Savanoriškos veiklos sostinės – Kėdainių – renginių organizatoriai šiandien su pasididžiavimu pasakoja, kad visą mėnesį vykę renginiai ne tik miestui suteikė daugiau gyvybingumo, bet ir pranoko lūkesčius. Juokaujama, kad dėl savanorystės nusidažė net Kėdainių miesto parko vasaros estrados suoleliai. Lietuvos vėliavos spalvomis išmarginti suoliukai – vienos iš savanoriškų iniciatyvų rezultatas.

Savanoriškos veiklos sostinės konkursą rengia Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), remia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Nijolė Naujokienė, Kėdainių vicemerė, prisimindama mieste vykusias iniciatyvas, džiaugiasi, jog visos prisidėjusios organizacijos nestokojo rėmėjų – kiekvienas verslininkas, į kurį buvo kreiptasi, stengėsi padėti, be to, didelę pagalbą suteikė ir seniūnijos. Vicemerė pasakoja, kad savo geranoriškumu neatsiliko ir rajono žiniasklaida, aktyviai informavusi apie savanoriškos veiklos iniciatyvas.

„Manau, kad žmonės pajuto bendruomeniškumą, o tai ir yra svarbiausia. Tikiu, kad net ir pasibaigus savanorystės mėnesiui Kėdainių žmonėms gyventi bendruomenėje turėtų būti jaukiau. Kai žmonės tampa saugesni, nuoširdesni vieni kitiems, sutikite, kad galima drąsiau inicijuoti reikalingus geruosius pokyčius. Žmonėms labai svarbu pamatyti, kad mes rūpinamės vieni kitais ir esame vieni kitiems reikalingi“, – sakė Kėdainių rajono vicemerė.

Kėdainiuose vykusių veiklų pobūdis – ypač margaspalvis. Nuo nuotaikingų iniciatyvų iki specifinių žinių ir pasirengimo reikalaujančių projektų. Vienos tokių – Donorų dienos ar visuomenės sveikatos biuro budėjimas prie emocinės pagalbos linijos telefonų, teikiant įvairiapusę psichologinę pagalbą, atsakant į aktualius žmonių klausimus. Didelio dėmesio susilaukė ir Vikaičių bendruomenės aplinkinių miestelių jaunimui organizuota sporto diena. Ryški buvo ir Krakių miestelio šventė, trukusi net tris dienas bei neapsiribojusi vien tik linksmybėmis. Į programą buvo įtraukta ir konferencija apie krašto kultūrą, ir įvairiausi renginiai jaunimui: vyko keramikos pamokos, buvo laidomi aitvarai.

Vertindamas pasiektus rezultatus Kėdainiuose, LiJOT prezidentas Šarūnas Frolenko sako, kad labiausiai džiugina tai, jog projektas parodė, kaip labai žmonėms rūpi jų miestas, gyvenamoji aplinka ir supantys kaimynai.

„Pasirodo, labai nedaug reikia, kad žmonės savanoriškai imtų spręsti jiems aktualias problemas. Be to, šio projekto dėka mums pavyksta prie vieno stalo diskusijai sukviesti miestų vadovus, verslo atstovus ir visuomenę – vietos savanorius, kurie visi drauge tariasi dėl idėjų įgyvendinimo“, – teigia Š. Frolenko.

Rugpjūčio mėnesį savanoriškos veiklos sostine taps Biržai. Šiame mieste aktyvumu ypač pasižymi jauni žmonės, savo rankomis paskutinįjį vasaros mėnesį bandysiantys spręsti vietos problemas. Pasak SADM Bendruomenių reikalų skyriaus vedėjo Arūno Kučiko, sprendžiant iš įvairių nevyriausybinių organizacijų iniciatyvų, bendruomenių, entuziastų grupelių vykdomų projektų gausos šie metai galėtų vadintis proveržio metais savanoriškos veiklos srityje.

Projektas „Savanoriškos veiklos sostinės“ jau sulaukė virš 80 skirtingų savanorystės idėjų siūlymų iš visų Lietuvos kampelių – tiek iš didmiesčių, tiek ir iš visai nedidelių kaimelių gyventojų. „Žmonių aktyvumas leidžia spręsti apie ypatingą savanorystės gyvastingumą ir augantį populiarumą visoje šalyje. Jau sulaukta ir labai palankaus politikų bei verslininkų požiūrio į savanoriškas idėjas. Sugriuvo ir mitas, kad savanorystė įdomi tik jauniems žmonėms, nes anketas siunčia bei prie savanoriškų veiklų šiandien drąsiai jungiasi įvairaus amžiaus žmonės“, – pasakoja Šarūnas Frolenko.

Projekto organizatoriai tikisi, jog kiekvienas miestas, įkvėptas prieš jį buvusių Savanoriškos veiklos sostinių pavyzdžio, pranoks gyventojų lūkesčius ir stiprins bendruomenių tarpusavio ryšį.

Šį konkursą organizuoja Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), kuri yra didžiausių nevyriausybinių jaunimo organizacijų Lietuvoje sąjunga, vienijanti daugiau nei 200 000 jaunų žmonių. Organizacijos tikslas – kelti jaunimo organizacijų kompetenciją ir atstovauti jaunimo organizacijų ir jaunimo interesams bendradarbiaujant su Lietuvos valdžios institucijomis, kitais visuomeninio sektoriaus veikėjais.

Konkursą „Savanoriškos veiklos sostinė“ remia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Šis konkursas yra savotiška 2011-ųjų – Europos savanoriškos veiklos metų – minėjimo dalis. Informaciją apie konkursą ir nuorodą į anketą galima rasti ir SADM interneto svetainėje www.socmin.lt.

--
Šis rašinys yra „DELFI Piliečio“ ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) inicijuoto rašinių ciklo „Savanorystė“ dalis, kuriuo norima išsklaidyti mūsų visuomenėje egzistuojančius mitus apie savanorystę, informuoti apie savanorystės teikiamą naudą, prieinamumą ir svarbą.

Šiame cikle bus žinomų asmenų, įvairių profesijų atstovų, darbdavių pasisakymai ir mintys apie savanorišką veiklą.

Jeigu Jūs pats(-i) esate kada nors užsiėmęs savanoriška veikla ar iš arti stebėjote draugų darbą, gal pažįstami, pabuvę savanoriais, pasidalijo su Jumis savo patirtimi, parašykite mums ir Jūs el. paštu: pilieciai@delfi.lt.

Įdomiausių rašinių autorius apdovanosime!!!