Renginys prasidėjo trispalvės ir istorinės vėliavos pakėlimu. Deja, bet lietuviškos vėliavos neplevesavo aukštai, nes Floridoje paskelbtas gedulas dėl vasario 14 d. Parkalndo mokykloje įvykusio mirtino susišaudymo.

Su Lietuvos gimtadieniu visus pasveikino Džiuno Beach miesto meras Jasonas Haselkornas. Jis džiaugėsi jau kelias dešimtis besitęsiančiu jo miesto ir lietuvių bendruomenės bedradarbiavimu - čia lietuviai kasmet švenčia Vasario 16-ąją. Meras renginyje dalyvavo pasipuošęs tautine juostele po kaklu.

Dauguma svečių devėjo tautinius kostiumus, o vienas Amerikos lietuvis avėjo medinėmis klumpėmis. Jis sakė, kad toks apavas nepatogus, bet vertas pasipuošti Lietuvos 100-mečio proga. Visi svečiai stebino originalia lietuviška atributika – nuo savarankišai sukurtų marškinėlių iki lininių drabužių ir gintarinių karolių.

Koncertavo lituanistinė mokykla

Valstybės 100-mečio minėjimą papuošė lituanistinės mokyklos Floridoje „Saulėtas krantas“ koncertas. Mokyklos mokiniai ir mokytojai koncertavo pasipuošę tautiniais kostiumais.

Šeštadieninė mokykla, skirta lietuvių išeivių vaikams, nuo 2005 m. veikia Bointon Byče. Dabar mokyklą lanko mokiniai nuo 4 iki 13 metų.

Mokyklos vadovė Ingrida Bridikytė-Lomberg pabrėžė, kad mokyklos mokiniai tarpusavyje didžiuodamiesi kalba lietuviškai, kai yra būyje tarp kitų tautybių bendraamžių.

„Mūsų vaikai išskirtiniai, nes moka mažiausiai dvi kalbas – anglų ir lietuvių, o kai kurie ir dar daugiau. Kiek mums patiems tėvams bus svarbi pastaroji kalba, tiek ji bus svarbi ir mūsų vaikams“, - kalbėjo lituanistinės mokyklos vadovė.

Muzikantai Mindaugas Briedis (vokalas, gitara) ir Rafalas Jackiewičius (saksofonas) turą po JAV susiorganizavo patys. „Prieš kelis mėnesiu parašėme lietuvių bendruomenėms JAV ir mums visiems kartu pavyko sukurti tokį kultūros muzikos ir draugystės turą“, - šypsodamasis pasakojo Mindaugas. Jis jau koncertavo Los Andžele, Memfyje, Pietrytinėje Floridoje, o vasario 24 d. gros Čikagoje.

Po renginio muzikantai atsigaivino Atlanto vandenyne ir paplūdimyje sugrojo Lietuvos himno melodiją saksofonu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)