„Delfi“ skaitytojas Dainius B. savo kieme nufotografavęs keistą gyvį stebėjosi, kas tai. Gamtininkas paaiškino, kad nerimauti nėra ko. Nuotraukų autorius teigė padarą radęs greta šiltnamio.

„Radome jį Plungės rajone, Plateliuose. Pridedu ir nuotraukų.
Vikšras buvo apie 12-15 cm ilgio. Rastas privataus kiemo teritorijoje, greta šiltnamio.

Neįprastą padarą vyras rado prie šiltnamio

Iš pirmo žvilgsnio padaras atrodė tarsi fantastinių filmų herojus. Dideles dėmeles menančios akys, nusidriekusios per visą kirmimo ilgį.
Atsikišę priekiniai dantys ar kažkas panašūs į juos.

Pasiteiravome draugų feisbuke, gal kam yra tekę susidurti. Vienas iš jų rado straipsnį, kad Didžiojoje Britanijoje prieš porą metų pasirodė invazinių gyvių rūšis. „Pievinio Sfinkso vikšras“, – rašė straipsnyje, ar kažkas panašaus.

Neįprastą padarą vyras rado prie šiltnamio

Pasiskaičius dar labiau pasirodė, kad šis gyvis neva sukelia stiprius alerginius simptomus. Odos deginimą, bėrimą, stiprius kvėpavimo takų sutrikimus. O kartais neva gali net sukelti klinikinę mirtį!

Namo teritorijoje rėplioja vos metų sulaukęs sūnus ir naminiai keturkojai draugai. Jei tikrai ankščiau skaityta informacija yra teisinga, tai kelia šiurpulį. Tikrai nesinorėtų, kad reikėtų saugotis dar nuo kažkokių naujų parazitų.

Neįprastą padarą vyras rado prie šiltnamio

Pastebėjau, kad vis daugiau atsiranda naujų, nematytų invazinių gyvūnų ir augalų rūšių. Tačiau apie juos labai mažai informacijos“, – svarstė gyvį užfiksavęs vyras.

Gamtininkas Edgaras Čepulkovskis, dirbantis staktosvoras.lt, paaiškino, kad jaudintis nėra ko.

„Tai yra pievinio sfinkso (Deilephila elpenor) vikšras. Ne tik vikšras yra įdomus, bet ir pats drugys nepaprastai gražus – sodriai rožinės spalvos ir gan didelis.

Angliškai vadinamas elephant hawk moth. Hawk moth yra sfinksai. O elephant – angl. dramblys – todėl, kad vikšras kažkam kažkada priminė dramblio straublį.

Drugys naktinis, kaip ir visi sfinksai. Dažniausiai vikšrai maitinasi siauralapio gauromečio (Epilobium angustifolium) arba lipiko (Galium) lapais. Nėra labai retas drugys, bet labai geras radinys, kuriuo radėjui reikia džiaugtis. 🙂

Vienintelis dalykas, ką vikšras gali padaryti, tai išgąsdinti plėšrūną su savo pseudo akimis. Paukščiai bijo tokių akis primenančių dėmių ir jo nelesa.

Jokių alergijų jis nesukelia, Lietuvoje žmogui pavojingų drugių nėra. Apskritai mūsų krašte beveik nėra pavojingų gyvūnų. Šis drugys ne invazinis, o vietinis ir Lietuvoje paplitęs.

Invazinių rūšių nėra daug. Gyvūnų gal tik 20. Nė viena iš šių žmogui nepavojinga. Būna atklystančių svetimšalių rūšių, pavyzdžiui, dabar jau vietinis Lietuvoje vapsvavoris, kuris žmogui gali įkasti, bet to beveik niekada nedaro.

Yra ir daugiau įdomių rūšių, kas nežino – Lietuvoje jau veikia inaturalist. Tai programėlė, kuri dažnais atvejais ne tik įdomi, bet ir naudinga.

Tarkim, radus vikšrą, galima pasitikrinti, kas jis toks ir daugiau apie jį sužinoti. Tai skatina ne tik žingeidumą, padeda labiau susipažinti su gamtos paslaptimis, bet kartais padeda ir atrasti naujas rūšis“, – rekomendavo gamtininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)