Netikėtai sustojusius du automobilius DELFI skaitytojas pastebėjo Tūkstantmečio g..

„Pastebėjau, kaip sustojo du automobiliai, iš neženklinto automobilio išlipo policininkas ir ėmė tikrinti pirmojo automobilio vairuotojo dokumentus. Klausimas – ar gali neženklintas automobilis stabdyti vairuotojus? Ar privaloma sustoti, jei stabdo? Ar gerai, kad stabdo tokiose vietose, kur negalima sustoti?“, – piktinosi jis.

Pasak skaitytojo, automobilis neturėjo švyturėlių, sustojęs draudžiamoje vietoje už automobilio nepastatė trikampio, kurį galėtų pastebėti kiti vairuotojai.

DELFI kreipėsi į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrį, kuriame buvo nurodyta, kad išsamesnis šio konkretaus atvejo tyrimas nebuvo pradėtas – jam nėra pagrindo. „Išsamesnis tyrimas būtų atliekamas, jei pats asmuo, kurio nuomone policija galbūt netinkamai atliko tarnybines pareigas, apeliuotų įstatymų nustatyta tvarka“, – nurodoma pareigūnų komentare.

Jame taip pat nurodoma, kad specialiu ženklinimu nepažymėtu automobiliu važiuojantys pareigūnai tam tikromis, teisės aktuose numatytomis sąlygomis, gali stabdyti vairuotojus:

„Lietuvos policijos generalinio komisaro 2013 m. balandžio 30 d. įsakymu Nr. 5-V-336 Dėl Lietuvos policijos generalinio komisaro 2011 m. liepos 19 d. įsakymo Nr. 5-V-673 „Dėl policijos patrulių veiklos instrukcijos patvirtinimo“ pakeitimo 6.5.2.8 punkte policijos pareigūnų patruliuojančių specialiomis spalvomis nenudažytomis transporto priemonėmis funkcijos išdėstytos taip – kai patruliuojama specialiomis spalvomis nenudažytomis transporto priemonėmis, užduotyje būtina nurodyti, kokias papildomas (išskyrus stacionariai sumontuotas transporto priemonėje) technines priemones (matavimo, vaizdo ar garso fiksavimo ir pan.) užduočiai atlikti policijos pareigūnai gali turėti ir naudoti. Taip pat nurodoma, ar pareigūnams vykdant užduotis pavesta tik techninėmis priemonėmis fiksuoti pažeidimus (neturint jokių kontaktų su asmenimis), ar jiems pavesta taikyti ir poveikio priemones pažeidimus padariusiems asmenims;

6.5.2.10. p. – kai neviešąjį ar mišrųjį patruliavimą vykdantiems pareigūnams pavesta tik techninėmis priemonėmis fiksuoti pažeidimus (neturint jokių kontaktų su asmenimis), aktyvių veiksmų jie gali imtis tik reaguojant į daromas nusikalstamas veikas ar teisės pažeidimus, kuriais kėsinamasi į nuosavybę, viešąją, valdymo tvarką ir tais atvejais, kai kyla reali grėsmė žmonių sveikatai ar gyvybei, taip pat, kai reikia gelbėti žmones ar jų turtą. Apie kiekvieną tokį atvejį būtina nedelsiant pranešti budėtojui, išskyrus tuos atvejus, kai tai daroma budėtojo nurodymu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)