Pirmadienį, laidoje Z KARTA svečiuosis pasaulinės programos „Active citizens“ koordinatorius Marius Ulozas ir Britų Tarybos programų koordinatorė Eglė Mačiulytė. Kalbėsime apie bendruomeniškumą skatinantį projektą, aptarsime jo tikslus ir pasiektus rezultatus, apie tai, kas yra fasilitatorius ir kas juo gali tapti. Svarstysime, kas yra bendruomenė ir kodėl „Active citizens“ logotipu yra pasirinktas superherojus. Nepamiršime paminėti visame pasaulyje ir Lietuvoje gerųjų bendruomenių projektų pavyzdžių.

Active Citizens skatina bendruomenių inicijuojamus socialinius pokyčius. Ji motyvuoja bendruomenių narius prisiimti atsakomybę už savo aplinką bei socialinius poreikius ir suteikia jiems reikalingas žinias, įgūdžius bei patirtį. Programos tikslinė auditorija yra bendruomenių lyderiai, kurie dirba su socialiai jautriomis ir pažeidžiamomis bendruomenėmis. Šie bendruomenių lyderiai turi bendruomenių pasitikėjimą bei palaikymą - nevyriausybinės organizacijos, religiniai lyderiai, politikai, jaunimo darbuotojai ir pan. Jie yra įtakingi ir dirba tam, kad bendruomenės narių gyvenimas gerėtų.

Programa suteikia žinias ir įgūdžius reikalingus identifikuoti ir suburti tinklą žmonių, kurie padeda vieni kitiems pasiekti bendrų tikslų. Visų pirma, tai tinklas asmenų vietos / bendruomenės lygmenyje bei institucijos, kurios įsitraukusios į socialinį dialogą nacionaliniame lygmenyje. Tai apima ir tarpžinybinį, tarpsektorinį bendradarbiavimą, skatina verslo, žiniasklaidos ir kitų sektorių įsitraukimą. Tokių tinklų sukūrimas stiprina socialinę įtrauktį, bendruomenės atsparumą konfliktui bei padidina galimybes bendruomenės socialiniam vystymuisi.

Daugiau informacijos apie projektą bei jo galimybes sužinosite pirmadienio laidoje, o jei praleidote laidą, kviečiame klausytis įrašo: https://www.mixcloud.com/zkarta/

Laidą veda Lukas Paškevičius ir Rūta Daildytė

Išreikškite savo nuomonę, ar Lietuvoje piliečiai aktyvūs? Ar gerai pažįstame savo kaimynus ir ko reikia, kad situacija tik gerėtų?