Į „Delfi“ kreipęsis skaitytojas įvardijo problemą, neraminančią kai kuriuos darželinukų tėvus. Kodėl negalima įeiti į grupę ar kartu stebėti šventinių pasirodymų? Su redakcija susisiekusio tėvo teigimu, tai – nelogiška.

„Darželių administracijos neleidžia darželinukų tėvų į vaikų pasirodymus. Pavyzdžiui, anksčiau buvusi kasmetinė graži tradicija sukviesti tėvus į Kalėdinę šventę, per kurią mažyliai rodydavo tėvams spektakliuką, jau antrus metus nebevyksta. Tokie pasirodymai turėdavo prasmės ir tėvams, ir vaikams, vaikai vaidindavo publikai, o tėvai jautriai priimdavo mažųjų tobulėjimą.

Gal ir būtų galima dabartinį, antrus metus besitęsiantį apribojimą pateisinti, bet apmaudu, kad šis renginys negali vykti, kai visi kiti vieši renginiai vyksta: teatrai, koncertai, kino teatrai ir žaidimų kambariai veikia, visi kone susiglaudę juose. Ir juose virusais keičiasi ne tik tos pačios grupės šeimos, o šeimos iš skirtingų darželių ar net miestų. O juk darželinukai ir taip kiauras dienas leidžia drauge, ir tie virusai cirkuliuoja (arba ne) tarp jų šeimos narių.

Gal būtų prasminga paanalizuoti tokį paradoksą: teatre skirtingi vaikai sėdi patys į petį su savo tėvais ir žiūri aktorių pasirodymus, o tuo tarpu vienos ir tos pačios grupės vaikų tėvai savo vaikų spektaklio žiūrėti negali. Bet gal čia taip tik darželių administracijos teigia, gal iš tikro nėra tokio draudimo?“ – klausė tėvas.

Kas nustato tokią tvarką – Sveikatos ministerija ar savivaldybės? O gal konkretūs spektaklių ribojimai yra tik pačių darželių idėja? Ir kada galima tikėtis pokyčių? Į šiuos klausimus atsakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė ir Kauno miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Milda Labašauskaitė.

„Mažamečių ugdymo tvarka yra nustatyta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo. Pagal šiuos sprendimus mokymo procesą organizuoja visos šalies ugdymo įstaigos.

Šiuo metu vykdant ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą pašaliniai asmenys į švietimo įstaigą neįleidžiami. Išimtis daroma, kai vaikų tėvai, globėjai ir kiti prižiūrintys asmenys palydi ar pasitinka vaikus, teikia paslaugas, būtinas ugdymo proceso organizavimui ar vykdo kitas valstybines funkcijas“, – sakė O. Gucevičienė.

M. Labašauskaitės teigimu, pokyčių kol kas tikėtis nereiktų.

„Pagal Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenis, šiuo metu (2021-10-22) visoje šalyje užfiksuoti 1056 aktyvūs COVID-19 protrūkiai, net 753 – ugdymo įstaigose. Kiekvieną dieną Lietuvoje nustatoma po 3000 naujų atvejų, todėl tikrai ne laikas kalbėti apie priemonių švelninimą.

Norint stabdyti viruso plitimą, turime imtis prevencinių priemonių – skiepytis nuo COVID-19, užtikrinti saugius atstumus, higienos reikalavimų laikymąsi, dėvėti apsaugines kaukes ir laikytis galiojančių taisyklių“, – paaiškino ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)