Apsauginių skydelių poreikiui didėjant greitai atsirado žmonių, kurie ėmėsi juos kurti, gaminti ir perduoti medikams.

Vieni tokių buvo „Robotikos mokykla“ ir „Linkmenų Fabrikas“ Vilniuje. Sukūrę ir ištobulinę apsauginio skydelio maketą, jie nedelsdami ėmėsi darbo juos gaminti, kartais darbui net aukodami naktis.

Mokykla tuoj pat prisidėjo

Pamatęs laidą, kurioje buvo pasakojama, kaip „Robotikos mokykla“ ėmėsi apsauginių skydelių gaminimo, nieko nelaukęs su jais susisiekė ir Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos technologijų mokytojas Aurimas Lingė. Gimnazija visai neseniai buvo gavusi lazerines stakles kūrybinių dirbtuvių FabLab darbui.

Būtent tokio pobūdžio staklėmis buvo gaminami apsauginiai skydeliai. Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijoje kovą turėjo įvykti planuotas ir visos bendruomenės ilgai lauktas kūrybinių dirbtuvių FabLab atidarymas.

Deja, bet šį renginį, kaip ir daugelį kitų renginių ne tik gimnazijoje, bet ir visoje Lietuvoje, teko atšaukti dėl COVID-19 sukeltos globalinės grėsmės.

„Robotikos mokyklai“ pasidalinus maketu su gimnazijos mokytoju, darbas prasidėjo. Nelaukdama išorinio finansavimo galimybių, finansiškai prisidėjo Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos administracija.

Pirmas iššūkis

Pirmasis iššūkis buvo susirasti reikiamų medžiagų. Pasirodo, labai sunku surasti tinkamo plastiko, kuris būtų pakankamai lankstus ir tiktų mokykloje esančioms staklėms.

Pagal „Robotikos mokyklos“ ir „ Linkmenų fabriko“ rekomendacijas tokiam darbui labiausiai tiko PET-G arba Policarbonate 0,3- 0,7 mm plastikas. Kita problema buvo išaugęs tokio plastiko poreikis. Šiuo metu jis išaugo visoje Lietuvoje, kadangi ir daugiau atsirado norinčių ir galinčių gaminti apsauginius skydelius. Trukdė ir pirkimo-pardavimo apribojimai, ir kai kurių įmonių darbo veiklos apribojimai.

Galų gale, gavus šiek tiek storesnio plastiko, t. y., 0,75 mm storio PET-G ir Policarb, prasidėjo gamybos eksperimentai. Tuo metu dar buvo galima gauti tik tokio storio plastiko. Labai greitai paaiškėjo, kad mokykloje esančioms staklėms tinka tik PET-G plastikas.

Taigi, gavus medžiagų, buvo bandoma lazeriu pjauti pirmuosius apsauginius skydelius, tačiau neišvengta ir techninių bėdų. Pasirodo, mokykloje esančių staklių darbinis plotas buvo per mažas gautam maketui. Reikėjo skubiai jį koreguoti.

Šį darbą nuotoliniu būdu atliko ir maketą mokyklos lazerinėms staklėms pritaikė IIA klasės mokinys Martynas Matijošius.

Mokykloje esančios staklės vienu metu galėjo išpjauti tik vieną skydelio dalį, kai tuo pat metu „Linkmenų fabriko“ gamybos našumas buvo 8 kartus didesnis. Pasitvirtinus maketą ir darbo eigą, prasidėjo skydelių gaminimas ir surinkimas.

Padėjo ugdymo įstaigoms ir ligoninėms

Iš viso pagaminta 90 apsauginių veido skydelių. Ant jų priekinės dalies lazerinėmis pjovimo staklėmis išgraviruotas gimnazijos palinkėjimas „Mes su Jumis! “ juos dėvėsiantiems medikams, kartu tampa ir medikų palinkėjimu sergantiesiems. Techninį darbą atliko pats gimnazijos technologijų mokytojas Aurimas Lingė.

Apsauginiai skydeliai (60 vnt.) perduoti Vilniaus miesto savivaldybės administracijai. Iš čia jie buvo paskirstyti į ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigas, kurias lanko su virusu kovojančių medikų vaikai.

30 apsauginių veido skydelių gimnazijos technologijų mokytojas Aurimas Lingė nuvežė į Panevėžio miesto VšĮ Respublikinės ligoninės infekcinių ligų skyrių ir perdavė infekcinių ligų klinikos vedėjui Eugenijui Preidžiui. E.Preidis ir infekcinių ligų skyriaus personalas nuoširdžiai padėkojo už gražią iniciatyvą.

Susisiekite, jei žinote

Gimnazija džiaugiasi brandžia ir iniciatyvia visuomeniška veikla, įprasminusia kūrybinių dirbtuvių FabLab veiklos pradžią ir davusia labai prasmingą startą tolesnėms dirbtuvių veikloms. Tikimasi, galbūt atsiras įmonių, dar turinčių tinkamo plastiko (PET-G 0,3-0,75 mm), norinčių paremti ar žinančių, kur jo galima įsigyti ir ši prasminga ir reikalinga veikla bus pratęsta.

Visus turinčius kokios nors informacijos apie reikiamas medžiagas bei apsauginių skydelių gamybą prašoma susisiekti su Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos technologijų mokytoju Aurimu Linge elektroniniu paštu aurimas.labas@gmail.com arba telefonu 860606803.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)