„Delfi“ skaitytoja Violeta papasakojo, su kokiomis problemomis susiduria savo pačios kieme.

„Visą šia, ne itin mieliausią žiemą Vilniuje Maciulevičiaus gatvės 24 namo gyventojai prie šaligatvio ar šiukslių konteinerių ropoja keturiom. Kam koja išniro, kas ranką išsisuko. Kas išvis iš namų nerizikuoja pajudėti.

Kažkada buvę sovietiniai takeliai, kurie vedė prie šiukšlių konteinerių – užžėlę. Matosi tik likę borteliai.

Gerb. Karoliniškiu seniūnui Ponui Lilui buvo porą kartų skambinta ir prašyta sutvarkyti takelį, iškloti plytelėmis ar išasfaltuoti. Svarbu, kad pagyvenę žmonės (kurie ir sudaro daugumą gyventojų) ir kiti gyventojai galėtų saugiai nukakti prie šiukšlių konteinerių ar išeiti į šaligatvį, vedantį link troleibusų stotelės ar parduotuvės. Deja... telefoninis pokalbis nieko nedavė.

Neapsikentusi nufotografavau ir nusiunčiau nuotraukas bei prašymą sutvarkyti taką. Vieną laišką siunčiau, vėliau dar vieną. Į pirmąjį gavau atsakymą: „Atsakyti užklausėjai.“ Kas turėjo atsakyti, nežinia. Tuo ir likome sotūs.

Nevalytas kiemas

Tačiau jau pradėjus šalti, lapkričio mėnesį, seniūnija ar jai pavaldžios įmonės pradėjo rausti aplink šiukšlių konteinerius. Sukišo į žemę mažyčius dekoratyvinius krūmelius. Kuriuos pievoje statomos mašinos baigia suniokoti. Kokia paskirtis šių augalų aplink šiukšlių konteinerius – nėra aiškių žinių.

Nors apie tai irgi buvo užklausta. Atsakymo negauta. Tai gal būtų buvę prasmingiau pasirūpinti namo gyventojais, o ne šiukšlių konteineriais?

Gyventojai ieško sprendimų, kas kaip išmano. Vaiksto automobilių garažo stogu. Bet ir šis padengtas ledu arba balomis. Žodžiu, kabarokis kaip nori. Mes turime svarbesnių reikalų“, – rašė Violeta.

Vilniaus miesto savivaldybė teigė žinantys apie šią situaciją.

„Situacija dėl susiformavusio pėsčiųjų tako nuo V. Maciulevičiaus g. 24 namo yra žinoma tiek savivaldybei, tiek Karoliniškių seniūnijai, jis yra įtrauktas į prioritetinį remontuotinų infrastruktūros objektų sąrašą. Šis takas niekada iki šiol nebuvo nei asfaltuotas, nei klotas plytelėmis – skaitytojos minimi borteliai šioje vietoje statyti sovietmečiu, kai, matyt, ruoštasi taką asfaltuoti arba iškloti plytelėmis, tačiau vėliau (galbūt dėl lėšų stygiaus) ši idėja nebuvo įgyvendinta.

Savivaldybės biudžetas yra ribotas, todėl takai ir kita pėsčiųjų infrastruktūra yra tvarkomi prioritetine tvarka – t.y. atsižvelgiama ne tik į jų būklę, bet ir kitus aspektus, pavyzdžiui, pėsčiųjų srautų intensyvumą. Deja, paskubinti vienų ar kitų darbų bei keisti jų eilės tvarkos sąraše negalime, nes tokiu būdu, tikėtina, nukentėtų didesnė gyventojų dalis.

Pėsčiųjų takus nuo sniego ir ledo valančios įmonės pirmiausia rūpinasi asfaltuotais (arba kita danga klotais) šaligatviais, todėl, ypač kai slidu, rekomenduojame gyventojams naudotis nuvalytomis dangomis. Suprantame, kad tai gali kainuoti papildomo laiko, tačiau pirmiausia prašome rūpintis savo sveikata ir saugumu. Jei gyventojams kyla įtarimas, kad takai nuo sniego ir ledo yra valomi netinkamai, visuomet apie tai galima pranešti seniūnijai arba savivaldybės administracijai.

Dekoratyviniai augalai prie konteinerių aikštelės pasodinti Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva, tęsiant atliekų konteinerių apželdinimo projektą, kurio tikslas – didinti miesto žaliuosius plotus ir padaryti aplinką prie gyvenamųjų pastatų jaukesnę. Pastebėjus, kad pasodinti augalai yra niokojami netinkamai statomų automobilių, seniūnijos darbuotojai želdynus aptvėrė STOP juosta“, – rašoma savivaldybės komentare.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją