Šiltą rugsėjo 23-iosios penktadienį šis ketvertas nepasididžiavo ir atvažiavo į Šiaulių „Romuvos“ gimnaziją. „Labas vakaras. Mums labai gera būti pietiniame“ – štai taip mus pasveikino Domantas Razauskas, dainuojamosios poezijos virtuozas. Jo dainos, jų gili prasmė ir galingas balsas iškart prie kėdžių prikaustė visus susirinkusius – ir gimnazistus, ir mokytojus, ir iš miesto poetų pasiklausyti atėjusius miestiečius.

Mindaugas Nastaravičius, 2011 m. Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus premijos laimėtojas, kovotojas už aukštesnę žurnalistinę etiką, skaitė eilėraščius iš savo eilėraščių rinkinio „Dėmėtų akių“. Nors eilėraščiai giliaprasmiai, ne visai suprantami gimnazijos mokiniui, poetas pateikė juos mums suprantama forma – su humoru ir ironija. Beje, publikos prašymu, Mindaugas pademonstravo trumpą repo numerį.

Aivaras Veiknys, tituluojamas sonetų didmeistriu, paskaitė mums tokius kūrinius kaip „Kalbos terapija“ ir „Kelinta tave“. Rimtas, paprastas ir kūrybiškas – kaip ir jo eilėraščiai, kuriuos jis moka mintinai (beje, vienintelis iš ketverto, ką pabrėžė jo bičiulis Domantas).

Vytautas Stankus, taip pat Zigmo Gėlės premijos laimėtojas, skaitė iš savo knygos „Vaikščiojimas kita ledo puse“. Poetas teigia, kad ne jis pasirinko poeziją, o ji pasirinko jį. Jo eilėraščiai – ne eiliniai ketureiliai, jie apie kasdienius dalykus nekasdieniškai.

Šis fantastiškasis ketvertas paliko šiauliečiams neišdildomą įspūdį. Galiu galvą dėti, kad bent pusė tą popietę sėdėjusių salėje norėtų vėl pamatyti šiuos talentingus vyrus ir tikrai visi susidomėjo jų darbais. Dėkojame poetams už galimybę jaunam gimnazistui pažvelgti į poeziją kitu kampu ir galbūt paraginimu kurti.