Projekto tikslas - kreipti vaikų ir paauglių kūrybinę veiklą tautodailės tradicijų linkme, atskleisti talentingiausius, pagerbti unikalaus žemaičių skulptoriaus Stanislovo Riaubos atminimą.

Parodoje - konkurse dalyvauja moksleiviai nuo 10 iki 19 metų. Kiekvienas projekto dalyvis turi pateikti po 4 kūrinius. Tai turi būti vaizduojamieji arba taikomieji dailės dirbiniai: įvairia technika (guašu aliejiniais dažais, akvarele, pieštuku) sukurti paveikslai. Grafikos darbai(medžio, lino, kartono raižiniai ir kt.) medžio dirbiniai (skulptūros, prieverpstės, šaukštai, švilpukai, indai ir kt.), tekstilės dirbiniai (rinktinės, vytinės, pintos juostos, lovatiesės, rūbų detalės - prijuostės, marškiniai, rangės, siuvinėtos skarelės ir t.t) įvairūs rankdarbiai (pirštinės, kojinės, servetėlės ir kt.), pinti dirbiniai (krepšeliai, dėžutės ir kt.), molio dirbiniai (žiesti ir lipdyti indai, švilpukai), paprotinės paskirties dirbiniai (kaukės, margučiai). Konkursui gali būti pristatomi ir čia nepaminėti dirbiniai, turintys sąsajas su liaudies meno tradicijomis.

Stanislovas Riauba – vienas iš autentiškiausių ir savičiausių XX a. liaudies menininkų. Žurnalas „Šiaurės atėnai“ 2004 metais apie jį rašė: „nuo vaikystės jautęs skriaudą ir pažeminimus, sunkiai dirbęs, patyręs nepriteklių ir alkį, ilgai plačiau kaip meistras ir menininkas neįvertintas, visą amžių nugyvenęs Godelių kaime (Plungės r.) jis sugebėjo išlaikyti giedrią, ekspresyvią, ypač jautrią gamtos virsmams pasaulėjautą.

Nuo ankstyvo pavasario iki Vėlinių jį „pasiimdavo“ miškai, laukai, paupiai, natūralus ir niekuo nepakeičiamas buvo jo įsiveizėjimas į gyvybę, medį, žvėrį, paukštį, gėlę, todėl dar jam gyvam esant nieko nestebino tai, kad jį vadindavo žemaitiškuoju Andersenu arba gamtameldžiu, burtininku, raganiumi... Girių karaliumi..

Tie „titulai“ užtarnauti, nes jo kūrybos pamatas gyvasis, ne knyginis archajiškosios baltų kultūros jutimas, vietinių papročių, padavimų, legendų, pasakojimų, tikėjimo, folkloro pažinimas ir savitas įaugimas į šią kūrybinę sąmonę, jaudrinusią vaizdinių sistemą.

Buvo menininkas iš prigimties ir nuo Dievo: „Paimu medį nieko nėra. Paprasta pliauska. O turi išeiti. Veizėk, faifoklis pasidaro... Iš to medžio gabalėlio. Niekas to darbo manęs nemokė. Ir niekas nesakė, neliepė – dirbk. Mano širdis prie to palinkus nuo mažumės. Kartais ilgai neužmingu. Įsivaizduoju, kad reikia padaryti majadnesnį, dar nebūtą“, -taip šį menininkas pristatė minėtame žurnale žurnalistas Juozas Šorys.

Stanislovo Riaubos kūrybos didžioji puoselėtoja ir gerbėja – jo sena bičiulė Kultūros centro vyr. specialistė tautodailei Zafira Leilionienė. Jos vykdomi projektai pasitarnavo, kad dienos šviesą išvydo monografija „Stanislovas Riauba“, kad Plungėje vyksta kasmetinis jaunųjų kūrėjų sąjūdis, kad šio kuklaus medžio drožėjo vardas iš Žemaitijos šiandien žinomas net Švedijoje. Ši paroda – konkursas vyksta kiekvienais metais gegužės mėnesį, o birželio 1-ąją, minint Tarptautinę Vaikų gynimo dieną, iškilmingai paskelbiami metų laureatai, kuriems įteikiamos piniginės premijos.

Šiemet, 12-ajame projekte, dalyvavo 82 autoriai iš Kelmės, Skuodo, Telšių, Kretingos, Mažeikių, Plungės ir Rietavo ugdymo įstaigų. Didžiausią jaunųjų kūrėjų būrį – po 10 - parengė Mažeikių rajono Židikų Marijos Pečkauskaitės vidurinės mokyklos mokytoja Inga Šilinskaitė ir Plungės rajono Platelių meno mokyklos Žemaičių Kalvarijos dailės skyriaus mokytoja Alma Vilnienė.

Autorius visada vertina solidi ir profesionali komisija, kuriai pirmininkauja Lietuvos tautodailės sąjungos pirmininkas, dailininkas Jonas Rudzinskas. Be jo, šiemet komisijoje dar dirbo skulptorius Vaclovas Krutinis, menotyrininkė dr. Skaidrė Urbonienė, žurnalo „Tautodailės metraštis“ redaktorė Gražina Jurgaitienė, LTS narys, medžio drožėjas Silvijus Tenzegolskis. Kadangi tai vienintelis tokio pobūdžio renginys Lietuvoje, kurį nuo pat pradžių remia Lietuvos respublikos Kultūros rėmimo fondas, komisijos nariai neslepia susižavėjimo jaunimo darbais ir jų polinkio tautodailės menui.

Šiemet parodos uždarymą pradėjęs Kultūros centro direktorius Romas Matulis sakė, kad ši paroda viena iš labiausiai plungiškių lankomų, čia vyksta integruotos dailės ir technologijų parodos. „Šie kūrėjai – puikus pavyzdys, kad jaunas žmogus Lietuvoje turi ateitį. Tai paroda, su kuria labai gaila atsisveikinti“, - sakė R. Matulis, dideliam būriui jaunųjų kūrėjų įteikdamas specialius Kultūros centro prizus.

Žodį taręs vertinimo komisijos pirmininkas Jonas Rudzinskas sakė, kad konkursai mene labai sudėtingas dalykas „Menas – tai ne maratonas, todėl jį vertinti ir sunku, ir lengva, bet man labai smagu, kad Plungė sugeba sukviesti tiek daug jaunųjų kūrėjų“ – kalbėjo svečias.

Skulptorius Vaclovas Krutinis jauniesiems kūrėjams linkėjo būti konkurentu pirmiausia sau pačiam „turite siekti, kad kasmet padarytumėt geriau ir geriau“ – sakė jis.

Atėjus lemtingai minutei paaiškėjo, kad 2012 metų parodos – konkurso „Stanislovas Riauba – Žemaitijos Andersenas“ laureatais tapo:

Geriausias skulptorius – Egidijus Zaleckis – Kretingos raj. Salantų gimnazija. Mokytojas – Aloyzas Pocius.

Geriausias tapytojas - Karolis Cicėnas – Mažeikių rajono Viekšnių Vinco Deniušio meno mokykla. Mokytoja – Rūta Kučinskaitė.

Geriausia grafikė – Rita Viliūtė – Plungės raj. Platelių meno mokykla. Mokytoja Vaida Blistrubienė.

Geriausia amatininkė – Monika Užomeckaitė– Kelmės AUKURO vidurinė mokykla. Mokytoja Lina Užomeckienė..

Šioje parodoje kasmet apdovanojami ir daugiausia žiūrovų simpatijų pelnę kūrėjai. Šiemet žiūrovų simpatijų prizus laimėjo geriausiu skulptoriumi tapęs Egidijus Zaleckis, geriausiu tapytoju – Marius Augustinas iš Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos, tos pačios mokyklos moksleivė Aurelija Beitaitė žiūrovų buvo pripažinta geriausia grafike, o Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos moksleivė Vidą Rukaitę žiūrovai išrinko geriausia amatininke.

Nuolatiniai parodos rėmėjai ir partneriai yra Švedijos Boxholmo komunos organizacija „Draugas Draugui“. Į parodos uždarymą atvyko didžiulė net 24 žmonių delegacija, kuri išrinko tris jiems labiausiai patikusius autorius ir apdovanojo juo piniginiais prizais. Jie įteikti jaunajam skulptoriui Lukui Tomkui, kuris mokosi Telšių r. Luokės muzikos ir dailės mokykloje, amatininkei ramintai Vaišnoraitei iš Kretingos Marijono Daujoto vidurinės mokyklos, ir plungiškiui medžio drožėjui Karoliui Ragainiui iš „Babrungo“ pagrindinės mokyklos.  

Kiekvienais metais Švedijos Tranu miesto privačios galerijos savininkas Pelle Vėgenbergas medžio drožybos įrankiais apdovanoja po vieną skulptorių. Šiemet šis puikus įrankių komplektas iškeliavo į Salantus. Jais naujais darbais žiūrovus džiugins geriausias metų skulptorius Egidijus Zaleckis.

Dar tris specialius prizus konkurso dalyviams įteikė Lietuvos tautodailės sąjunga. Jie įteikti pirmą kartą konkurse dalyvaujančiam kalvystės atstovui Benediktui Mikuckiui iš Mažeikių „Pavasario“ vidurinės mokyklos, už audimo darbus -  Monikai Užomeckaitei iš Kelmės „Aukuro“ vidurinės mokyklos, už knygrišystės darbus Vitai Rukaitei iš Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos.

Visiems dalyviams nuotaikingą koncertą dovanojo Kultūros centro  vaikų ir jaunimo tautinių šokių ansamblio „Žirginėliai“ šokėjai.

Daiva Gramalienė
Plungės kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė

Nuotraukos - Romualdo Lukošiaus