DELFI skaitytojui Tadui vakar dieną pavyko nufotografuoti virš miesto susidariusį teršalų sluoksnį. „Vakar pavyko užfiksuoti įdomų vaizdą - kaip ant Vilniaus nugulęs kenksmingų dalelių debesis“, - rašė jis.

DELFI apie tai pasiteiravo aplinkosaugininkų. Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos specialistas Gediminas Markauskas sakė, kad nuotraukoje užfiksuotas reiškinys yra normalus kiekvieną žiemą, kai būna šalta. „Jeigu palyginsime, pavyzdžiui, su pernai metų vasario mėnesiu, kai buvo dideli šalčiai (...). Vakar nebuvo vėjo ir buvo kietųjų dalelių padidėjimas, tačiau šiandien visa tau jau „sėda“, nes kitos oro sąlygos“, - reiškinio kilmę paaiškino jis.

„Nuotraukoje matosi Gariūnuose esantis kaminas, tai pažiūrėkit – dūmai kyla tiesiai į viršų, kairiajame kampe. Čia yra fotografuota kažkur iš M. K. Čiurlionio g. Matoma ruda dėmė būtent ir yra miesto teršalai, kurie susikaupė nesant vėjui virš miestui“, - teigė specialistas.

G. Markausko teigimu vilniečiams dėl oro taršos pavojaus nėra. „Dėl kietųjų dalelių mes visą laiką perspėjame – yra toks dalykas. Bet tai veiktų žmones, jei tai būtų labai ilgą laiką. Matote, pavyzdžiui, Pekine visi vaikšto su kaukėmis. Tai yra nuolatinis reiškinys. To, ką matome nuotraukoje, net negalima pavadinti smogu“, - sakė jis.

G. Markauskas priminė, kad oro užterštumo indeksą Lietuvoje galima pasitikslinti internete.

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)