Nansi (Nancy) – miestas šiaurės rytų Prancūzijoje, Mertos ir Mozelio departamento administracinis vienetas Lotaringijos regione, istorinė Lotaringijos sostinė. Nuo Paryžiaus į rytus nutolęs per 300 km, netoli Vokietijos sienos.

Miestas, turintis kiek daugiau nei 100 tūkst. gyventojų, gali pasigirtituristų lankomų objektų gausa. Nežiūrint į tai, jog šiamemieste galime pasigrožėti įspūdinga architektūra, Katedra,Pranciškonų bažnyčia, hercogų rūmais, aplankyti muziejus irkitus dėmesio vertus statinius, Nansi miestas garsėja Stanislavo bei kitomis šalia esančiomis aikštėmis.

Nansi siejamas su Lietuvos kunigaikščiu ir Lenkijos karaliumi Stanislavu Leščinskiu, kurio dėka buvo sukurtas unikalus Nansi aikščių ansamblis. Stanislavui ištekinus savo dukterį už Liudviko XV, 1735 m. buvo pasirašyta sutartis, pagal kurią jam buvo suteiktas Lotaringijos kunigaikštystės hercogo titulas, jam atiteko Lotaringijos kunigaikštystė. Tuomet aikščių vietoje plytėjo laukymė, todėl Stanislavas nusprendė imtis statybų. Maždaug 0,5 kv.km. plote buvo nutarta sukurti 3 nuostabaus grožio aikštes irparką. Aikštės įtrauktos į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą.

Stanislavo aikštė (Place Stanislas)

Manoma, kad ši maždaug 125 m ilgio ir panašaus pločio kvadrato formos aikštė yra gražiausia Europoje. Karaliaus Stanislavo ir architekto Emanuelio de Korni (Emmanuel Here de Corny) iniciatyva po 9 metus trukusių statybų, 1760 m. iškilo tuomet vadinama Karališkoji aikštė. Į ją patekti galima iš visų pusių pro nepakartojamo grožio auksu tviskančius ir ornamentais puoštus juodo metalo vartus. Aikštę iš visų pusių supa net 5 rūmai,kuriuose dabar įsikūrę menų muziejus, rotušė, restoranai.Įspūdingi žibintai, Neptūno ir Amfitritės fontanai, aikštėsviduryje Stanislavo garbei 1831 m. pastatytas paminklas sukuria tobulo grožio aikštės vaizdą.

Priešais Stanislavo paminką - didingi Pergalės vartai, prokuriuos praėjus, atsiveria ne mažiau įspūdinga kitos aikštės panorama.

Skaldyklos aikštė (Place de la Carriere)

XVI a. aikštės vietoje vyko riterių ir kiti turnyrai. Vėliau, XVIII a., Stanislavo sumanymu, aikštė buvo
perprojektuota.Turtingieji pradėjo statytis gyvenamus namus. Taip 300 m ilgio ir 50m pločio aikštėje vienas priešais kitą iškilo rokoko stiliausrūmai, kuriuose dabar įsikūrę Vyriausybės rūmai irAdministracinis Teismas. Iki šių laikų nepriekaištingai tvarkoma alėja, ištaigingi rūmai sukuria karališkai didingos aikštėsvaizdą, kaip kadaise.

Sąjungos aikštė (Place d‘Alliance)

Karaliaus Stanislavo sumanymu, prancūzų architektas Emanuelis Here (Emmanuel Here) suprojektavo kvadrato formos aikštę, turtuoliai statėsi gyvenamuosius namus. XVIII a., pasirašius aljansą tarp Austrijos – Vengrijos imperijos ir Prancūzijos,aikštė buvo pervadinta Place d‘Alliance, o Stanislavo įsakymujos viduryje iškilo skulptoriaus Syflė (Syffle) suprojektuotas įspūdingas fontanas aljanso garbei.

Į aikštę galima patekti iš Stanislavo aikštės.

Medelyno parkas (The Pepiniere Park)

Stanislavo įsakymu parkas, užimantis maždaug 22 ha, buvo pradėtas kurti 1765 m. ir kruopščiai tvarkomas iki šių dienų.Tai parkas, kuriame šiandien susirenka įvairiausių norų turintys tiek vietos gyventojai, tiek miesto svečiai: romantikos mėgėjai,šeimos su vaikais, mėgstantys sportuoti ar tiesiog laiką leidžiantys gryname ore.

Gausiai apsodintas įvairiausiais medžiais, tai - tinkama vieta pakvėpuoti neužterštu oru, pasivaikščioti ar pagulėti ant žolės. Čia galima pasimėgauti nemokamomis pramogomis: pasigrožėti estrada, gėlynais, rožių sodu, aplankyti mini zoologijos sodą, pažaisti mini golfą, karštą vasaros dieną atsigaivinti fontane,kuriame ypač mėgsta maudytis vaikai, vaikų džiaugsmui pastatyta didelė vaikų žaidimų aikštelė ir kitos pramogos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!