- Kokios tendencijos vyrauja dabar nekilnojamo turto pardavimų srityje? Kokie objektai yra paklausiausi (butai/namai/kotedžai/sodai/sklypai)?

- Šiuo metu vyrauja apsipirkimo tendencijos. Žmonės jau pamiršo krizę. Situacija nekilnojamo turto srityje tikrai gerėja. Žmonės tikisi, jog neužilgo bus įvestas euras, tad dėl šios priežasties jie nori suspėti įsigyti turto žemesnėmis kainomis.

Visais laikais ir visada buvo paklausiausi butai. Normalu, jog jaunas žmogus savo savarankišką gyvenimą pradeda gyvendamas būtent bute. Tad butas ir tampa pirmuoju jo įsigytu nekilnojamu turtu. Perkamiausi yra dviejų kambarių butai. Standartiškai jauna šeima nusiperka dviejų kambarių butą ir tik laiko klausimas tampa, kada jie užsimanys keltis į namą. O kalbant apie daugiabučius, pastebima, jog jaunos šeimos linkusios pirkti naujos statybos butus.

- Ar verta investuoti ir pirkti nuosavą nekilnojamą turtą, o gal geriau nuomotis? Kas pigiau?

- Viskas priklauso nuo turimo turto. Gali išsinuomoti senos statybos negražų dviejų kambarių butą senos statybos name ir mokėti mažiau nei už naujos statybos buto paskolą. Bet psichologiškai žmogus geriau jaučiasi gyvendamas nuosavame būste. Lietuvių tautos mentalitete jaučiamas sėslumas. Juk tai žemdirbių kraštas.

Suprantama, jog nuosavas butas yra vertybė ir netgi saviraiškos elementas. Didžioji dauguma jaunų žmonių įsigiję butą, įsirengdami jį, mielai įgyvendina savo svajones. Jie konsultuojasi su dizaineriais, skaito žurnalus, domisi, ieško idėjų, lankosi statybinėse parodose. Taip pat kai kuriuose nekilnojamo turto internetiniuose portaluose yra rubrika „interjeras“, kurioje galima rasti įvairiausių interjero dizaino sprendimų, netradicinių idėjų.

- Į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš perkant nekilnojamą turtą?

- Vieta vieta vieta. Klasikinis atsakymas ir tai yra teisybė. Kiekvienas žmogus, pirkdamas NT, turi išsiaiškinti, kokie reikalavimai yra jam svarbiausi (vaizdas per langą, susisiekimas, aplinka, saugumas, gamta, triukšmas), išsianalizuoti savo poreikius ir pomėgius.

Bet taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir į savo finansinę būklę. Žmonės turi labai trumpą atmintį. Jie  greitai pamiršta blogas patirtis ir dažnai lipa ant to paties grėblio - jie elgiasi taip pat, pamiršdami savo klaidas. Aišku, dalis jų po nesėkmingų įvykių pasidaro šiek tiek atsargesni, tačiau kiti, kurie to nepatiria, praranda atsargumo ir budrumo jausmą. Tai daugiausia liečia skolinimosi iš banko sritį. Jaunimas dažnai ima paskolas, norėdamas įsigyti butus. Vidutinio amžiaus žmonės turi didesnį kapitalą ir pasitelkia įvairesnius sprendimus (keičia/parduoda/įkeičia/užstato/investuoja).

- Kokios statybos - senos ar naujos - butą rinktis?

- Nėra vienareikšmiško atsakymo. Ir vieni, ir kiti turi savų pliusų bei minusų. Reikia grįžti prie sąrašo, kokio buto ieškote bei kas Jums svarbiausia. Tačiau nėra nieko neįmanomo. Galima išskirti senos bei naujos statybos butų privalumus ir trūkumus.

Naujos statybos daugiabutyje dažniausiai apsigyvena jaunesnio amžiaus žmonės. Tad čia turėsite jaunesnius kaimynus. Taip pat didesnė tikimybė, jog čia jūsų vaikas turės daugiau bendraamžių. Verta prisiminti, jog naujų daugiaaukščių namų kiemuose įrengiamos vaikų žaidimo aikštelės, sukuriama graži ir tvarkinga aplinka. Be to, gyvensite moderniame name: Jūsų neslėgs tamsios ir purvinos laiptinės sienos, o jausis tvarka ir švara. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, jog šildymo sąnaudos naujos statybos daugiabučiuose yra mažesnės. Tad ir išlaikymo kaštai yra mažesni. Čia yra įrengtos naujos inžinerinės sistemos. Butai yra suprojektuoti priimant nestandartinius, modernius ir patogius sprendimus.

Tačiau dažnai įsigijus naujos statybos butą iškyla mašinos stovėjimo aikštelėje problema - įrengiamos mokamos parkingo aikštelės. Be to, nauji daugiabučiai dažnai statomi įsprausti tarp kitų namų, toliau nuo miesto centro, tad susisiekimas tampa problematiškesnis. Taip pat naujos statybos butų kaina ir įsirengimo išlaidos yra didesnės nei senos statybos butų ir remonto.

Kalbant apie senos statybos butus, aiškiai pastebima, jog jų infrastruktūra yra geresnė. Mikrorajonai suprojektuoti patogioje aplinkoje. Taip pat yra patogus susisiekimas su maisto prekių parduotuvėmis, mokyklomis, darželiais. Didžioji dalis senos statybos butų parduodami su rūsiais, sandėliukais, už kuriuos papildomai nereikia mokėti. Taip pat kiemuose yra įrengtos nemokamos automobilių stovėjimo aikštelės. Be to, čia yra erdvesni vidiniai kiemai, tad vaikai turi daugiau vietos žaidimams.

Bet vėlgi, dažna senos statybos daugiabučių problema - namo techninė būklė. Butas gali būti suremontuotas ir tvarkingas, tačiau bendras namo stovis gali būti gana prastas. Dažnai senuose daugiabučiuose pastebimos netvarkingos, purvinos laiptinės. Taip pat inžinerinės sistemos būna pasenusios ir susidėvėjusios.

- Kam ir kodėl reikia palikti avansą? Ar galiu būti tikras, jog nebūsiu apgautas?

- Palikti avansą galima tik tuomet, kai esate įsitikinęs dėl dokumentų tvarkingumo, tik tiksliai susipažinę su juridine situacija. Aišku, prieš palikdami avansą, turėtumėte įvertinti ir savo finansinę situaciją, ar pajėgsite sumokėti tiek pinigų, kiek susitarėte. Avansas lyg rodiklis, padedantis pirkėjui būti ramiam dėl surasto nekilnojamo turto. Tai mokestis, kuris patvirtina, jog sutartos sąlygos tenkina abi puses ir jos yra nekeičiamos (…).