Prisiminimu gali tapti ir paprasčiausi dalykai – kad ir močiutės dėvėta suknelė ir bateliai.

Rimas ir močiutė Zofija:

Močiutės suknelės ir batelių nuotrauką: močiutė šių daiktų jau seniai nebenešioja, bet konkurso proga surado ir parodė. Vilkėdama šia violetine suknele su baltais burbulais bei avėdama žydrais bateliais ji dalyvavo Baltijos kelyje. Tuo metu pats buvau tik metukų, tad savų prisiminimų ir daiktų neturiu, tačiau iš močiutės pasakojimų viską gana vaizdžiai įsivaizduoju. Į Baltijos kelią autobusu ji vyko kartu su mano vyresne seserimi ir kitais 20-čia bendraminčių. Visi vežėsi gėlių-jurginų, o dar labiau džiugino iš lėktuvų barstytos gėlės. Visa delegacija pakelėje pastatė liaudies meistro išdrožtą kryžių. Močiutė šį įvykį vis dar prisimena, kaip reiškinį kėlusį didelę euforiją. Tikiuosi, kad ši nuotrauką prisidės prie paprastų žmonių istorijos išsaugojimo ir taps nebyliu daiktiniu tų įvykių liudininku.

Kviečiame siųsti nuotraukas, kuriose užfiksuota, kaip jūs stovėjote Baltijos kelyje, dalyvavote Roko marše, mitinge arba nuotraukas, kuriose užfiksuoti iki šiol jūsų namuose likę daiktai, menantys tuos pokyčių kupinus 1989 metus, kurie turėjo lemiamos įtakos šiandieniam Europos žemėlapiui.

Aprašykite savo nuotrauką: kas joje pavaizduota, kur ir kada ji daryta, kokius prisiminimus, susijusius su 1989-aisiais, jums kelia nuotraukoje pavaizduotas daiktas. Nuotraukas su aprašais ir savo telefonu bei adresu siųskite el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Europeana1989“. Nuotraukų su aprašymais laukiame iki 2013 rugpjūčio 16 d. (imtinai).

Jūsų atsiųstos nuotraukos bus publikuojamos portale DELFI. Kiekvienas atsiuntęs savo nuotrauką su istorija gaus dovanų projekto „Europeana1989“ suvenyrus: ženkliuką ar magnetuką (pasirinktinai), o trys nuotraukų autoriai bus apdovanoti drobiniais krepšeliais su projekto logotipu bei gaus po knygą.

Atsiuntę nuotraukas konkursui, nepamirškite jų įdėti į projekto „Europeana 1989“ interneto svetainę www.europeana1989.eu, kurioje siekiama atkurti paprastų žmonių asmeninių patirčių kupiną istorijos žemėlapį, kuris bus laisvai prieinamas viso pasaulio dabarties ir ateities kartoms. Jeigu dalyvavote Baltijos kelyje, būtinai pažymėkite tikslią vietą, kurioje stovėjote – taip siekiama sukurti virtualų Baltijos kelią, kuris internete užfiksuos kiekvieno jo dalyvio istoriją.

Šias nuotraukas taip pat kviečiame atnešti į specialias prisiminimų surinkimo dienas. Europos skaitmeninės bibliotekos, muziejaus ir archyvo „Europeana” naujas projektas „Europeana 1989” rugpjūčio mėnesį Baltijos šalyse organizuoja prisiminimų surinkimo dienas. Lietuva – pirmoji stotelė, kurioje surinkimo dienos vyks rugpjūčio 9–10-ąją Lietuvos Respublikos Seimo II rūmuose ir rugpjūčio 13-ąją Panevėžio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje.

Lietuvos gyventojai kviečiami atnešti nuotraukas ir daiktus, susijusius su Baltijos keliu, kurie čia pat bus skaitmeninami ir keliami į interneto tinklalapį www.europeana1989.eu.

Daugiau apie projektą: https://www.facebook.com/Europeana1989