Projektas „Misija Sibiras“ – tai jau septintus metus organizuojamas jaunimo patriotiškumo, pilietiškumo, ugdymo projektas, inicijuotas LiJOT (Lietuvos jaunimo organizacijos tarybos).

Kaip ir kiekvienais metais, perėję pirmąjį etapą, 74 dalyviai buvo pakviesti išbandyti savo jėgas gražiuose, tačiau klaidžiuose ir neretai sunkiai įžengiamuose Dzūkijos miškuose. Šių eilučių autorei, dažnai braidančiai po aštrių viksvų ir kibių karklų prižėlusius Aukštaitijos krūmynus, Varėnos miškai pasirodė labai pažįstami ir savi.

Išties šių metų bandomojo žygio trasa buvo ypatingai sunki, tačiau pelkėtos vietovės, rodos, net žvėrių nepraminti brūzgynai, peršlapę batai ar nutrintos kojos jauniems, ambicingiems ir savo tikslą ketinantiems pasiekti žmonėms pasirodė įveikiamos kliūtys, o ir nužygiuotas atstumas įspūdingas – beveik 60 km.

Tiesa, nors ir ne visi įveikė šį išbandymą, tačiau pasitraukusieji tik įrodė esantys sąmoningi, atsakingi ne tik už save, bet ir už komandą, žygiuojančią greta. Manyčiau, jiems tikrai ne patriotiškumo ar motyvacijos pritrūko, o tiesiog fizinių jėgų.

Dviejų dienų žygio metu aplankėme Dainavos apygardos partizanų žūties vietas, sustoti pailsėję ir stovyklavietę įkūrę Ilgio ežero pašonėje, prie laužo dalinomės tikrai ne vadovėliuose skaitytomis mintimis apie patriotiškumą. Savais paprastais, bet tikrais žodžiais kalbėjome apie motyvus, skatinančius daryti gerus darbus lietuvybės puoselėjimui. Aplankyta partizano Jono Jakubavičiaus-Rugio žūties vieta, istorijos, menančios tragiškus tų dienų įvykius, privertė prisiminti ir vyresnių artimųjų pasakojimus apie patirtas kančias ir išgyvenimus.

Žygio pabaigoje susitikimas su partizanu Juozu Jakavoniu-Tigru, autentiški liudijimai, galintys suvirpinti visų širdis, tik įrodo, kad ne tik vyresnioji, bet ir jaunoji karta neabejinga tragiškiems, tėvynės pamatus bandžiusiems išardyti įvykiams.

Ir lai skeptikai, pesimistai ar šiaip tik kalbėti, bet nieko nedaryti linkę asmenys pagalvoja, ar iš tiesų šiandieninis jaunimas jau toks negeras, kaip neretai yra eskaluojama. Kartais tereikia tik apsidairyti, ir pamatysime mus supančius nuostabius, daug galinčius nuveikti jaunus žmones.