Renginio metu Ukmergės rajono savivaldybė sulaukė kreipimosi iš Tautininkų sąjungos pirmininko, Seimo nario Gintaro Songailos. Oficialiame kreipimesi dėkojama Ukmergės rajono savivaldybės tarybai, Ukmergės rajono merui ir visiems rajono kultūros darbuotojams, kurių dėka siekiama atgaivinti Užugirio kiemą (A. Smetonos dvarą).

Išsakyti lūkesčiai, kad šis istorinės atminties objektas būtų atkuriamas tarimosi su piliečiais ir visiško skaidrumo atmosferoje. Savo kreipimusi Tautininkų sąjunga išsakė džiaugsmą, kad po dvidešimt dviejų metų nuo Nepriklausomybės atstatymo, pagaliau pradėti Antano Smetonos dvaro renovavimo darbai ir apleista pirmojo Lietuvos Respublikos prezidento rezidencija nebebus mūsų valstybės abejingumo savo istorijai ir kultūrai simbolis.

Dvare vykstant renovacijos darbams, kompleksinės teritorijos vystymo galimybės yra nuolat aptarinėjamos tariantis su kvalifikuotais specialistais, taip pat, įtraukiant į šį procesą rajono bei visos Lietuvos visuomenę. Šio aktualaus klausimo svarstyme aktyviai dalyvauja ir savo idėjomis dalinasi Ukmergės rajono savivaldybės Kultūros taryba bei Kultūros paveldo komisija.

Viena iš piliečių išsakytų idėjų – prezidento gimtinėje steigti Lietuvos istorinį ir patriotinį parką-muziejų, kovotojams už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Šio klausimo aptarimui buvo sudaryta iniciatyvinė grupė, kurios nariais tapo savivaldybės administracijos darbuotojai bei žmonės, neabejingi Lietuvos istorijai ir kovoms už Lietuvos nepriklausomybę. Atsiliepdama į piliečių išreikštą nuomonę – Užugiryje įkurti istorinį-memorialinį parką, rajono savivaldybė kreipėsi į Lietuvos istorinį institutą su prašymu pateikti kvalifikuotą nuomonę, atrenkant ir pateikiant informaciją apie reikšmingiausius XIX-XX a. įvykius, faktus, asmenybes, susijusius su Lietuvos atkūrimo ir Nepriklausomybės atgavimo procesais.

Taip pat, daug idėjų turi darbo grupė, sudaryta Užugirio (A. Smetonos) dvaro teritorijos vystymo galimybių svarstymui. Siekiama pritaikyti dvaro sodybą turizmo reikmėms, įsteigti ilgalaikes darbo vietas, skatinti vietinių bei užsienio turistų srautą ir privačių investicijų pritraukimą.

Kadangi pagal projektą pagrindiniuose rūmuose galėtų būti numatoma muziejaus veikla, Kraštotyros muziejaus direktorė, darbo grupės narė Vaidutė Sakolnikienė, išsakė teritorijos vystymo idėjas. Svarstoma prie ežero įrengti žvejų zoną su lauko virtuve, kurioje suteiktos galimybės ruošti šviežią žuvį, vieną pastatą skirti vaikams, įkurti videotekos patalpas, kur būtų pateikiama istorinė medžiaga apie Antano Smetonos gyvenimą. Diskutuojama apie galimybes dvaro teritorijoje užsiiminėti bitininkyste, žirgyno paslaugomis, duonos kepimu.

Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos Respublikos Seimas 2012 metų balandžio 26 d. nutarime Nr. XI-1996 nutaria 2018 metus paskelbti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metais, Ukmergės rajono savivaldybė yra pasirengusi teikti pasiūlymus ir idėjas, susijusias su prezidento Antano Smetonos dvaru, pažymint šį svarbų įvykį.

Informacija apie Užugirio (Antano Smetonos) dvaro vystymo galimybes bei naujas idėjas yra nuolat pateikiama rajoninėje ir regioninėje spaudoje.

Pirmojo Lietuvos Respublikos Prezidento ir 1918 m. Nepriklausomybės akto signataro Antano Smetonos dvaras – istoriškai svarbi vieta visiems Lietuvos gyventojams, todėl Ukmergės rajono savivaldybė, drauge su visuomenės palaikymu, puoselėja mūsų tautos istorinę atmintį ir siekia pažymėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.