„Begrybaudama radau ne tik įvairių gerai pažįstamų, bet ir įdomiai atrodančių grybų. Vieni iš jų sukėlė daugiausia klausimų“, – pasakojo DELFI skaitytoja Elena. Ji sakė informacijos apie grybą ieškojusi ir knygose, tačiau jos rasti nepavyko.

DELFI kreipėsi į Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotoją Joną Kasparavičių, kuris paaiškino, ką rado skaitytoja Elena.

Greičiausiai tai – violetinis nuosėdis (Cortinarius violaceus).

Pasak J. Kasparavičiaus, tai yra vienas iš spalvingiausių, nors gal ir ne pats ryškiausias grybas. Tiesa, iš kitų nuosėdžių jis išsiskiria tik spalva.

„Nėra nuodingas, nors kartais literatūroje ir rašoma, kad valgomas, bet, kaip ir daugumą kitų nuosėdžių, jį valgyti nelabai patartina. Lyginant su kitais grybais, violetinio nuosėdžio vaisiakūniuose yra labai didelis geležies kiekis. Kaip žinia, net ir reikalingi organizmui mikroelementai, kai jų organizmas gauna per daug, gali tapti nuodingi. Taip pat turi įvairių junginių, kurie „nėra būtini“ žmogaus organizmo funkcionavimui. Liaudies medicinoje ir buityje naudojamas nebuvo“, – skaitytojos radinį pakomentavo J. Kasparavičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)