„Vilniaus Juodšilių gatvės 20A namo gyventojai prašo pagalbos... Gyvename beveik miške. Yra pakankamai vietos, kur įrengti požeminius atliekų konteinerius. Bet kažkodėl prireikė juos įrengti tiesiog po balkonais. Vos 10 žingsnių nuo langų!

Tik pernai paklota naują asfaltuota danga, kurią dabar nori sugriauti. Name yra 8 šeimos, iš kurių 5 gyventojai turi neįgalumus ir 3 serga onkologinėmis ligomis. Ir kieme – tik 3 vietos automobiliams. Kurių nori ir dar sumažinti...

Vasarą langų jau neatidarysi ir balkone grynu oru nepakvėpuosi. Aplinkui daug kitų vietų, kur galima įrengti tuos konteinerius – ne po balkonu“, – pagalbos prašė minėtojo namo Vilniuje gyventojai.

Neilgai trukus „Delfi“ pasiekė ir dar vienas gyventojų laiškas. Jame ta pati istorija papasakota išsamiau.

„Planuojamai aikštelei numatyta vieta yra automobilių parkavimo vietoje, kuri įrengta gal prieš metus – išpiltas naujas asfaltas. Su šiuo projektu aikštelė būtų ardoma ir joje sumažėtų parkavimo vietų, kurių ir taip gyventojams nepakanka. Mūsų su kaimynais manymu konteineriai neturėtų būti taip arti gyvenamojo namo, praktiškai po balkonu – papildomas triukšmas, smarvė ir netvarka, kuri neišvengiama, kai kalbama apie atliekas.

Gyvename miško apsupty ir tikrai nesinori po langais turėti atliekų konteinerių. Name 8 butai, kuriuose dauguma gyventojų yra garbaus amžiaus, ligoti, turintys neįgalumus ir kai kuriems iš jų grynas oras prieinamas tik per balkoną/langus. Įrengus konteinerius po langais šią privilegiją jie praras.

Komunalinių konteinerių aikštelė susiaurintų ir pravažiavimą iki giliau nuo gatvės esančių namų. Nelaimės atveju būtų sudėtinga ir specialiajam transportui privažiuoti. Rajone nesenai buvo išnaikinti geležiniai garažai, aplink yra daug vietos su gyventojų įsirengtais daržais, šiaip nenaudojamos žemės kitoje gatvės pusėje ar važiuojant link 16 namo. Yra variantų, kur konteinerių aikštelė būtų atokiau nuo gyvenamų namų ir nekeltų nepatogumų gyventojams“, – svarstė gyventojai laiške.

Vilniaus miesto savivaldybė teigė, kad šiuo metu galima teikti siūlymus ir niekas dar nėra galutinai nuspręsta.

„Džiaugiamės, kad bendruomenė aktyviai įsitraukia į šį procesą ir teikia siūlymus. Konteinerių aikštelių vietos yra parenkamos atsižvelgiant į daug kriterijų, tarp kurių – atstumo iki pastatų, teritorijoje pagal gyventojų skaičių susidarančių šiukšlių kiekio, galimybių privažiuoti šiukšliavežiui ir panašiai. Įvertinus visus kriterijus, parenkamas ir gyventojams pasiūlomas variantas, kur tokia aikštelė galėtų būti įrengta.

Šiuo metu dėl pusiau požeminių konteinerių aikštelės Juodšilių g. 20A įrengimo vyksta viešinimo etapas: iki kovo 29 d. gyventojai ir kitos suinteresuotos grupės gali teikti pasiūlymus ir pastebėjimus dėl projektinių pasiūlymų, o kovo 29 d. vyks viešasis susirinkimas nuotoliniu būdu. Visi pasiūlymai ir pastebėjimai bus vertinami, o juos teikusiems asmenims bus atsakyta. Jei pasiūlymas atmetamas – jo teikėjui visuomet nurodomi argumentai ir priežastys“, – rašoma savivaldybės komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją