Bent jau toks įspūdis susidaro pamėginus pasivaikščiojimui išsirinkti Vilniaus širdį – Senamiestį. Pasigrožėti architektūra ir pasivaikščioti čia nusprendžiau darbo dienos vakarą, tačiau jau artėjant prie Katedros aikštės susimąsčiau, kokia šiandien diena, ar tikrai – savaitės vidurys, ar, visgi, pats savaitgalio įkarštis.

Klaidingą įspūdį sukėlė žmonių gausa: sausakimša buvo ne tik Pilies gatvė: gausybė žmonių būreliais stoviniavo Katedros aikštėje, nemažai jaunimo, apsiginklavusio riedlentėmis, buvo aptūpę paminklo kunigaikščiui Gediminui pamatus.

Kaukės? Baikit juokus, apie kokias kaukes galima kalbėti, kai žmonės praeidami vienas pro kitą stumdosi ir braunasi alkūnėmis, susitikę pažįstamus glėbesčiuojasi ir nesilaiko absoliučiai jokio rekomenduojamo atstumo.

Ir tokia situacija toli gražu ne tik Katedros aikštės prieigose ir Pilies gatvėje. Pasivaikščiojimą tęsiu Didžiąja gatve, o jos pakraščiuose esantys restoranėliai sausakimši. Spėčiau, kad turistai, tačiau visur skamba lietuvių kalba. Lengviau atsidusti galima tik Vokiečių gatvėje, kur ne visi staliukai užimti, dar yra laisvų vietų ir laikytis rekomenduojamo atstumo lengviau.

Visgi didžiausią nerimą sukėlė tai, ką teko pamatyti Vilniaus gatvėje. Šios gatvės barai jau spėjo nuskambėti per visą Lietuvą po to, kai Nacionalinis visuomenės sveikatos centras paviešino vieno, užsikrėtusio koronavirusu, kelionę per visas čia esančias kavines. Bet pamoka nebuvo išmokta.

Barų prieigose žmonių tiek, kad net tiršta. Sunku ir prasibrauti, srautai tokie, kad taksi automobiliai, bandantys pravažiuoti, priversti slinkti vėžlio greičiu ir stabtelėti kiekvieną kartą, vos koks nors linksmuolis žengia nuo šaligatvio tiesiai į gatvę.

O pramogų ištroškę vilniečiai nepaiso nieko – švenčia įpusėjusią savaitę taip, kad, atrodo, visa ligos ir viruso grėsmė yra kažkurioje paralelinėje visatoje, o ne visai greta. Nematyti nė vienos kaukės – juk šios tik rekomenduojamos, tad jeigu patiems saugotis nesinori, šimtinėmis baudomis niekas nebaus. Užtat bičiuliai noriai laistosi gėrimais, dalinasi taurėmis, eina apsikabinę per pečius nė nesižvalgydami, kur čia kokio dezinfekcinio skysčio buteliuką rasti, kad nuo rankų galima užkratą būtų galima nuvalyti.

Savaitę baigiame su žinia, kad Lietuva pagal užsikrėtimų skaičių, tenkantį 100 tūkst. gyventojų, sparčiai kopia aukštyn, bei nurodymu, kad nuo šiol kaukės privalomos renginiuose ir lauke, ir viduje, o maitinimo įstaigose kaukių reikės visą laiką, kol nebus valgoma ir geriama. Tik po tokių vaizdų sostinės Senamiestyje kyla labai logiškas klausimas – ar ne per vėlyvas toks nurodymas, ar nebus po tokių audringų vakarų susirgusių skaičius jau pasiekęs naujas aukštumas?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)