Ne, ne todėl, kad būčiau norėjusi drauge su visais bėgti ar fotografuotis prie sienelės ir tada užtvenkti feisbuką savo ištaigingų treningų nuotraukomis. Tiesiog moters iš viršaus balsas (kaip vėliau patikslino „Susisiekimo paslaugos“, informacija buvo pranešta vyrišku balsu – DELFI) pranešė, kad dėl vyksiančio maratono keisis kai kurie viešojo transporto maršrutai. Tiesa, daugiau informacijos – internete.

O dabar pagalvokime apie žmones, kurie dažniausiai važiuoja viešuoju transportu. Taip, tai moksleiviai, studentai, darbuotojai. Tačiau taip pat ir senjorai. Paskambinau tą vakarą močiutei, jai jau 85 metai, ir paklausiau, ar ji žino, kad keisis maršrutai, kad bus sunkiau pasiekti miestą. Ji susigraudino ir pranešė, kad žino, kad keisis, o kaip – ne.

Tad dabar iš naujo klausiu, pagalvokime, kas važiuoja viešuoju transportu, ir ar tikrai visi važiuojantys gali „daugiau informacijos“ sužinoti internete? Net brangiose ir pažangiosiose švieslentėse stotelėse eilute bėgo pranešimas apie pokyčius, tačiau kokius – nenurodyta. Taip, galbūt galime dauguma gyvenimo klausimų sakyti, kad patys kalti tie, kurie nespėja su laiku. Vis dėlto, ar viešojo transporto informacija irgi turi patekti į tik pažangiai visuomenės daliai skirtą informacijos lauką? Nei stotelėse, nei transporte neradau jokios informacijos, kaip keisis maršrutai ar transporto laikas. Net jei kažkur ir buvo – buvo per mažai: jeigu aš 26-erių nematau jų, tai, kaip gali senoliai?

Tad dar kartelį, visi suprantam, kad šioje šalyje senukams vietos nėra. Tačiau ar net įprastai jiems atiduota viešojo transporto sritis turi būti nepasiekiama?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Jūratė Venckauskaitė, SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Viešojo transporto organizavimo skyriaus vadovė pakomentavo skaitytojos išsakytą nusiskundimą:

„Kiekvieno tokio plataus masto renginio metu, kai keičiami viešojo transporto maršrutai, stengiamės vilniečius ir miesto svečius informuoti kuo plačiau. Informacija apie viešojo transporto pokyčius buvo pateikta tiek pranešimais žiniasklaidai, tiek ir specialiame renginio organizatorių leidinyje.

Viešojo transporto stotelėse buvo iškabinti specialūs skelbimai, kuriuose buvo nurodyta, kaip bėgimo metu keisis viešojo transporto organizavimas. Tose stotelėse, kuriose nestojo kurio nors maršruto autobusai ar troleibusai, buvo nurodyta, kad gegužės 22 d. iki 15.30 val. šioje stotelėje nestos vieno ar kito maršruto autobusai ar troleibusai, ir jie važiuos pakeista trasa. Tuose pačiuose skelbimuose buvo nurodytos ir artimiausios stotelės, kuriose stos reikiamo maršruto viešasis transportas.

Dalyje kitų stotelių buvo iškabinti skelbimai, kuriuose buvo nurodyta, kad šiose stotelėse gegužės 22 d. iki 15.30 val. papildomai stos tam tikrų maršrutų autobusai ir/ar troleibusai. Kiekvienoje stotelėje kabėjo vis kitokie skelbimai, kad sostinės gyventojams ir svečiams nekiltų nesklandumų laukiant norimo maršruto transporto priemonės ar ieškant artimiausios kitos stotelės.

Galiausiai, dar iki renginio dienos buvo įrengtos ir kelios papildomos stotelės, kuriose stodavo tam tikrų maršrutų autobusai ir/ar troleibusai, kurių maršrutų trasos buvo pakeistos. Jose taip pat buvo pateikiama informacija, kad čia stos vieno ar kito maršruto autobusai ir/ar troleibusai.

Taip pat viešojo transporto priemonėse buvo iškabinti informaciniai skelbimai, kuriuose buvo nurodyta, kaip gegužės 22 d. (sekmadienį) nuo 5.30 iki 15.30 val. keisis maršrutų trasos. Troleibusuose kabėjo skelbimai su keičiamų troleibusų maršrutų trasomis, o autobusuose – su keičiamų autobusų maršrutų trasomis.

Keleivius apie maršrutų pokyčius informavome ir garsiniu pranešimu. Jame trumpai ir glaustai buvo pateikta informacija, kad sekmadienį, gegužės 22 d., bėgimo metu keisis kai kurių viešojo transporto maršrutų trasos, ir raginome apsilankyti mūsų tinklalapyje vilniustransport.lt. Jame buvo pateikta ne tik visa informacija apie maršrutų trasų pokyčius, bet ir pateikti pakeistų maršrutų eismo tvarkaraščiai, maršrutų trasų schemos.

Apgailestaujame, jeigu informacija apie nepilnai dienai pakeistus viešojo transporto maršrutus pasiekė ne visus viešojo transporto keleivius.“

SĮ „Susisiekimo paslaugos“ nurodo, kad informacija apie viešąjį transportą visada teikiama ir telefonu (8 5) 210 7050 – šio skambučių centro operatoriai buvo pasiruošę ne tik informuoti apie viešojo transporto pokyčius, bet ir padėti susiplanuoti maršrutą, kai yra pakeistos maršrutų trasos.