar valdys ne vieną mėnesį. Žmonės netiki tokia valdžia ir juos suprasti galima. Valdžia sukūrė problemą lygioje vietoje, nemoka jos spręsti, meluoja. Tokia valdžia negalima tikėti. URM ir VRM – esamos krizės priežastys. Tikėkimės atsiras naujų rimtų lyderių, galinčių išvesti Lietuvą iš šios krizės.

Tuo tarpu valstybės draugai ir valstybės priešai – kartu stebės liūdną spektaklį toliau, kaip stipriai kovojama su ekonominiais migrantais, neduodant jiems laisvės judėti. Laikys kiek tik galima, kol tie nekels neramumų. Pabėgus, gaudys. Sugavę, gražins. Eisime iki galo, principingai. Jei bus 5000 ar 10 000, ar dar daugiau. Nebaisu, atlaikysime. Priversime ir kitus atlaikyti. Nes turime kažkokį tikslą. Dar šiek tiek pakentėti, kol Lukašenkos gal neliks. Neaišku, bet reik pakentėti. Kentėkite, URM ir VRM davė įsakymą. Vykdome.

„Delfi“ už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (524)