Ieva Galkytė – Vilniaus „Jaunųjų maltiečių“ vadovė – degančiomis akimis pasakoja apie tai, ką jie veikia ir ką apskritai žmogui suteikia savanorystė.

Prieš trejus metus internete suradusi informaciją apie Maltos Ordiną, ji panoro prisijungti ir teigia nė akimirkos dėl šio savo žingsnio nesigailėjusi. Pirmiausia, I. Galkytė buvo atsakinga už veiklų su neįgaliais vaikais koordinavimą, o šiemet tapo vadove.

Politikos mokslų pirmakursė teigia, kad norėtų skirti dar daugiau laiko šiai veiklai. „Gaila laiko, kurį paskiriu ne maltai“, tikina mergina. Anot jos, nuostabiausias jausmas apima tada, kai pamatai kitų savanorių švytinčias akis, kai jie, patyrę bent dalelę savanoriškos veiklos teikiamo džiaugsmo, išgyvena tikrą vidinę revoliuciją: keičiasi jų vertybės, o gerumas tampa prioritetu.

Maltietiškos veiklos

„Jaunųjų maltiečių“ veikla nėra orientuota į vieną konkrečią socialinę grupę. Jaunuoliai užsiima su neįgaliais vaikais, neregiais, senyvais vienišais žmonėmis bei vaikais iš vaikų dienos centrų. Kiekvieną savaitę grupelė maltiečių lankosi slaugos ligoninėje, ten rengia koncertus, skaito laikraščius, dovanoja seneliams valandėlę pokalbių.

Sekmadieniais vyksta užsiėmimai su neįgaliais vaikais Vilniaus „Rasos“ specialiojoje mokykloje. Su vaikais, turinčiais protinę negalią žaidžiami įvairūs žaidimai, šokama, gaminamas maistas, organizuojamos jiems išvykos. Su savanoriais jie jau lankėsi Sereikiškių bei Kalnų parke, reguliariai kartu lankosi bažnyčioje. Nuostabiausia, anot Ievos, matyti juos augančius, stebėti, kaip jie tobulėja. „Per visus tuos metus su šiais vaikais susiformavo labai glaudus ir artimas ryšys. Mes jiems esame tarsi šeima. Jaučiame, kokia svarbi ir reikalinga ta valanda ar kelios, kurias praleidžiame su jais“, – pasakoja Ieva.

Taip pat maltiečiai lanko du vaikų dienos centrus – Maltos Ordino bei Naujosios Vilnios. Savanoriška veikla Naujosios Vilnios vaikų dienos centre yra nauja „Jaunųjų maltiečių“ iniciatyva. Ieva pasakojo, kad iš pradžių vaikai gana nenoriai bendravo su naujais ir jiems nepažįstamais žmonėmis, tačiau susibendravus vaikai prašė pasilikti ilgiau, neišeiti.
Dar viena veiklos kryptis – neregių globa. Ši veiklos sritis, kitaip nei seniau įvardintos, yra individuali. Neregiai iš Vilniaus neregių centro turi savo globėjus. Globėjai neregiams padeda nusigauti iki reikiamos vietos, parveda juos į namus, bendrauja, lankosi teatruose, užsiima įvairia kitokia veikla.

Naujausia „Jaunųjų maltiečių“ veiklos kryptis – savanorių klubas. Jo tikslas – supažindinti 5-8 klasių mokinius su savanoriška veikla. „Paprastai savanoryste pradedama domėtis tik 11-12 klasėje arba dar vėliau, todėl su šia veikla norime supažindinti ir jaunesnius mokinius, kad jie galėtų pradėti veikti anksčiau,“ – pasakoja Ieva. Dešimties savanorių grupė reguliariai lankosi vienoje Vilniaus mokykloje ir ten vykdo patyčių prevenciją, ugdo bendruomeniškumo jausmą, supažindina su galimybėmis savanoriauti, ir t.t.

Savanoriai – geriausi draugai

Visus savanorius vienija panašios vertybės ir tikslai, todėl visai nekeista, kad „Jaunųjų maltiečių“ bendruomenė yra gerų draugų būrys. Jie drauge praleidžia didžiają dalį laisvalaikio.

Vienas iš paskutinių „pasisėdėjimų“ visiems drauge vyko spalio 15 dieną (ši diena minima kaip baltosios lazdelės diena). Čia susirinko daugybė maltiečių ir šeši neregiai. Kai atėjo laikas valgyti pačių iškeptą pyragą, maltiečiai užsirišo akis, kad galėtų pajausti tai, ką jaučia neregiai. Anot Ievos, daugeliui tai buvo nauja ir jaudinanti patirtis.

Asmeninio tobulėjimo kelias

„Tam, kad galėtum būti savanoriu, reikia tiesiog norėti daryti gerus darbus ir sutikti mainais gauti ne materialų, bet dvasinį atlygį“, pasakoja Ieva.

Anot merginos, savanoriaudamas pradedi jausti, kaip kinta tavo vertybių skalė, kokia svarbi pasidaro šeima. Savanoris, pasak Ievos, yra brandus žmogus, kuris sugeba įžvelgti tikrąjį pasaulio grožį: „Turi būti labai valingas ir žinoti, kas iš tiesų gyvenime svarbiausia, kad šeštadienio vakarą nueitum ne į klubą, o į vakarėlį su neregiais“.

--
Šis rašinys yra „DELFI Piliečio“ ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) inicijuoto rašinių ciklo „Savanorystė“ dalis, kuriuo norima išsklaidyti mūsų visuomenėje egzistuojančius mitus apie savanorystę, informuoti apie savanorystės teikiamą naudą, prieinamumą ir svarbą.

Šiame cikle bus žinomų asmenų, įvairių profesijų atstovų, darbdavių pasisakymai ir mintys apie savanorišką veiklą.

Jeigu Jūs pats(-i) esate kada nors užsiėmęs savanoriška veikla ar iš arti stebėjote draugų darbą, gal pažįstami, pabuvę savanoriais, pasidalijo su Jumis savo patirtimi, parašykite mums ir Jūs el. paštu: pilieciai@delfi.lt. Įdomiausių rašinių autorius apdovanosime!!!