Kaip redakcijai atsiųstame laiške skaitytojas rašė, nemalonus vaizdas Karoliniškėse gyventojams matomas prie vienos iš mokyklų ir ne tik atrodo bjauriai, bet ir daro blogą įtaką pro šalį mokytis traukiantiems vaikams.

„Šios vietos adresas yra Gerbutavičiaus g. 10. Konkrečiai prie šių konteinerių yra Ryto mokykla, jie matomi nuo paradinio įėjimo, šalia jų yra pėsčiųjų perėja, kuria vaikai eina į mokyklą. Kokią
pasaulėžiūrą vaikams formuoja toks vaizdas, manau, patys įsivaizduojate“,– piktinosi skaitytojas.

DELFI kreipėsi komentaro į šiukšlių išvežimo įmonę „VSA Vilnius“. Įmonės atstovas M. Grinius padėkojo, kad skaitytojas bando atkreipti dėmesį į vilniečių gyvenamosios aplinkos tikrai nepuošiančius dalykus ir nurodė vietos šiukšlių vežimo grafiką.

„Jūsų nurodytu adresu keturi 1.1 m3 talpos konteineriai pagal galiojančią sutartį aptarnaujami 3 kartus per savaitę: I, III, ir VI. Visi aptarnavimai atliekami griežtai laikantis nustatyto grafiko. Jūsų skaitytojo atsiųsta nuotrauka daryta šeštadienį 13.21 val., o aptarnavimas buvo atliktas šeštadienį 16:30 val.“ – teigė jis.

Visgi M. Grinius pabrėžė, kad tai nebuvo mėginimas pasiteisinti, kadangi didžiausia perpildytų konteinerių problema yra mažai susijusi su atliekų vežėjais, bet daugiausia – su namų bendrijomis.

„Po to, kai veiklą pradėjo Mechaninio-biologinio apdorojimo (MBA) gamykla ir vilniečiams dėl to padidėjo atliekų išvežimo kainos, kai kurios bendrijos, bandydamos sumažinti naujų kainų įtaką jų kaštams, bando keisti atliekų išvežimo grafikus ir daryti tai rečiau – tai gali būti viena priežasčių, kodėl konteineriai yra perpildyti dažniau nei buvo iki šiol“,– pastebėjo atstovas.

Pasak komunikacijos specialisto, kadangi pateiktu atveju buvo pastebėta, kad nuo trečiadienio iki šeštadienio šiukšlių sukaupiama daugiau, tad jas vežti ir reikėtų dažniau. Taigi, „VSA Vilnius“ atstovai ėmėsi iniciatyvos ir nuo birželio 26 d. su bendrija derina naują grafiką pagal kurį mišrios komunalinės atliekos būtų vežamos dažniau. Deja, derybų baigtis – pačios bendrijos rankose.

„Kaltinti atliekų vežėjus dėl prie konteinerių išbarstytų šiukšlių visiems ir visuomet yra lengviausia, tačiau toli gražu ne visuomet teisinga. Todėl DELFI skaitytojams, visiems vilniečiams derėtų priminti, jog pagal galiojančią tvarką atliekų tvarkytojai už konteinerių aikštelės sutvarkymą atsakingi tik šiukšlių išvežimo metu.

Kitu laiku konteinerių aikšteles prižiūri vietos teritorijų tvarkytojai (šiuo atveju – nuo trečiadienio iki šeštadienio, kada buvo daryta nuotrauka). Įdomu, ar pilietiškas DELFI skaitytojas šią nuotrauką nusiuntė vietos teritorijos tvarkytojams su prašymu pakomentuoti situaciją, juoba, kaip pats rašo – netvarka vyksta nuolat, rodomas blogas pavyzdys vaikams“, – tvirtino M. Grinius.

Jis tuo pačiu priminė gyventojams, kad jie patys turėtų būti nepakantūs teršėjams, drausminti tuos, kurie mėto šiukšles ant žemės bei rausiasi konteineriuose ir barsto jų turinį.

Viso miesto problema

Situaciją Vilniaus Karoliniškių mikrorajone ir šiukšlių tvarkymo būklę visame mieste pakomentavo ir „Mano aplinka“ Teritorijų valymo grupės vadovė Diana Lubė. Ji norėjo patikslinti „VSA Vilnius“ atstovo informaciją apie šiukšlių išvežimo grafiką.

„Teritorija aplink konteinerius yra tvarkoma 11 kartų per mėnesį, t. y. dieną prieš atliekų vežimą, kurį vykdo „VSA Vilnius“. Jei vežėjas atliekas veža pirmadienį, trečiadienį ir šeštadienį, teritorija tvarkoma sekmadienį, antradienį ir penktadienį. Deja, dažnai konteinerių sutvarkymas aplink kai kuriuos namus būna trumpalaikis. Pirma, perpildytuose konteineriuose sukrautas šiukšles išnešioja vėjas, antra – patys konteineriai perpildomi, nes vežami nepakankamai dažnai“, – teigė ji.

Vadovė taip pat pritarė M. Griniui dėl teiginio, kad taupydamos pinigus, bendrijos dažnai specialiai keičia atliekų išvežimo grafikus ir šiukšles reikalauja išvežti rečiau ne tris kartus per savaitę. Tai įvykdžius, deja, nepradeda mažiau šiukšlinti.

D. Lubė taip pat įžvelgė galimą bendrijų piktnaudžiavimą, kai jos renkasi mokestį už atliekų išvežimą ne pagal namo plotą, o pagal išvežamų šiukšlių kiekį (konteineriais).

„Ir čia galime įžvelgti piktnaudžiavimą, kadangi Vilniaus miesto atliekų tvarkymo taisyklėse yra nurodyta, kad konteineriai privalomai tuštinami, kai jų užpildymas siekia 80 proc. Deja, kaip rodo patirtis, dėl retesnio vežimo aplink bendrijas konteineriai būna užpildyti bent 120 proc. Taigi, išvežant perpildytus konteinerius bendrijos sutaupo vieno karto išvežimą. Gyventojams tai – ekonomija, o aplinkai – betvarkė“,– dalijosi pastebėjimais ji.

Pasak D. Lubės, yra opi problema ne tik Karoliniškėse. Tai ir viso miesto problema, kadangi miestą tvarkančios įmonės nepajėgios išspręsti be pačių gyventojų sąmoningumo arba griežtesnių atliekų vežimo grafikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)