Papūsti stebulę ir pažadinti saulę iš miego ėmėsi „Saulėtekio“ folklorinis ansamblis „Vieversėlis“ (vadovas A. Stankaus) ir skaitovė G. Jokubauskaitė skaitydama O. Milašiaus „Saulėgrąžą“.

Šiltu žodžiu į susirinkusius kreipėsi ir gimnazijos direktorė J. Kaščiuškienė. Ji pasidžiaugė, kad visa „Saulėtekio“ bendruomenė prisideda prie gimtojo žodžio puoselėjimo ir pasinaudodama proga apdovanojo tradicinio (jau penkto) diktanto konkurso nugalėtojus – tėvus (Jovitą Benevičienę, Jolantą Vadeikienę, Vilmą Šimkuvienę, Redą Zalogienę, Giedrę Vargonienę, Rasą Marcinkienę, Aureliją Pranckienę) ir mokinius (Justę Jurgutavičiūtę (IVc), Kristiną Daugnoraitę (IIIc), Aistę Sergejenkaitę (IVb), Irmantą Mogilą (IVa), Indrę Rastokaitę (IVe), Henriką Šimkų (IIId), Evaldą Viesulą (IVd)). Reikia pastebėti, kad ir pati gimnazijos direktorė jau ne vienerius metus dalyvauja diktanto konkurse ir visada yra tarp nugalėtojų.

Po džiugios pradžios konferencijos vedėjai visus paragino kibti į darbą. Konferencijos pranešėjai susirinkusiems kalbėjo apie saulę lietuvių šventėse ir buityje, mitologijoje ir tautosakoje. I. Kungytė ir V. Kvasaitė iš Gegužių progimnazijos priminė mitologines sakmes apie saulę. P. Šimaitytė iš Raseinių Prezidento Jono Žemaičio gimnazijos teigė, kad lietuviai visada kreipdavo akis į saulę, ją vertindavo. Pasirodo, saulės kupinos ne tik liaudies dainos, kurias priminė ir padainavo mokiniai iš Simono Daukanto gimnazijos, bet ir šiuolaikinės dainos - taip teigia „Saulėtekio“ gimnazistė B. Kudrickaitė.

Dalį pranešėjų buvo sudominusi saulės paieška literatūroje ir dailėje. I. Radavičiūtė, V. Liubauskaitė, „Saulėtekio“ gimnazistės, kalbėjo apie saulėtą S. Nėries poeziją ir šviesos kupiną M. K. Čiurlionio kūrybą. A. Garus, taip pat „Saulėtekio“ gimnazistė, ieškojo saulės J. Vaičiūnaitės eilėraščiuose ir pastebėjo, kad šios poetės kūryba labai šviesi.
Ypač maloniai nuteikė pačių mažiausių svečių iš „Rasos“ progimnazijos S. Barzinskaitės ir J. Dragūnaitės saulės paieška karpiniuose ir jų pranešimas „Saulės motyvas karpiniuose“.

Šioje konferencijoje atsirado ir fotografuojančių saulę. M. Klimanskas, „Saulėtekio“ gimnazistas, fotografavo kryžius su saulutėmis Kryžių kalne, o R. Tomkevičiūtė iš Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos sukūrė visą fotografijų ciklą apie saulę.

Saule domėjosi ir knygą „Saulės dainos" yra išleidusi Latvijos Prezidentė Vaira Vykė-Freiberga. Aišku, jos konferencijoje nebuvo, tačiau apie šią Prezidentę kalbėjo Šiaulių kultūros centro Etninės kultūros skyriaus vedėja D. Martinaitienė. Ji patikino, kad mitinis saulės suvokimas yra išlikęs ir šiandien bei pasireiškia įvairiais pavidalais šių dienų kultūroje. Ir mitinio kalvio Teliavelio nereikia ieškoti tik senuose mituose.

Kalvis A. Martinaitis, Šiaulių folkloro klubo „Patrimpas“ vadovas, dar ir šiandien kaldina saulutes. Jo nukaldinta saulute džiaugiasi ir „Saulėtekio“ bendruomenė. D. Martinaitienė siūlė kitais metais jau suorganizuoti interdisciplininę konferenciją apie saulę ir jos paieškoti įvairiose mokslo srityse. Ir dar palinkėjo susapnuoti saulėtekį, nes toks sapnas pranašauja laimingą ateitį.

Tikimės, jog ir kitais metais ieškosime saulės „Saulėtekyje“ kartu, juk čia saulė šviečia visiems.

Įdomūs renginiai vyksta ir Jūsų mokykloje? Rašykite apie tai! Užsiregistruokite mūsų sistemoje, kelkite straipsnius ir nuotraukas, rinkite taškus ir išsirinkite prizus!