Už tokią algą dirba Lietuvoje

Ne vienas skaitytojas džiaugėsi, kad jiems ir tėvynėje pavyksta gauti panašią į emigranto įvardintą algą – 1500 eurų.

„Gyvenu Lietuvos provincijoje, dirbu savarankiškai ir uždirbu 1500 eurų vidutiniškai, kam man tas užsienis reikalingas?“ – stebėjosi Vitu prisistatęs DELFI skaitytojas.

Portale savo nuomonę išreiškęs lietuvis, slapyvardžiu „Ramirez“ tikino, kad jo atlygis tėvynėje taip pat labai panašus į emigranto.

„Mano atlyginimas yra labai panašus, bet aš jį uždirbu Lietuvoje. Turiu naujos statybos 53 kv m. butą (liko paskolą mokėti dar trejus metus, per mėnesį mokant beveik 370 eurų), turiu jau beveik savo „Volvo“ (paskola mėnesiui - beveik 130 eurų ir liko mokėti dar metai)... Taip kad beveik „tas ant to“. Tiesa tik ta, kad aš Lietuvoje, mano tėvai - už 200 km, beveik kas savaitgalį juos matau. Kelionėms, knygoms ir vienam kitam alaus bokalui pinigų tikrai lieka. Aš tikrai ne socialdemokratų deputatas, ne verslininkas ir tikrai ne darbo liaudies kraugerys išnaudotojas. Aš specialistas, savo darbo specialistas“, - apie savo gyvenimą papasakojo „Ramirez“.

Kitas skaitytojas tikino, kad jam pavyksta uždirbti dar daugiau, tačiau jis vis tiek svarsto apie emigraciją, tiesa, kitur – į Skandinaviją.

„Neseniai baigiau mokslus, specialybė paklausi, gaunu 1300 eurų, kitam darbe - 600-1000 eurų. Tikrai nesiskundžiu, esu laimingas Lietuvoje, tačiau su drauge mokomės kalbą ir ateityje neatmetame galimybės išvykti į Skandinaviją, kadangi ten siūloma alga man – triskart didesnė, draugei - šešiskart didesnė. Tačiau išvykti norisi tik tam, kad užsidirbčiau namui ir nereiktų imti paskolos, taip pat norisi įgyti darbinės patirties, pažinti naujus žmones. O Lietuvoje gyvenimas yra gražesnis, jei šeimos pajamos perkopia 1500 eurų, o jei yra 1-2 vaikai - tai dar daugiau. Aišku, Lietuvoje yra daug niuansų priklausomai nuo to, kur gyvenate (Vilniuje ar mažam miestelyje). Linkiu sėkmės ir dirbantiems Lietuvoje, ir išvykusiems. Manau, svarbiausia, kad žmogus yra laimingas ir gali aprūpinti šeimą“, - rašė skaitytojas, slapyvardžiu „LT“.

Slapyvardžiu „Mhm“ savo nuomonę išdėstęs skaitytojas taip pat sakė, kad uždirbti Lietuvoje 1500 eurų galima, tačiau, pasak jo, nelengva – tokios algos mokamos tik geriems specialistams.

„1500 eurų Lietuvoje gauti įmanoma tik jei esi geras bei patyręs specialistas. Tokie pinigai nėra stebuklas tiems, kurie Lietuvoje dirba statybose „ant savęs“ ar yra susibūrę į brigadas, t.y. nedirba kažkokiam dėdei, kuris sau pasiima pusę, o dar nemenka dalis paskiriama mokesčiams. 2-3 kambarių buto nuomos kaina Vilniuje svyruoja nuo 300 iki 400 eurų. Viską apibendrinus galima padaryt išvadą, kad pragyvenimas Anglijoje gal tik kokiais 20 proc. brangesnis Anglijoje (jei ten taupai, maistui irgi), bet uždirbti ~1000-1500 eurų Lietuvoje yra sunku. Provincijoje - faktiškai neįmanoma. Taigi išvados aiškios. Tie, kas turi geras specialybes, ir Lietuvoje gali labai gerai pragyventi (net nekalbu, kaip jie gyventų Vakarų Europoje). Bet paprastam darbo žmogui Lietuvoje yra labai sunku, nes darbas kol kas nevertinamas ne tik darbdavių, bet ir mūsų visų – „už ką čia mokėt“ ar „galiu pats pasidaryt“ yra standartinė lietuvio maldelė kiekvieną kartą, kai reikia išsitraukti piniginę ir sumokėti žmogui už darbą“, - piktinosi skaitytojas.

Stebino nuomos kaina emigracijoje

Kita skaitytojų grupė stebėjosi emigranto įvardinta nuomos kaina – 450 svarų už būstą.

„Gyvenu Didžiojoje Britanijoje 22 metus, tikrai gaunant 1300 svarų nėra stebuklingas gyvenimas, nejuokinkit žmonių! Neįsivaizduoju, kokiam rajone arba kaime gyvena, jei nuoma tokia – 450 svarų. Tik ne Londone! Už tokią sumą net kambario padoriam rajone neišsinuomosi, o kur buitis, maistas? Nesąmonė, mes su vyru dviese per mėnesį savo gyvenimui išleidžiam 3000 svarų, gyvenam nuosavame bute, tai pramogų, nieko nebegali už tokį atlyginimą... Tikrai nieko nematau čia gero, prajuokino!!!“, - stebėjosi užsienyje gyvenanti skaitytoja Danutė.

Kitas skaitytojas taip pat pastebėjo, kad didesniame mieste nuoma svetur kainuoja daug brangiau.

„Tokia būsto kaina yra kaime. Dideliame mieste už tokią kainą sumokėti už kambarį galima būtų nebent už „apšiurusią“ 12-20 kv.m. studiją, ir tai mokesčiai neįskaičiuoti. Ne centrinėje Londono dalyje studijos nuoma – 650 eurų, ir manoma, kad tai pigu (+ mokesčiai, tai gaunasi 1000 svarų per mėnesį). Ir tai iki artimiausio prekybcentrio – 20 min. pėsčiomis. Taip gyvenant pinigų ir man užtekdavo, nes uždirbdavau daug, bet vis tiek ten nėra gerai. Neturint nieko Lietuvoje galima ten važiuoti, bet jei yra čia ką prarasti, tai nematau prasmės. Visko galima pasiekti ir čia. Grįžau ir aš, uždirbu daugiau nei 1000 eurų „į rankas“, turiu nuosavą būstą, apynaujį automobilį. Bet kas svarbiausia, kad artimieji ir draugai yra čia. Čia yra laisvė. Bet aš ne iš tų, kuris siekia madingiausių drabužių ar naujo telefono, tai gal man dėl to čia gerai, užtenka to, ką turiu. Bet esmė ta, kad stengiantis ir čia galima pasiekti, jei kažko labai nori“, - rašė skaitytojas.

Gyvenusių ar vis dar gyvenančių užsienyje klausiame – kokio dydžio alga jus suviliojo dirbti svetur, kokios yra mėnesio išlaidos gyvenant ne tėvynėje, kiek išleidžiate nuomai ir maisto produktams? Pasidalykite, kaip atrodo jūsų namai! Kviečiame pasisakyti ir esančius Lietuvoje – ar iš tiesų stengiantis atlyginimas gali siekti tiek pat, kiek gautumėte užsienyje? Patarkite, kaip elgtis norint uždirbti daugiau ir papasakokite savo sėkmės istoriją! Rašykite mums el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Atlygis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)