Bet jų vietoje aš irgi nesėsčiau į visuomeninį transportą. Kam žemintis ir rizikuoti savo sveikata?

Iš Baltupių turėjau nuvažiuoti iki Aušros vartų. Laikas 7 val. ryto. Pora autobusų praleidžiu, nes neįmanoma įsisprausti. Prikimšta mokinukų, dar neišlipusių iš miego ir į darbus skubančių paniurėlių. Ar tikrai reikėjo ankstint pamokų laiką? Kad vaikai braidžiotu gatvėmis intensyviausio eismo metu? Jiems tikrai geriau ir saugiau?

Sulaukiau 10 maršruto autobuso. Įlipu. Kitoj stotelėj išlipu. Kodėl? Asocialus pagyvenęs žmogus su visais savo „gyvūnėliais“, kvapais, bacilomis ir bakterijomis. Tuberkuliozė ar dar 10 min. po šlapdriba stotelėje? Renkuosi šlapdribą.

Atvažiuoja 34 maršruto autobusas. Įlipu. Kitoj stotelėje išlaipina. Vairuotojas paprašo išlipti, nes neveikia ventiliavimo sistema, visi langai užrasoję. Pasirodo, autobusas – techniškai netvarkingas. Permečiau mintimis, kad tokių sostinės Vilniaus gatvėse ne vienas ir ne du, gal 70 proc. viso autobusų parko.

Ok, sakykim, važiuotume nemokamai, nutylėčiau, bet mokam pinigus. Kodėl moku už nekokybišką paslaugą, dauguma atvejų ir pavojingą? Kur keliauja pinigų srautai? Kaip tokie metalo laužai išrieda į gatves ir kas tai palaimina? Kas juos praleidžia per techninę apžiūrą, kas ją atlieka? Įdomu, ar salonai valomi...

Nesu piktas, bet negaliu suprast tokio aplaidumo ir parašysiu, kaip „ekspertas“, bet toks transportas neišvažiuotų į gatves, jei būtų tvarka įmonėje bei tinkama kontrolė. Manau, pats laikas inicijuoti auditą, patikrinimą ir iškratyti įmonę iš pagrindų, nes ne paslaptis, kad valstybinėse įmonėse greitai plinta veltėdžiavimas. Kaip vilnietis noriu pridėti, kad nežinau, kodėl mūsų taip nemyli, bet nori, kad mes mylėtume tiek Vilnių, tiek Lietuvą. Mokėt mokesčius ir nieko nereikalauti?

Visai pabaigai, tai kelionė atgal buvo 10 maršruto autobusu, kuriame ne tik šildymas neveikė, bet ir valytuvai. Šlapdriba gražiai gulė ant priekinio lango, vairuotojas ramiai riedėjo gatvėmis, lyg taip ir turėtų būti, sėdėjau priekyje žvilgčiodamas tai į vairuotoją, tai į kelią ir sunkiai įžiūrimus objektus ant jo. Viskas gerai, šį kartą nieko nesuvažinėjo, į nieką neatsitrenkė. Tokia štai Vilniaus romantika.

P.S. lietus lijo ne tik lauke, bet ir autobuse. Turbūt stogas kiauras. O pas kažką stogas labai tvirtas toje kontoroje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!