Pradėjau lyginti žiniasklaidoje paskelbtas naujo baseino kainas. Sako, kad vienas pasipliuškenimas po darbų kainuos 10 eurų (kur dar Europoje esate tokias kainas matę?), o jei dar ir į treniruoklių salę norėsis užsukti – tuomet išvis 19 eurų. Neradau, kiek kainuoja vieną kartą nueiti į tą patį „Impulsą“ ar kokį „Forum Palace“, bet manau, kad labai panašiai.

Pasižiūrėjau, kad mėnesį sportuoti, į treniruotes ir baseinus neribotai eiti „Impulse“ dabar kainuoja 59 eurus (mano nuomone, tikrai brangu eiliniam lietuviui), o Fabijoniškių baseine, įsivaizduokite – 115 eurų!

Niekaip nesuprantu, kaip gali savivaldybės valdomas baseinas, už mūsų visų mokesčius statytas, šitaip brangiai kainuoti? Ar neprivalo jie tarnauti vilniečių interesui, sudaryti sąlygas, kad visi galėtų sveikai gyventi, sportuoti? Ar čia normalu, kad patys nustato kainas ir nieko vilniečiai negalim pasiginčyti? Ar į protestus su vaikais reikia eiti, kad į mūsų nuomonę atsižvelgtų?

Bet blogiausia situacija – su plaukimo treniruotėmis vaikams. Mano dukra jau tokio amžiaus, kai verkiant reikia mokytis plaukti, jei norim ramiai atostogauti prie ežerų, bet paslaugos kainos tikrai neįkvepia. Pas privatininkus neleidau, neįstengiau. O dabar rašo, kad dukart per savaitę lankant baseiną pas trenerį reikės per mėnesį mokėti 52 eurus. Jokie būreliai vaikams šitiek nekainuoja, šokius dukra už 20 eurų lanko. Tai ar teks vaikams kaip laukinukams ežere mokytis plaukti, nes tėvai nepajėgs už pamokas savivaldybiniame baseine išsimokėti?

Tikiu, kad ir gražus, ir geras, ir modernus tas naujasis baseinas bus, bet gal tuomet reikėjo statyti paprastesnį, jei dabar iš vaikų už statybas pinigus tenka atsiiminėti. Paplaukiotume puikiai ir paprastame baseine. Juk tikrai būtų geriau, nei jokio, tik neįperkami.

Labai laukiu, gal pamačiusi, kad vilniečiams, ypač šeimoms ir pensininkams per brangu, neateina į baseiną, tik per tvorą pavydžiai žiūri, savivaldybė dar pakeis nuomonę, padarys mažesnes kainas.

DELFI primena, kokie buvo anksčiau patvirtinti Fabijoniškių baseino įkainiai.

Komentuoja Viešosios įstaigos „Sveikas miestas“ vadovas Mantas Paulauskas

Pernai vasarą sostinėje prasidėjo naujojo Lazdynų baseino statybos. Tikimąsi, kad jau kitų metų pradžioje duris atvers didžiausias Baltijos šalyse daugiafunkcinis sporto ir sveikatinimo centras, turintis net du – 50 ir 25 metrų baseinus, sporto salę ir specializuotą treniruočių erdvę mūsų sportininkams.

Lazdynų baseine per mėnesį profesionaliai treniruodavosi apie 800 Vilniaus sporto centro auklėtinių, o taip pat olimpiečiai bei mūsų plaukimo sporto veteranai. Šie sportininkai baseinu naudojasi už savikainą ir tai sudarė apie 80 proc. baseino užimtumo, kurią apmokėdavo Vilniaus miesto savivaldybė. Likęs, 20 proc. laikas, buvo skirtas komercinei veiklai.

Prieš griaunant Lazdynų baseiną buvo nuspręsta visus Vilniaus plaukikus perkelti į mažesnį 25 metrų 8 takų baseiną Fabijoniškėse, S. Neries gatvėje, kuris lankytojams duris atvers jau šią vasarą, kaip ir buvo planuota. Prie Vilniaus Abraomo Kulviečio klasikinės gimnazijos planuojama pastatyti ne tik 8 takelių plaukimo baseiną, bet ir įrengti pirčių zoną, treniruoklių, sporto sales, taip pat 100 vietų žiūrovų tribūną, persirengimo erdves 140 lankytojų, šalia baseino – ir automobilių stovėjimo aikštelę.

Vienu metu vykstant dviejų baseinų statyboms dalį Lazdynų baseine sportavusių vilniečių priėmė Žirmūnuose esantis Vilniaus moksleivių sveikatos centras, kuriame yra 25 metrų 4 takų baseinas. Nuo praėjusių metų rugsėjo ir iki šiol treniruočių galimybes turi daugiau kaip 90 proc. plaukimo, šuolių į vandenį ir vandensvydžio grupes lankančių moksleivių. Jie treniruojasi jau minėtame baseine Žirmūnuose, 25 metrų baseine Skroblų g. 3 („Olimpinė pradžia“), 25 metrų sporto klubo „Fitus“ baseine (Bieliūno g. 1), Lietuvos vaikų ir jaunimo centro baseine, taip pat „Impuls“ sporto klubų baseinuose L. Asanavičiūtės ir Trinapolio gatvėse.

Dalis vaikų/paauglių yra vežiojama į Širvintas ir Elektrėnus, kur yra 50 m baseinas. Lėšas už sportininkų pavežimą iki baseinų kituose miestuose skyrė Vilniaus miesto savivaldybė.

Naujas, modernus Fabijoniškių baseinas taps visų pirma Lazdynų baseine plaukusių mūsų Vilniaus miesto sportininkų treniruočių vieta. Lazdynų baseine sportavę „Vilniaus sporto centro“ auklėtiniai užims apie 80 proc. baseino užimtumo laiko, o likęs laikas bus skirtas komercinei veiklai. Baseino išlaikymo kaštai nebus dotuojami iš miesto biudžeto lėšų, o tik iš komercinės veiklos.

Pasirenkant kainas metams, buvo išanalizuoti panašias paslaugas teikiantys objektai ir jų siūlomos paslaugų kainos.

Siekiant nedempinguoti kainų ir neiškreipti rinkos, buvo sudaryta galimų paslaugų kainodara. Gegužę vykusio Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžio metu buvo galutinai patvirtintas baseine teikiamų paslaugų įkainių sąrašas.

59 eurai mėnesiui sporto ir sveikatingumo centre „Impuls“ taikoma tuomet, jeigu perkate metinį abonementą. Tuo tarpu, perkant metinį abonementą Fabijoniškių baseine, mėnesis kainuoja tik 30 eurų. Taip pat taikomos nuolaidos moksleiviams, senjorams bei žmonėms su negalia. Taip pat baseino prioritetas – antrokų mokymo plaukti programa, kuri jų tėveliams nieko nekainuos.