„Laisvės kovų keliais“ – tai projektas, skatinantis jaunus žmones domėtis savo krašto pokario istorija ir rezistencija. Mokiniai naudojo įvairias interaktyvias pažinimo formas, prisiliečiant prie XX am. 5-6 dešimtmečio Lietuvos istorijos laikotarpio bei įrodė, jog šiandieninis jaunimas yra aktyvus, atsakingas savo valstybės pilietis.

Pirmoji projekto dalis – gegužės 11 dieną vykusios netradicinės pamokos Vilniuje. Ten turėjome galimybę apsilankyti Lietuvos Respublikos prezidentūroje esančiame Valstybės Pažinimo centre, kur sužinojome daugybę įvairiausių faktų apie Lietuvą, dirbome interaktyviai ir šiuolaikiškai naudodamiesi planšetiniais kompiuteriais, hologramomis. Vėliau sekė edukaciniai užsiėmimai – KGB muziejuje, kuriame susipažinome su Lietuvos partizanų veikla, jų gyvenimo sąlygomis, ginklais. Įdomi ekskursija sudomino kiekvieną. Rimtis ir tyla mus lydėjo siaurais muziejaus koridoriais. Turbūt kiekvienas sielos gilumoje pajutome partizanų pečius slėgusius rūpesčius bei skausmą.

Antrąją projekto dalį įgyvendinome spalio 24 dieną, kurios metu aplankėme Veiviržėnų apylinkėse esančias partizanų žūties vietas. Aptvarkę aplinką, uždegėme žvakutes ir papuošėme paminklus trispalvėmis juostelėmis. Į kelionę pasikvietėme ir Klaipėdos rajono savivaldybės narį Česlovą Tarvydą, kuris papasakojo apie žuvusių partizanų gyvenimą, veiklą, žūties aplinkybes. Mokytis istorijos ne iš vadovėlio, o gyvai prisiliečiant prie jos, klausytis tų įvykių liudininko prisiminimus yra vienas prasmingiausių dalykų viso šio projekto metu.

Mes labai tikimės, kad savo darbais įkvėpsime ir kitus domėtis savo krašto istorija, skiepysime meilę tėvynei, atsakomybę už savo tautą. Stengsimės ir toliau noriai plėsti savo žinias įtraukiant ir kitus, norinčius prisidėti. Laisvės niekas nemokamai neduoda, už ją reikia sumokėti, kartais ir labai brangiai. #MesEsamVanagai

Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos prezidentūra
Iveta Poškaitė, Laura Ruškytė, Austėja Žemgulytė
Istorijos mokytojas Karolis Pugačiauskas

Projektas įgyvendintas Klaipėdos rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybai skyrus 330 eurų bei privačių rėmėjų lėšomis.