Naštą turėtų lengvinti valstybė

Kai kurie iš tėvelių mano, jog tokie pokyčiai – sveikintini. Tiesa, papildoma našta, tokiu atveju kliūsianti tėvams, jų manymu, turėtų būti lengvinama su valstybės pagalba.

„Pritariu idėjai. Tai tikrai ne per griežta taisyklė, įstatymas turėtų būti priimtas. Netgi būtų galima paankstinti nurodytą laiką ir šiek tiek prailginti priežiūros laiką, kadangi tėvų pareiga yra pasirūpinti savo vaikais, kad jie nakties metu ne gatvėse, su draugais vaikštinėtų, neturėdami ką veikti, bet miegotų prieš savo privalomąją pareigą – nuolatinį mokyklos lankymą.

Tėvų pareiga – prižiūrėti, kad vaikas nueina į mokyklą, o ne kur nors kitur praleidžia pamokų lankymo laiką. Neturėtų tokio amžiaus vaikai būti palikti vieni, be nepilnamečių priežiūros, bet tėvams dirbant iki pat vakaro, o vaiko pamokų laikui baigiantis apie 13-15 val. galėtų būti daugia popamokines veiklos, po pamokų liekantys mokytojai, prižiūrėtojai, kurie liktų ir suteiktų pagalbą mokiniams ruošiant namų darbus bei atliekant popamokinę veiklą. Galėtų būti programa sportui, menams vaikams mokyklose, kur dalyvautų suaugusieji mokytojai ar panašiai“, - savo nuomone dalijosi skaitytoja Nereida.

Moteriai pritarė ir kita mama. „Net ir 7 metų vaikas yra per mažas būti namuose vienas. Čia reikėtų sulaukti nors 10 metų, tada jau vaikas galėtų kažkuriam laikui būti ir vienas namuose. Vakare vaikai apskritai negali būti vieni namuose, nelaimės atveju pabudęs vaikas išvis gali nesiorientuoti esamoje situacijoje. Šiuo metu gyvenu Airijoje, ten vaikai negali būti paliekami namie vieni, man atrodo, iki 14-os metų, netgi į mokyklą yra nuvežami ir paimami tėvų, o mažesni nei 10 metų be tėvų net neišleidžiami iš mokyklos. Ir niekas nekelia jokių pretenzijų“, - mintimis dalijosi Loreta.

Skaitytojo Raimundo manymu, ministerijos parengtas naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektas galėtų būti įgyvendintas, bet tai valstybei kainuotų papildomai.

„Aš nieko prieš tokius apribojimus. Tačiau beveik visi mano draugai ir pažįstami turės kreiptis į socialinius skyrius, prašydami pašalpų. Tad tokius skubotus sprendimus valdžiai reiktų suderinti su šeimų organizacijomis, kurių dabar yra tikrai daug. Tačiau taip pat puikiai suprantu, jog niekas neklaus, padarys taip, kaip valdžia nori. Labai retu atveju kada valdžia bent bando kažką objektyviai išsiaiškinti. Visur - kažkieno interesai.

Vis dėlto, aš tokiai idėjai nesipriešinčiau ir palaikyčiau, jei valstybė turi pajėgumų padidinti socialinių pašalpų išmokas. Reikia turėti omenyje tai, kad šeimoms greičiausiai teks samdyti aukles bent kuriam laikui, tad atsiras papildomų rūpesčių, pačioms auklėms reiks susitvarkyti legalius dokumentus tokiam darbui.

Dabar yra galimybė gauti socialines pašalpas, mokyklose - nemokamą maitinimą, jei bendros šeimos pajamos padalintos iš šeimos narių yra mažesnės nei 530 Lt vienam asmeniui. Tikrai galiu pasakyt, kad daugelis šeimų yra „ant ribos“. Tad įdomu, ar išlaidos auklėms bus išskaičiuojamos iš bendrų sutuoktinių pajamų? Jei taip, po šio įstatymo patvirtinimo biudžete turėtų atsirasti eilutė papildomoms išmokoms“, - rašė DELFI skaitytojas Raimundas

Džiaugiasi ne visi

Vis dėlto, kai kuriems tėvams naujasis pasiūlymas pasirodė nereikalingas.

„Ne taip dar gerai gyvename, kad mama, norėdama nubėgti iki parduotuvės ar kitų reikalų tvarkyti, išgalėtų mokėti auklei už vaikų priežiūrą 1 valandai ar pusvalandžiui. Be to, gal mūsų vaikai lietuviukai nėra tokie išlepę ir negalintys savarankiškai truputėlį pabūti namie vieni. Sutinku, kad visai nakčiai palikti vaikus vienus negerai, bet net ir tada būna rimtų priežasčių, o vaikai ramiai sau išsimiega. Vaikai jau nuo pirmos klasės savarankiškai nueina į mokyklą, tai kodėl gi jie negali pabūti vieni saugiuose savo namuose?“, - rašė skaitytojas.

Su juo sutiko ir skaitytoja Monika. „Nors suprantu priežastis, kodėl norima vaikų nepalikti vienų, pati esu prieš didelius apribojimus. Pirma, todėl, kad pati su sese daug kartų buvome paliktos vienos namuose, nes mama turėdavo važiuoti į komandiruotes, ir tai mus išugdė tik savarankiškesnėmis! Be to, Anglijoje gyvenančių giminaičių pasakojimai, kaip negalima net į parduotuvę duonos nubėgti palikus vaiką namuose, nes anglės bobutės paskui puola skambinti vaikų teisėms ir skųsti, tikrai kelia siaubą... Konkrečiai apie šito straipsnio limitus - manau, kad vakaro apribojimas per griežtas, turėtų būti bent jau iki 12 metų, bet ne 14-os“, - rašė moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)