Tačiau jau antradienį biure kolegos dalinosi ne tokiomis smagiomis naujienomis. Vienas britas, turėjęs dalyvauti susitikime kartu su mumis, oro uoste buvo pagrobtas. Jis buvo nuvežtas į miesto pakraštį, buvo pareikalauta už kelionę susimokėti. Britas pasiūlė sumokėti tuomet, kai bus pristatytas į žadėtą viešbutį. Iš jo buvo atimti grynieji pinigai (jis neminėjo detalių), vėliau jis buvo nuvežtas prie bankomato, kur turėjo padiktuoti savo kodą, taip buvo paimti kreditinėje sąskaitoje buvę pinigai, tikėtina, kiek leido tos dienos limitas.

Po 5 valandų „pažintinės“ kelionės britas buvo grąžintas į oro uosto priemiestį, iš kurio jį jau pasitiko viešbučio transportas. 15 metų po pasaulį keliaujantis britas minėjo, kad prie oro uosto jį pasitiko būtent jo viešbučio logotipą laikęs žmogus ir ant kaklo pasikabinęs darbuotojo kortelę - pakvietė įsėsti į taksi. Kadangi toks viešbutis mieste yra tik vienas ir jame apsistoja dauguma iš užsienio atvykstančių užsieniečių, grobis išties lengvai pasiekiamas. Kaip atpažinti viešbučio personalą, pasitinkantį oro uoste?

Vakaras buvo dar mažiau įtikimas. Viešbutyje buvo paskelbtas aliarmas, visi gyventojai buvo evakuojami. Vietos laiku, tai nutiko apie 20 val. Viešbučio personalas atrodė gan ramus, minėjo, kad gauta informacija apie padėtą bombą. Tačiau iš jų reakcijos, ramiai kontroliuojamos situacijos, susidarė įspūdis, kad galbūt tai vietinių specialiųjų pajėgų pratybos, o gal tai buvo tiesiog telefonu pajuokavęs ir visus ant kojų sukėlęs vietinis gyventojas. Tiksliai situacija nebuvo paaiškinta, tiesiog buvo sparčiai evakuojami žmonės. Prie viešbučio esantis kelias buvo visiškai uždarytas, pats viešbutis ir šalia buvęs prekybos centras buvo evakuoti. Paminėsiu, kad tai vienintelis 5 žvaigždžių viešbutis mieste ir vienintelis prekybos centras. Greitai atriedėjo šarvuoti automobiliai, kariuomenės padalinys su neperšaunamomis liemenėmis, policijos pareigūnai su šunimis, gaisrinė, greitoji pagalba.

Viešbučio svečiai buvo palydėti gatve, iki ribos, kur gatvę atitvėrė policijos pareigūnai. Nuotaika buvo gan linksma. Pareigūnai atrodė visai draugiški, vienas kitas turistas išdrįso fotografuotis su jais. Oficialios informacijos apie įvykį nebuvo, tad visi mielai dalinosi savo ankstesnėmis patirtimis kituose kraštuose ir spėliojo, ar tai tikras įvykis ar ne. Viešbučio svečius kalbino vietinė žiniasklaida, kurios buvo bent 8 brigados su kameromis ir reporteriais. Pirmas klausimas buvo – kaip jaučiamės? Ir ar žinome, kas čia įvyko. Paklausti to paties atgal, jie atsakydavo, kad oficialios informacijos neturi. Tačiau vienas žurnalistas prasitarė, paklaustas, kodėl jų (žurnalistų) yra tiek daug, kad tai yra neeilinis įvykis Dakare ir kad viešbučiai ne taip jau ir dažnai yra evakuojami. Tai sukėlė nerimą, tačiau greitai pasirodžiusios viešbučio personalo užsakytos picos jaudulį išsklaidė. 12 val. nakties viešbučio svečiai jau galėjo grįžti į savo kambarius. Oficialios informacijos taip ir nepavyko sulaukti.

Kitą rytą su kolegomis pusryčiaudami vietinės žiniasklaidos puslapiuose ieškojome savo nuotraukų. Tuomet vienas kolega pasidalino neįtikėtina istorija. Vienas iš viešbučio svečių ryte jo teiravosi, kaip būtų galima patekti į šalia esantį prekybos centrą ir kur yra tiesioginis išėjimas iš viešbučio. Pasisiūlęs jį palydėti, vyras pajuokavo, kad vakar šis praleido tikrą reginį. Tuomet vyras pasisakė, kad būtent dėl tos priežasties jie vakar buvo iškviesti ir atskraidinti iš tarptautinės karinės bazės, kur treniravo specialiuosius dalinius.

Paklaustas, ar tai buvo pratybos, vyras tiesiog atsakė, kad iškvietimų pratybų metu nebūna. Viešbutis buvo evakuotas dėl rimtos priežasties. Kritinė situacija buvo suvaldyta tobulai – jokios panikos, skanios picos, gerai nusiteikęs personalas, ramūs pareigūnų veidai. Vietinė žiniasklaida pranešė, kad aliarmas buvo dėl klaidingo skambučio. Matyt, tokia oficiali priežastis buvo naudingiausia.

Norite pasidalinti neįtikėtinais savo kelionės įspūdžiais? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: