Skaitytojas vokiškai kalbančius asmenis užfiksavo K.Sirvydo skverelyje esančioje kavinėje Pilies g. Prie staliuko susėdusi vaikinų ir merginų kompanija buvo užsidėjusi sovietine simbolika - raudonomis penkiakampėmis žvaigždėmis - pažymėtas kepures. Vienas iš vaikinų buvo užsidėjęs kepurę su dabartinės Rusijos simbolika – tai įstatymo pažeidimu nelaikoma.

Nors Pilies g. yra itin prižiūrima patruliuojančių pareigūnų, skaitytojas sakė jų nepastebėjęs. Jis pasakojo, kad susirinkusi kompanija iš pažiūros buvo išgėrusi alkoholio, triukšmavo, tad atkreipdavo daugelio aplinkinių dėmesį.

Nuotraukas atsiuntęs skaitytojas piktinosi, ar tokia pati situacija būtų susiklosčiusi, jei kompanija būtų su kepurėmis, pažymėtomis nacistiniais simboliais – jo manymu, į tokį elgesį būtų sureaguota iš karto.

DELFI primena, kad pagal įstatymus Lietuvoje komunistinės ar nacistinės simbolikos (vėliavos, herbo, uniformos, specialių ženklų, pavyzdžiui, nacistines svastikos - DELFI) platinimas, naudojimas susirinkime ar kitame masiniame renginyje bei kitoks demonstravimas (kaip, pavyzdžiui, viešas Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himno viešas atlikimas – DELFI) yra draudžiamas.

Lietuvoje jau yra buvęs atvejis, kai vairuotojas buvo nubaustas už sovietinės simbolikos demonstravimą. Už valstybinio numerio ženklo rėmelių pažymėjimą Sovietų sąjungos vėliava, kūju ir pjautuvu bei trumpiniu SSRS rusų kalba, vairuotojui buvo skirta 500 litų bauda.

Nubaustas buvo ir „Jedinstvo“ lyderis Valerijus Ivanovas, kuris viešoje vietoje demonstravo Sovietų Sąjungos Komunistų partijos sekretoriaus Josifo Stalino atvaizdą per pergalės Antrajame pasauliniame kare minėjimą Vilniaus Antakalnio kapinėse. Tik tai paviešinus žiniasklaidai ir kilus skandalui, buvo pradėta administracinė teisena. Teismas 2013 m. birželio pabaigoje V. Ivanovą pripažino kaltu ir skyrė jam baudą.

Kitas atvejis – kai liepos pabaigoje Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai į Lietuvą neįleido sovietine simbolika paženklinto automobilio, kurį vairavo Baltarusijos pilietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (426)