Projekte dalyvauja net kelios savanoriškos Vilniaus miesto gyvūnų globos organizacijos – VšĮ „Lesė“, VšĮ „SOS gyvūnai“, Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyrius – ir Vilniaus benamių gyvūnų sanitarinė tarnyba UAB „Grinda“. Prie projekto įgyvendinimo prisideda ir Vilniaus miesto savivaldybė bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Šių metų balandžio mėnesį Austrijos ambasadoriaus Lietuvoje žmonos Gudrun Koller iniciatyva šis fondas finansavo 447 gyvūnų sterilizavimą ir vakcinaciją. Dalis jų buvo benamiai, dalis – socialiai remtinų žmonių augintiniai. Šį kartą bus sterilizuojami tik benamiai gyvūnai, sugauti gatvėje, ir gyvūnų prieglaudų globotiniai. Per dieną ketinama atlikti po 40–50 operacijų.

Vilniaus gyventojai raginami pasinaudoti galimybe ir sterilizuoti jų kieme gyvenančias beglobes kates. Kiemus, kurie norėtų dalyvauti projekte, reikia registruoti el. paštu info@lese.lt nurodant adresą, preliminarų gyvūnų skaičių, kontaktinį asmenį bei jo kontaktus. Gali būti, kad ne visi užregistruoti kiemai spės sudalyvauti projekte, tad pirmenybė bus teikiama pirmiems užsiregistravusiesiems.  

Pasak gyvūnų gaudymui vadovaujančios VšĮ „Lesė“ vadovės Vestos Auškalnienės, sterilizuotos ir nuo pasiutligės paskiepytos katės parą bus laikomos klinikoje ir, jei nekils komplikacijų, bus paleidžiamos ten, kur buvo sugautos. Prieš paleidžiant katėms bus įkerpama kairioji ausis. Su UAB „Grinda“ yra pasiektas susitarimas, kad taip paženklintos katės nebebus gaudomos ir naikinamos. Projekto metu sugauti šunys į gatves negrįš – jie liks vienoje iš prieglaudų.

„Aišku, būtų idealu sterilizuotas kates pasilikti prieglaudoje ir ieškoti joms šeimininkų, tačiau realiai tai neįmanoma, – apgailestauja V. Auškalnienė. – Pirma, skaičiai išties didžiuliai, antra, daugumos kačių jau nebegalima prijaukinti. Sterilizuotos ir paskiepytos, jos grįžta į savo įprastą aplinką, nebeveda palikuonių, kadangi nebėra rujos, mažiau kyla peštynių, taigi ir sužalojimų.“

Benamių gyvūnų gimstamumo kontrolė – vienas humaniškiausių ir efektyviausių benamių populiacijos mažinimo būdų, pasiteisinęs visame pasaulyje.

Gyvūnų globėjai yra apskaičiavę, kad vienos katės sterilizacija nuo liūdno likimo išgelbsti mažiausiai šešis kačiukus per metus. Kiekvienos kalės sterilizacija sumažina beglobių šuniukų skaičių iki dešimties per metus.

Daugiau informacijos suteiks:
Všį „Lesė“ savanorė Galina Krasovskaja
Tel. 8 67188271
El. p. galina@itgroup.lt