„Besiruošiant sodinti medelį savo kieme po vyšnia aptikome keistą grybą. Jis ne tik atrodo keistai, jo skleidžiamas kvapas, tiksliau smarvė, buvo nenusakoma žodžiais. Būtų įdomu sužinoti, kas tai per grybas“, – teiravosi DELFI skaitytojas, aptikęs jam nematytą grybą.

DELFI kreipėsi į Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos darbuotoją Joną Kasparavičių. Jis paaiškino, kad rastas grybas yra paprastosios poniabudės (Phallus impudicus) giminaitis – poniabudėlė (Mutinus).

„Šioje gentyje iš viso išskiriama apie 12 rūšių. Greičiausiai tai yra ravenelio poniabudėlė (Mutinus ravenelii), nes kitos Lietuvoje augančios, nors ir labai retos šuniškosios poniabudėlės (Mutinus caninus) „kotas“ yra kiek gelsvai rausvas. Nors atskirti jas be sporų mikroskopavimo kartais būna sunkoka“, – paaiškino specialistas.

Jo teigimu, abiejų rūšių jauni grybai turi vos juntamą nemalonų kvapą, o subrendę pasižymi itin dvokiančiu kvapu.

„Laikoma, kad ravenelio poniabudėlės kvapas kiek stipresnis. Tai svetimžemė rūšis su substratu vis užvežama į Lietuvą. Atrodo, kad mūsų žiemos jam per šaltos, antraip jau būtų įprastas visoje Lietuvoje. Nors randama labai retai, bet pastaruoju metu vis aptinkama kurioje nors Lietuvos vietoje praktiškai kasmet. Aptinkama dažniausiai kiemuose, gėlynuose, parkuose, kolektyviniuose soduose, kapinėse ir kitose žmogaus tvarkomose vietose arba ten, kur išmetamas ar kitaip atsiduria nereikalingas substratas“, – sakė J. Kasparavičius.

Mokslininkas susidomėjo, kurioje Lietuvos vietoje išaugo šis keistas grybas, tad kviečiame skaitytoją bei kitus, aptikusius šį grybą, pasidalinti nuotraukomis ir nurodyti, kur grybą radote el.paštu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)