Šį savaitgalį kalendoriuje buvo pažymėtos trys įdomios datos. Penktadienį buvo minima Maisto revoliucijos diena, kurios iniciatorius pasaulinio garso kulinarijos žvaigždė Jamie Oliveris visus kviečia plėtoti gero maisto tradicijas – gaminti gardų valgį ir juo dalintis su draugais ar artimaisiais.

Šeštadienį Vilniuje pažymėta Tarptautinė restoranų diena. Ta proga visi buvo kviečiami vienai dienai atidaryti restoraną, kavinę ar valgyklą ir pasimėgauti valgymo ir vaišinimo pramogomis. Atsiliepdami į šį kvietimą, „Maisto banko“ savanoriai sugalvojo Vilniuje atidaryti vienos dienos restoraną.

Galiausiai taip sutapo, kad gegužės 18 dieną minima dar ir Tarptautinė žavėjimosi augalais diena. Iš visų žavėjimosi objektų nusprendėme išsirinkti jos didenybę dilgėlę. Šią kandžią patvorių žolę nepaprastai vertino mūsų senoliai, pavasarį (ir ne tik) virdami dilgėlių sriubas, salotas, dėdami dilgėles į košes, pautienę ir t.t. Gydymuisi vartojamos dilgėlių sultys, dilgėlėmis plakamasi nuo reumato, o dilgėlių šampūno nereikia nė minėti.

Taigi – šeštadienį po buvusios Fluxus ministerijos skliautais atidarėme Dilgėlių sriubos restoraną. Šio pastato terasa – puiki vieta nedidelei lauko užeigai. Restoraną dekoravome tikromis dilgėlėmis, kurios sriubai virti pristatytos iš atokaus Švenčionių rajono Vidutinės kaimo.

Pasidairyti į Gatvės muzikos dienos renginius išėjusius vilniečius raginome stabtelti paskanauti pavasariškos dilgėlių ir rūgštynių sriubos. Šio patiekalo receptą pasiūlė gera „Maisto banko“ draugė visiems gerai pažįstama kulinarijos knygų autorė ir laidų vedėja Beata Nicholson.

Pati recepto autorė Beata su vyru Tomu, uošviene Paddy, vaikais Jurgiu ir Izabele iš pat ryto atvyko patikrinti „Dilgėlių“ restorano“. Paragavusi vieno restorano išvirtos ir „Maisto bankui“ pristatytos sriubos, kulinarijos ekspertė negailėjo pagyrų ir ragino praeivius ne tik nepraleisti progos pasilepinti gardžiu sezoniniu patiekalu, bet ir paaukoti lėšų nepasiturintiems.

Tiesa, karšta šeštadienio saulė ne itin viliojo srėbti šilto viralo. Vilniečius žymiai labiau masino vienadieniame restorane siūloma šalta miežių arbata „Gėris“. Karščio iškamuoti praeiviai noriai pirko gėrimą ir maloniai nustebę „Maisto banko“ savanorių klausinėjo apie jo gamybą.

Vakare suskaičiavę dilgėlių sriubos restorano pelną, „Maisto banko“ savanoriai liko patenkinti. Nepasiturinčių maitinimui surinkta 560 litų. O improvizuotame restorane patirtos smagios akimirkos bendraujant su čia užsukusiais miestelėnais atmintyje išliks ilgam.