Egipte atostogavusi, pensininke prisistačiusi moteris pasakojo, kad jai poilsiaujant svečioje šalyje, už įėjimą į tualetą mokėti apskritai nereikėjo. Moteris prasitarė ir apie tai, kaip situacija Palangoje buvo pasibaisėję ir jos pažįstami vokiečiai.

„Atostogavau Egipte, Šarim Šeicho kurorte: pliaže nemokami tualetai, dušai ir rankšluosčiai. Nemokami tualetai ir Tenerifėje. Nemokami tualetai – visuose prekybos centruose Vokietijoje, o pas mus? Prieš keletą metų buvau Palangoje, tai einant taku pro „Pušyno“ sanatoriją prie jūros buvo vienintelis tualetas ir tas pats 17 val. buvo užrakinamas. Vokiečiai praleido Palangoje porą dienų ir sugrįžę pasakė, kad visos kopos prisiusiotos ir vaikų prikakotos, kad nenorim ten būti... Geriau prie ežerų...Vot taip...“, – rašė „Pensininke“ prisistačiusi skaitytoja.

Neseniai Paryžiuje lankęsis DELFI skaitytojas sakė ten viešuoju mokamu tualetu pasinaudojęs už dvigubai mažesnę kainą, nei Palangoje už du eurus tualete apsilankiusi moteris.

„Absurdo teatras vyksta Palangoj, tikrai! Šiomis dienomis buvau Paryžiuj ir po ilgo pasivaikščiojimo nusprendžiau nueiti į mokamą tualetą prie Tiulri sodų, tai yra viena lankomiausių vietų Paryžiuj. Tualeto kaina – 70 euro centų. Kol lauki, kol atsilaisvins kabinos pastato viduje, gali grožėtis Mona Lizos paveikslo kopija (vis šis tas, kai muziejus buvo uždarytas dėl potvynių)“, – rašė komentatorius.

Pasak jo, tualetas iškvepintas, darbuotojas atidaro atsilaisvinusias kabinos duris, prieš tai patikrinęs, ar vanduo nuleistas, ir ar švarus klozetas. „O tai kokios „atrakcijos“ laukia Palangos 2 eurų tualete?“, – klausė jis.

Prancūzijos pietuose, Nicoje, kur galima paatostogauti itin prabangiai, mokamame tualete buvę dar pigiau.

„Nicoje toks vienas užėjimas į panašų tualetą kainuoja 20 euro centų. Šiek tiek geresnės kokybės – išplaunamo po kiekvieno žmogaus pasinaudojimo – pusę euro. Praėjusią vasarą buvau. Nemanyčiau, kad kaina pasikeitė“, – rašė komentaruose skaitytoja „Koko“.

Kitose Europos šalyse atostogaujantys lietuviai pasakojo, kad daug populiarių atostogauti šalių į tualetą apskritai visur galima nueiti nemokamai.

„Čia jau visiškas nuopolis. Graikijos salose visi tualetai nemokami, normalūs, su vandens čiaupais, muilu, popieriumi. Ir ne kelios būdelės, bet pagal paplūdimio dydį: jei didelis, tai tualetai maždaug kas 200-300 metrų. Pernai Rode užklydom netyčia į visišką užkampio pliažą. Taip taip, tulikas vienas, bet buvo su visais patogumais. Ir, be abejo, nemokamas. Gal pasirodysiu nekaip, bet vien dėl to nesinori į tą Palangą net kojos kelti (...)“, – rašė DELFI skaitytojas, pasivadinęs „Lo“.

Jam pritarė ir kiti komentatoriai.

„Vasaras praleidžiu užsienio kurortuose – Italijoje, Ispanijoje, Graikijoje ir t.t. Gyvenime nemačiau, kad paplūdimyje imtų mokestį už tualetą iš poilsiautojų. O ir miestuose, neatradus tualeto, bet kurioje kavinėje gali būti įleistas arba nemokamai, arba simboliškai palikdamas tiek centų, kiek nori. Gyvenu Vokietijoje, bet kuriame prekybos centre gali užeiti į tualetą pirkėjams ir pasinaudojęs palikti (arba nepalikti ) kažkiek centų lėkštelėje, stovinčioje ant staliuko prie tualeto durų. Iš proto išėjo Lietuvos „verslininkai“?“, – straipsnio komentarų skiltyje piktinosi komentatorė „Keliautoja“.

Komentatoriai gyrė ir kaimynus latvius – pasak jų, Latvijos paplūdimyje už jokį mokamą tualetą tikrai nereikia mokėti 2 eurų.

„Venstpilyje užeiti į normalų WC (ne plastiko būdelę) šalia pliažo kainuoja 0,2 euro. Yra net mažas praustuvas rankoms nusiplauti. Nesuprantu, ko grūdatės į tą Palangą, kai visai netoliese – platūs ir tvarkingi Latvijos paplūdimiai? Dar Liepojoje ir aplink ją, sako, neblogai, dar neteko būti. Oras tai juk irgi bus panašus. Kainų su Palanga geriau net nelyginti, ypač tiems, kurie turi pataupyti, ypač šeimos su mažesniais vaikais – 50-100km toliau į šiaurę, bet piniginė už tai tikrai padėkos“, – rašė komentatorius, slapyvardžiu „Jux“.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasirodžius tekstui, kuriame buvo publikuotos DELFI skaitytojų nuomonės apie kainas už galimybę pasinaudoti tualetu Palangoje ir užsienyje, situaciją pakomentavo ir UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktoriaus Konstantinas Skierius. Pasak jo, kurorte yra 21 stacionarus viešasis tualetas, kuriuo gali naudotis nemokamai.

„Portalo DELFI straipsnyje „Rado kas Paryžiuje – pigiau nei Palangoje“ pateikiama skaitytojų nuomonė neatitinka tikrovės. Šiame straipsnyje reiškiamas nepasitenkinimas, neva pasinaudoti viešuoju tualetu Palangoje – labai brangu, bei pateikiami kitų šalių kurortų pavyzdžiai, kur pasinaudoti tualetu kainuoja 20 – 70 euro centų.

Dar kartą informuojame, kad kurorte yra 21 stacionarus viešasis tualetas, ir jų skaičius kasmet didinamas. Atkreiptinas dėmesys, kad visi viešieji tualetai yra prižiūrimi, valomi, čia yra reikiamų higienos priemonių, o paslauga – nemokama, tad tikrai nėra pigesnė, nei, kaip teigiama DELFI straipsnyje, Paryžiuje. Miesto viešuosius tualetus kasdien prižiūri ir valo UAB „Palangos komunalinis ūkis“ darbuotojai. Viešųjų tualetų priežiūrai Savivaldybė kasmet skiria per 100 tūkst. eurų.

Vien ties centriniu Palangos paplūdimiu, atkarpoje nuo S. Dariaus ir S. Girėno gatvės iki Naglio kalno, viešieji tualetai yra įrengti 200 – 250 metrų atstumu vienas nuo kito. Tualetai įrengti ties kiekvienu įėjimu į paplūdimį, informacija apie tai pateikiama ir informaciniuose stenduose. Didžioji dalis viešųjų tualetų yra pritaikyti ir neįgaliesiems.

Paplūdimyje biotualetus įrengė ne Savivaldybė, o šioje vietoje veiklą vykdantys verslininkai. Būtent jie ir nustato, ar minėtais biotualetais galima pasinaudoti nemokamai, o jei mokamai – kiek tokia paslauga kainuoja. Tačiau kurorto gyventojai ir svečiai visuomet turi galimybę pasinaudoti nemokamais ir nuolat prižiūrimais stacionariais viešaisiais tualetais“.

Norite pasidalyti savo mintimis ar patirtimi? Kviečiame jus rašyti pilieciai@delfi.lt su prierašu „Atostogos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)