Lesinti gulbių – nevalia

Gyvūnų globėjų asociacijos vyr. specialistė Lolita Grėblikienė sako, kad didžiausią pavojų gulbėms kelia ne atšiaurios klimatinės sąlygos, o žmonių nesupratingumas. Ne vienas klausia, kodėl gi kai kurie iš šių dailių paukščių neišskrenda žiemoti į šiltus kraštus. Pasirodo, dažnai kalti būna patys žmonės. Jie gulbėms daro „meškos paslaugą“ - visą šiltąjį metų sezoną jas lesina – taip  paukščiai įpranta savarankiškai neieškoti maisto, o atėjus šaltajam laikotarpiui, nemato būtinybės išskristi.

„Gulbių negalima lesinti net ir žiemą, antraip jos tupinės netoli ežerų pakrantės ir neišskris į neužšąlančius vandens telkinius. Tai, paspaudus tikrai rimtam šaltukui – -20 ar daugiau – gulbės išties gali prišalti. Lolita Grėblikienė pataria – „Pasiskambinkite Gyvūnų globėjų asociacijai ir pasiteiraukite dėl paukščių lesinimo. Tai daryti reikia tik tada, kai lauke yra bent 20 laipsnių žemiau nulio. Vis dėlto, net ir tokiu atveju, pirmiausia susisiekite su profesionalais – bus patarta ne tik, ar reikia lesinti, bet ir kur, kaip bei kuo tai daryti“.

Ką daryti radus prišalusią gulbę?

Visų pirma, reiktų įsitikinti, kad gulbė yra tikrai prišalusi. Daug žmonių į Gyvūnų globėjų asociaciją dėl šios problemos kreipiasi jau dabar, kai oro temperatūra yra gerokai per aukšta, kad paukštis galėtų prišalti. Toks pavojus iškyla tik tada, kai temperatūra nukrinta bent iki -20.

L. Grėblikienė sako, kad dažniausiai žmones apgauna tai, jog paukštis ilgai tupi susigūžęs ramybės būsenoje – taip gulbės nejudėdamos gali pratupėti net kelias valandas. Paukštis tokiu būdu taupo energiją – dažnai net galvą po sparnu paslepia. Jei įtariate, kad gulbė pakliuvo į įšalo pinkles, prieikite arčiau ir įsitikinkite tuo.

Buvę atvejų, kai žmonės net sušalusio sniego gumulą palaiko sušalusia gulbe – taigi visada pirmiausiai įsitikinkite, ar išties yra kilusi kokia nors problema, negaišinkite brangaus specialistų laiko veltui. L. Grėblikienė sako, kad prišalusi gulbė ramiai netupi – ji, bandydama išsilaisvinti, plaka sparnais, dažnai aplink net galima pastebėti kraujo pėdsakų.

Tuo atveju, jei paukščio plunksnos tikrai prišalo prie ledo, susisiekite su Gyvūnų globėjų asociacija – jums bus suteikta informacija, kaip galite padėti paukščiui - galbūt jums patiems pavyks jį išlaisvinti. Kitu atveju į pagalbą atvyks Gyvūnų globėjų asociacija.