Barai jau veikia, o galimybė gydytis nuo alkoholizmo – dar ne. Karantino švelninimas liko neaiškus vienai pažeidžiamų visuomenės grupių.

Daugelyje šaltinių socialinio darbo, psichologinės pagalbos bei medicinos tema, pagrindiniu būdu sveikti nuo alkoholizmo nurodomas anoniminių alkoholikų (AA) grupių lankymas. Ką tik nustojusiems gerti žmonėms paprastai rekomenduojama kuo dažniau eiti į anoniminius susirinkimus. Jie taip pat reikalingi ilgalaikei blaivybei palaikyti. Tačiau ką grupių nariams daryti dabar, kai visa veikla buvo sustabdyta dėl karantino?

AA internetiniame puslapyje nurodoma, kad draugijos nariais yra tūkstančiai vyrų ir moterų, kurie nustojo gerti ir dabar gyvena normalų, t.y., sveiką ir blaivų gyvenimą. Vien Lietuvoje yra keliasdešimt veikiančių AA grupių, kuriose susirinkę draugijos nariai dalijasi sveikimo patirtimi.

Paskelbus karantiną susirinkimai buvo nutraukti, kai kurios grupės juos rengia internetu, „Skype“ ar „Zoom“ platformose. Plačiau apie tai galima rasti informacijos šiame internetiniame puslapyje.

Su portalu „Delfi“ susisiekė vyras, klausiantis, kaip elgtis sveikti norintiems alkoholikams. Kada atsidaryti barams – nurodymai aiškūs, bažnyčios pilnos jau dabar, o kaip su sveikimui skirtomis grupėmis?

„Aš atstovauju vienai iš Lietuvoje veikiančių AA (anoniminiai alkoholikai) grupių. Mes nuomojame 60 kv. metrų ploto patalpas. Veiklos turinys yra savitarpio psichologinė, dvasinė,
terapinė pagalba žmonėms, kenčiantiems nuo alkoholizmo ligos.

Mums neaišku, kada ir kokiomis sąlygomis galime pradėti savo veiklą, nes panašaus pobūdžio organizacijos – bažnyčia ir poliklinikos – jau pradėjo veiklą, o dienos centrai, socialines paslaugas teikiančios organizacijos ją pradės nuo gegužės 18 d.

Taip pat neaiški nuostata dėl 10 kv. metrų ploto žmogui, nes šios sąlygos įgyvendinti realiai, manau, negali nė viena iš jau paminėtų organizacijų“, – rašė jis.

Pavyzdžiui, ar į susirinkimą atėjus 30-čiai žmonių, jau reikėtų 300 kv. metrų ploto? Ir nuo kada susirinkimai galimi?

Sveikatos Apsaugos Ministerijos (SAM) teigimu, dėl atsidarymo laiko turi būti sprendžiama pagal draugijos įstatus.

„Anoniminiams alkoholikams teikiamos paslaugos gali būti priskirtinos prie socialinių paslaugų, bet tam, kad įstaiga ar organizacija būtų laikoma socialinių paslaugų įstaiga, jos įstatuose (nuostatose) turi būti nurodyta veikla – socialinių paslaugų teikimas, o vykdoma veikla turi atitikti Socialinių paslaugų įstatyme numatytus reikalavimus.

Tuo atveju, jei šiuos reikalavimus įstaiga ar organizacija atitinka, tai laikoma socialinėmis paslaugomis, kurios atlaisvinamos ir leidžiamos nuo gegužės 18 d.

Jei ne – tai turėtų būti traktuojama kaip susibūrimas, kuris uždarose erdvėse bus leidžiamas nuo gegužės 30 d.“, – sakė SAM atstovė.

Anoniminių alkoholikų draugijos rekvizituose nurodoma, kad teisinis draugijos statusas neįregistruotas, o vykdoma veikla – profesinių narystės organizacijų. Pagal šią informaciją aišku, kad grupės, laikantis saugumo reikalavimų ir stengiantis išlaikyti atstumą tarp žmonių, vėl rinktis galės nuo gegužės 30 dienos.