Taip jau nutiko, kad Lietuvos pilietis, sąžiningas, geras, doras žmogus, tapo infarkto auka ir jau ketvirtą kartą. Daktarai sugrąžino nelaimėlį vėl į gyvenimą, tik šį kartą pasakė, kad jei nori gyventi – 6 mėnesius privalo gerti vaistus „Brilique“ po 2 tabletes per dieną.

Po savaitės išėjęs iš ligoninės žmogus nuskuba į artimiausią vaistinę, kur nepatiki savo akimis –vaistų kaina – 122,53 EUR. Vieno įpakavimo! Matematika paprasta: 6 pakelių kursas – 735 eurai su centais. Ką darysi? Teks daug ko atsisakyti, nes ir pensija maža, o juo labiau reikia ir už komunalinius mokesčius sumokėti, na, o kas liks – maistui ir drabužiams.

Ir liūdesys jį apėmė. Na, ką darysi. Anūkai auga, atsisakys kažkokių „pramogų“ skrandžiui, nes juk taip norisi dar gyventi.

Tačiau kartą šią istoriją papasakoja savo kaimynui ir priduria: „Noriu gyventi“. Kaimynas, šiek tiek „gudresnis“, nes turi patirties su prekių paieška internete, skuodžia į visagalį internetą – ir tai ką atranda, šokiruoja net jį patį: tie patys vaistai Lenkijoje kainuoja ne 122 eurus, o 37 eurus. Mikliai skambina į tą vaistinę išsiaiškinti – matyt, įsivėlė klaida. Juk negali būti tie patys vaistai 85 eurais pigiau (gerai, kad pamiršom litus, nes tas skirtumas dar daugiau „nulių“ turėtų). Lenkų vaistininkė patvirtina – šių vaistų, duodamų tik su receptu (kaip ir Lietuvoje), kaina – 159 zlotai.

Kaimynas irgi šokiruotas – daug gyvenime matęs, bet tokio skirtumo nesitikėjo. Skubame į Lenkiją ir štai nusiperkame tų vaistų. Akys neapgauna – už 5 pakelius sumokame 800 zlotų sumą, kas lygu 187 eurams. Dar kartu užsukame į pakeliui esančias parduotuves ir nusiperkame maisto.

Ir štai kyla klausimas: na, suprastume, jei kainos skirtumas būtų 10, 20 eurų, ką galima gal ir būtų nurašyti didesnei ir konkurencingesnei rinkai, bet skirtumas – 85 eurai.

Taip ir norisi paklausti Seimo narių ir galų gale kitų piliečių: kas vyksta Lietuvoje?

Po šio įvykio Lenkijos biudžetas pasipildys dar dviejais mokesčių mokėtojais – nusprendėme kategoriškai – kol Lietuvoje nebus sutvarkytos kainos, nebus vykdoma priežiūra, tol mūsų atlyginimai ir pensijos plauks jiems. Nes jie tai moka... O ką moka – atsakykite patys sau.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Komentuoja Lietuvos vaistininkų asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė – Gagė

Šis vaistas yra nekompensuojamas, tad jam Lietuvoje taikomas (vienas didžiausių Europos Sąjungoje) 21 proc. pridėtinės vertės mokestis. Šio vaisto didžiausia galima kaina vaistinėje gali būti 102 eurai 28 centų.

Vaistų kaina turi keletą dedamųjų. Pirmiausia, tai vaisto gamintojo kaina, kuri yra 70 eurų, dar 17 eurų 75 centai yra PVM. Likusi dalis, išlaidos vaisto atvežimui į Lietuvą, sandėliavimui, išskirstymui po vaistines ir, žinoma, pardavimui vaistinėse. Ši dalis yra reguliuojama valstybės. Kiekvieno vaisto kaina yra valstybėje reguliuojama, antkainiai negali būti didesni nei yra patvirtinta ministerijos. Kaip matote, pradinė gamintojo kaina Lietuvai yra didesnė nei jau pardavimo kaina Lenkijoje. Taip yra dėl visiškai skirtingų rinkų bei mokesčių.