DELFI dalinasi asmeniškais ir ironiškais Elijaus šalių, kuriose jam teko pabuvoti šiemet, vertinimais. Jau šiandien jis ir vėl išvyksta svetur – naujų įspūdžių ieškoti Elijus leisis su lenktynininku Benediktu Vanagu Pietų Amerikoje vyksiančiame Dakaro ralyje.

Visai geri buvo metai. Iš dalies todėl, kad truputį pakeliavau. Va, pavyzdžiui, Lenkijoje buvau septynis kartus. Kad veltui nenueitų mano įgyta patirtis, padarysiu savo šiemet aplankytų šalių reitingą. Gal pravers kitiems turistams. Sąrašas – ne abėcėlinis, o chronologinis.

Argentina

Ten nusileidau sausio 1 dienos rytą ir tada – skersai kokius 4500 km. Šalis milžiniška ir labai tuščia. Pusė gyventojų gyvena viename mieste. Kuo giliau į dykumas ir į kalnus, tuo žmonės labiau kaip indėnai, augina gražias lamas, pripina joms į vilną spalvotų siūlų, bet šiaip – nieko tokio ypatingo.

Žmonės draugiški, bet niekas nekalba angliškai. Nejuokaujant, tai daugiau sutiktų vietinių kalbėjo lietuviškai nei angliškai.

Maistas – nieko gero. Lotynų Ameriką asocijavau su prieskoniais, vaisiais, daržovėms, bet, matyt, čia buvo ne ta. Žmonės valgo mėsą. Labai daug mėsos. Žiauriai daug. Trise neįveikėme vienam argentiniečiui skirto kepsnio. Į žmones, kurie nevalgo mėsos arba paprašo daržovių prie mėsos, žiūrima labai įtariai.

Bet vynas labai geras. Matyt, tik jis ir gelbėja nuo širdies ligų. Butelis „Malbec“ Lietuvoje kainuoja 30 litų, o ten toks pat – 7 litus. Cigaretės ten – pigesnės, ir pakelis kainuoja apie 2,3 litų, o visa kita – taip pat, nors žmonės uždirba mažiau. Bet kažką sugalvoja, tai dar yra vilties ir man.

Dar ten gali pajausti „white privilege“ (liet. privilegiją baltiesiems). Mieste toks renginukas buvo, tai gal 10 vietinių pagavau fotografuojant mane. Galėčiau būti įžimybe arba cirke gyventi. Kad ir kaip – laimi abi pusės.

Įvertinimas: gal galima pomidorų/10

Čilė

Greitai, suvalgius kokius tris veršelius, atsidūriau Čilėje. Koks pavadinimas, tokia ir šalis. „Chill“ (liet. atsipalaidavimas) ten visiems. Ramiai kasa savo varį ir pardavinėja kinams, o gautus dolerius išleidžia „chillui“. Brangu viskas, netikėtai praturtėję čiliečiai pasipūtę ir vaidina, kad visi jiems neįdomūs (...).

Šalis daug turtingesnė už Argentiną, bet tik todėl, kad yra JAV „lapdog“ (liet. kišeninis šunelis) ir jų taip skaudžiai nemuša.

Gamta kvapą gniaužia. Mėnulio krateriai ir marso kanjonai. Kosmosas kažkoks, bet nežinau, ar norėčiau būti ten ilgiau nei kelias savaites. Kirtom sieną ir važiavom 900 km, kol pamatėm pirmą medį. Nežinau, kur tie grifai, kurie suka ratus virš tavo galvos, tupi ir suka lizdus. Dykuma, akmenys, keli kaktusai. Bet šiaip visai smagu. Įdomu į šalies apačią būtų nuvažiuoti, o iš ten ir Antarktida ranka pasiekiama. Šaunu tiek Čilėje, tiek Argentinoje yra tai, kad užvažiuoti į Monblano aukščio kalnus gali su automobiliu. Tik baisu truputį.

Įvertinimas: nepavydėkit man mano civilizacijos/10

Vokietija

Perplaukęs atgal per Atlantą truputį nusiraminau ir niekur nebevažinėjau. Lyg ir ledų su Ryčiu į Ežerę buvom nuvažiavę nusipirkti, bet čia „nesiskaito“ ir prie Latvijos dar grįšim.

Su Antanu (...) išvažiavom su autobusu į Berlyną. Ten nuėjom gal 40 km, nes neturėjom, kur gyventi, o sėdėti vietoj buvo šalta, nes nuolat lyjo.

Šiaip Berlynas – pilkas, purvinas, šuns išmatų ten niekas nerenka, o merginos tyčia rengiasi negražiai, kad būtų panašios į menininkes. Bet šiaip šaunu, po to dar du kartus grįžau į ten.

Kur nueisi, ten gera muzika. Žiauriai gera. Didžėjai ten – šėtonai, nes taip užburia publika, kad ji parą gali „prasitaškyti“ kažkokioj tamsioj, prirūkytoj skylėj. Kaip pelkė įtraukia tave. Bet gerai, kad pinigus išleidau naujiems bilietams (nes autobusą pražiopsojom), o tai būčiau pasilikęs iki šiandien ten (...).

Lenkija

„Stumkit nestūmę“, bet tai labai gera šalis. Buvau šiemet 6-7 kartus. Varšuva – graži ir švari, „varšavkos“ gražios ir rengiasi gražiai, daug gražių dviračių. Kalbant apie Varšuvą, tai ten jau Vakarai, bet dar ne tie „supuvę“ – su mums suprantamu Rytų Europos požiūriu.

Lenkija
Draugiški tie lenkai, ir nėra jie nusiteikė užkariauti Lietuvą, atplėšti Vilnių, o mus padaryti satelitine valstybe su sostine Telšiuose. Retas kuris iš viso žino ką nors apie Lietuvą, nepaisant šimtų metų draugystės tarp meilės ir neapykantos. Taip, jie turi didelės valstybės ir tautos kompleksą, ir nesimoko angliškai, o apsimeta, kad rusiškai nesupranta.

Čia apie Varšuvą baigsiu. Kita dalis Lenkijos – tai kaimai. Juose pamačiau vieną liūdną dalyką. Populiarinam Lietuvą kaip darbščią šalį: „Oi, Sibire tremtiniai taip dirbo, kad rusai, valgydami lietuvių nupenėtų kiaulių lašinius galvodavo, kad ten begemotas“.

Ten, pervažiavęs tūkstantį kaimų, nemačiau nė vieno girtuoklio, nors 8 alkoholio kiekio kraujyje rekordai pasaulio dešimtuke priklauso jiems. Nemačiau ir nė vieno dirvonuojančio lauko. O ir pigu ten ir skanu.

Įvertinimas: „Žubrovka“/10

Latvija

Tas pats, kas Lietuva, bet skurdesnė. Vadinasi, labai liūdni reikalai.

Kol mūsų proproseneliai dar gyveno dūminėse pirkiose, Latvija buvo turtingas kraštas, turintis miestietišką kultūrą ir geriausiai išvysta pramonę visoje carinėje imperijoje. Dabar viskas – vos ne atvirkščiai.

Ryga – murzina, bet, kitaip nei Berlynas, ne patraukli. Vis dėlto, buvo ten vieta, kuri gniaužė kvapą. Pats Cėsis – neblogas miestelis, bet šalia dar yra Gaujos nacionalinis parkas. Mes tik pro šalį važiavom, tai daug nematėm, bet užteko ir pro automobilio langą pavėpsoti. Aš tylėjau, o Waska tikrino žemėlapy, ar mes tikrai dar Rytų bloke, – kaip Šveicarija. Nuvažiuokit geriau patys pažiūrėti, nėra ką pasakoti.

Vienaip ar kitaip, žmonės ten rimtai truputį keisti (...). Nors ir neturi 6 pirštų, bet po pietų su jais sunku (stereotipai yra teisingi). O šiaip draugiški, bet drovūs.

Smagus faktas: mes juos vadiname „zirga galva“, bet ir jie mus taip. Čia – labai kvailas nesusikalbėjimas. Pagonys Lietuvoje vienu metu laidodavo savo karius su žirgais, bet dažniausiai – tik jų galvomis, kam švaistyti mėsą? Tai latviai stebėdavosi ir kartodavo „zirga galva“. Lietuviai tą girdėdavo ir jiems kažkodėl juokinga pasirodė, gal galvojo, kad visa jų kalba tik tokia yra, ir pradėjo taip juos vadinti.

Įvertinimas: vis dar tave myliu/10

Švedija

Nieko apie ją negaliu pasakyti, nes pažinimą labai ribojo laikas ir pinigai (...). Šiaip nesupratau, ką jie valgo. Kur tik važiavom, ten buvo tik miškai ir akmenys. Panašu, kad jie grūdų neaugina, o valgo „Ikea“ parduotuvėje. Bet visai skanu ten, tad gal ir teisingai elgiasi (...).
Švedija

Dar patiko tai, kad žmonės neįgaliesiems neleidžia sėdėti namuose, o visur vežasi. Taip pat ir senukai nestovi eilėse bankuose, pašte ar vaistinėje tam, kad galėtų pasipykti.

Įvertinimas: kitoks pasaulis – vos už 300 km/10

Norvegija

Jei buvo brangu Švedijoje, tai „laba diena“ Norvegijoje. Mano paskaičiavimais, su savo atlyginimu ten galėčiau išgyventi 15 minučių.

Norvegija turi daug naftos ir dujų. Labai daug, tiek, kad gali kokius 200 metų nedirbti nieko, o gyventi iš už naftą gaunamų pinigų, kuriuos jau dabar turi sukaupusi rezerve (...).

Visi kalbinti norvegai buvo labai neįdomūs. Viską jie turi ir jaučiasi tokie saugūs, kad niekas jiems neįdomu ir nieko jie daugiau nenori, tik gerti savo alų po 5000 Lt už skardinę ir klausyti David Guetta.

Per kokias keturias dienas jo dainą girdėjau 10 tūkst. kartų. Vienu metu ją grodavo iš dešimt skirtingų automobilių ir dar didžiulėje scenoje kalno apačioje. O kokie visi girti... Man baisu įsivaizduoti, kiek jei ten uždirba ar kokią gauna pašalpą, kad gali sau leisti būti girtesni nei visi Mažeikiai per Jonines.

Įvertinimas: čia, atseit, jūs buvot vikingai/10

Čekija

Jei Lietuva – drąsi šalis, tai Čekija yra tas lietuvis boksininkas, kur prieš mėnesį pabėgo iš ringo (...). Maistas jų neskanus, alus – irgi. Tik architektūra Prahoje labai graži. Ir aš čia ne apie tuos viduramžius kalbu. Ten koks 90 procentų pasaulio Art Deco sulipdyta. Žiauriai šaunu ten.

Įvertinimas: meh/10

Estija

Estija yra užsienis ir aš suprasčiau, jei jie lieptų susimokėti už vizą (...).

Valgoj, skurdžiausiam mieste visoje šalyje, stovi mažiausiai du naujų automobilių salonai.

Taline architektūra labai graži. Čia nustojo „myžčioti“ ir įteisino partnerystę. Ir aš čia ne apie tai, kad homoseksualams gerai. Kol mes vaidiname kažkokį Marijos kraštą, tai ten ir heteroseksualūs žmonės normaliai gali ir savo gyvenimus įteisinti.

Estai visada neskubėdami ginčysis, kad nėra lėti, kad jie greiti, kad lėti yra suomiai. Nežinau, pagal kokius standartus jie nėra lėti, bet mes ten esam vaikinai iš pietų – karšti, greiti ir pan. Dėl to Estija yra vienintelė Vakarų šalis, kurioje gali susirasti užsienietę merginą (...).

Tai labai gera šalis, bet didžiausias pliusas joje yra Tartu. Ten kaskart pasijauti lyg pirmame kurse būtum. Jei Berlyne tokia „hip“ atmosfera ir kartais net negali šypsotis, kad jos nesunaikintum, tai Tartu yra amžinas vakarėlis.

Ten – universiteto miestelis, ir studentai nelabai turi ką veikti, tai ir švenčia. Nežinau, ar ten būna taip visada, ar toks buvo vaikinų iš pietų efektas, bet vakarėlį ten nenormalų galima surengti.

Įvertinimas: prašau, įsivaikinkite/10

Ispanija

Tai pati bjauriausia šalis pasaulyje iki šiol. Net Rusijoje nebuvo, kad taip šauktų ant manęs metro bilietų pardavėja už tai, kad aš norėjau iš jos nusipirkti bilietą.

Ispanija
Blogai su ta šalimi viskas, kaip ir blogai su tavo kursiokėmis, kurios į ją važiuoja pagal „Erasmus“ mainų programą. Visiški meksikiečiai tie ispanai. Buvo tik viena vieta Madride, beje, libaniečių restoranas, kur nebandė apgauti aptarnaujantis personalas.

Apskritai visur bandė „numuilinti“ bent po eurą, mano siųstos atvirutės niekam neatėjo, maistas neskanus, o merginos – negražios.

Ta šalis, pasauliui davusi prastą vyną ir Amerikos civilizacijų genocidą, gyvena iš turizmo, bet absoliučiai niekas nekalba angliškai. Šaunu.

Nors šiaip ten mane į smagų muziejų nusivedė. Tai bent tiek gerai.

Įvertinimas: nužudykite su ugnimi ir magnetais/10

Prancūzija

Nemėgsta visas internetas česnakais smirdančių arogantiškų prancūzų, bet man ten patiko. Top 3 šalis, aplankyta šiemet.

Pradedant nuo stereotipų, tai taip – ten visi su savimi nešiojasi batonus. Jie iš pradžių atrodo skanūs, bet pagyvenęs ten savaitę, pradedi norėti tapti „gluten free“ (valgyti tik produktus be glitimo – DELFI). Tiek ten jų daug, tiek turi jų valgyti, kad tau po to „užsiklijuoja“ skrandis.

Vis tiek daugiau ten pliusų nei ne pliusų. Man prancūzai visai draugiški pasirodė. Ypač – poniutė viename viešbutyje. Atvažiavom vidurnaktį, įsileido ji mus užsimiegojusi ir užtinusi, davė valgyti, paklojo lovas, sakė, kad aš keistas, ir, jau suguldžiusi visus, manęs prancūziškų filmų maniera paklausė, ar galėtų kuo nors dar padėti. Aš nesupratau, apie ką ji, ir paklausiau, gal turi parūkyti.
Davė porą cigarečių, o naktį praleidau su vienakiu katinu.

Kas man ten patiko, tai skonis. Labai gražiai moterys rengiasi, labai gražius automobilius gamina, labai gražius namus stato. Šalis – labai graži, graži gamta, viskas labai gražu.

Įvertinimas: būtinai sugrįšiu/10

Italija

Truputį kaip Ispanija, truputį kaip Prancūzija. Matyt, labiau kaip Prancūzija (...).

Ten labai gražiai rengiasi vyrai, moterys – šiaip sau, o ir pačios nelabai. Maistas – labai geras, žmonės – nelabai. Bent šiauriečiai. Pietinėje dalyje viskas gerai, nors gali būti, kad jie – mafija.

Įvertinimas: meh2/10

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!