Akcija vyko daugiau nei 30 miestų ir miestelių centrinėse vietose. „Piliečio žadintuve“ dalyvaujantis jaunimas Vilniaus Katedros aikštėje po sutartinio ženklo sustingo trims minutėms, žiūrėdami į savo atvaizdus veidrodėliuose.

Pro šalį einantys žmonės atsigręždami stebėjosi ir vieni kitų teiravosi, kas vyksta. Turistai fotografavo dalyvius, o keletas net prisijungė prie akcijos. Po antrojo signalo moksleiviai subėgo į didelį ratą ir garsiai skandavo frazę „Prieš rasizmą!“, kol išgirdo trečiajį signalą ir lyg niekur nieko išsiskirstė.

Nacionalinio socialinės integracijos instituto atstovė Lina Vosyliūtė teigia, jog klysta tie, kurie mano, jog gyvename tolerantiškoje visuomenėje.

„Dauguma galvoja, jog rasinė diskriminacija Lietuvoje neegzistuoja, nes mano, kad čia kitokios odos spalvos žmonės negyvena. Tačiau reali situacija yra kitokia: į mūsų šalį atvyksta vis daugiau imigrantų. O kaip rodo visuomenės nuomonės tyrimai, dalis gyventojų juos pasitinka išankstinėmis neigiamomis nuostatomis. Todėl labai svarbu, kad jaunimas pats domisi ir įsitraukia ir garsiai sako, jog nepritaria tokiai situacijai“, - teigė žmogaus teisių aktyvistė.

Veiklos vykdomos įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos lėšomis finansuojamą projektą TAPK („Neformaliojo švietimo paslaugų rėmimo sistemos sukūrimas savivaldybėse“), kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.