Tam, kad gautum iš banko paskolą ir nusipirktum būstą (pavyzdžiui, už 60 000 eurų), reikia sutaupyti ~9000 eurų. Taigi, imant paskolą iki pensijos (t.y. 30 metų paskolą ir imti ją iki 34 m.), reikia juos sutaupyti. Bet dar reikia ir gyventi per tą laiką ir galbūt nuomotis butą.

Duok dieve, pasisekė ir pinigai yra – valio! Pavyzdžiui, dabar bankas duos paskolą, nes palūkanos mažos. Bet kas gali suvaldyti tuos bankus? Kodėl palūkanos turi augti, jei jau paskolino bankas pinigus ir kam man tie visokie centrinio banko procentai?

Tarkim, paskolos išmoka mėnesiui yra 300 eurų + komunaliniai mokesčiai (na, vasarą bus apie 100 eurų, žiemą – 150 eurų). Visi žinome, kad naują butą įsigyti reikia dar daugiau pinigų. O per mėnesį jau turime išleisti~ 400 eurų tik būstui.

Vidutinis atlyginimas yra apie 700 eurų. Kiek čia bus „į rankas“? Apie 600? Tarkim, 2 žmones uždirba 1000 eurų į rankas. 1000-400=600 eurų. Iš tų 600 eurų reikia atimti bent 2 viešojo transporto mėnesinius bilietus (nes automobilį tiek uždirbant turėti yra prabanga, bet Lietuvoje visi automobiliai kažkodėl nauji). Vadinasi, 600-29-29=542 eurai.

Maistas... O kiek išleisti maistui? Pasižiūrėkime į straipsnį, kuriame aprašytas minimalių poreikių 238 eurų krepšelis ir naudojame jį nors vienam žmogui. Lieka 304 eurai. Bet dar reikia apsirengti ir t.t. Taigi – 304 PINIGAI. (ne eurai, ne litai o šiaip pinigai). Ką daryti? Reikia butą remontuoti, reikia kosmetiką pirkti.

Kol rašiau laišką, pagalvojau, kam išvis rašyti, jei vis tiek niekas nepasikeis. Visi žino, mato, supranta, bet nieko nedaro. Kai kurie žmonės supranta ir išvažiuoja. Mano manymu, gyvenant kitur už minimumą pragyventi yra žymiai lengviau ir geriau, negu Lietuvoje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Klausiame – ar jums per mėnesi pakaktų 238 eurų minimaliems poreikiams patenkinti? Per kiek laiko išleidžiate šią sumą? Papasakokite, kaip per mėnesį skirstote savo išlaidas ir ką nurodyta suma galėtų „padengti“. Laukiame jūsų minčių el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Pinigai“!