„Va braliukai latviai kokius numerius registruoja. Tikiuosi pas mus to padaryti nebūtų įmanoma“, – rašė jis.


DELFI prašė pakomentuoti „Regitros“, ar būtų įmanoma tokius numerius įreigstruoti Lietuvoje

Vardinis numeris privalo būti korektiškas

Vardinis numeris – tai žmogaus pasirinktas numerio ženklas su bet kokiu skaičių ar skaičių ir raidžių deriniu. Automobilio vardinis numeris gali būti sudarytas nuo 1 iki 6 simbolių, tačiau bent vienas jų privalo būti skaičius.

Kaip rodo praktika, Lietuvoje daugiausiai vardinių numerių užsisako juridiniai asmenys. Dažniausiai juose figūruoja įmonės pavadinimas ar jo fragmentas, kadangi taip siekiama reklamuoti įmonės pavadinimą bei paslaugas. Tuo tarpu fiziniai asmenys vardiniams numeriams dažniausiai renkasi savo vardus, inicialus, svarbias datas ir skaičius jų gyvenime, neretai ir automobilio prekės ženklo ar modelio pavadinimą.

Svarbu pastebėti, jog ne visi klientų pageidavimai gali būti išpildyti, nes vardiniams numeriams yra keliami specialūs reikalavimai. Kokį užrašą (raidžių, skaičių derinį) pasirinkti, didžiąja dalimi priklauso nuo pareiškėjo poreikių, tačiau jame negali būti naudojami nepadorūs, žargoniniai žodžiai, keiksmažodžiai, taip pat sąvokos, įžeidžiančios kitų rasių, tikėjimų atstovus.

Taisyklėse numatyta, jog vardinio numerio užrašas negali sutapti su valstybių, tarptautinių organizacijų pavadinimais, valstybių vadovų pavardėmis ar jų santrumpomis. Taip pat su nacistinės Vokietijos, SSRS valstybių, nacistinių ar komunistinių organizacijų pavadinimais, nacistinių ar komunistinių vadovų pavardėmis, jų santrumpomis.

Atšaukus numerio ženklą, siūloma nemokamai pasirinkti kitą derinį

Nuo praėjusių metų lapkričio taip pat įsigaliojo daugiau naujovių, susijusių su vardiniais transporto priemonės numeriais – nuo šiol gavus pagrįstą skundą iš visuomenės ar kitų valstybės institucijų, vardinis numeris gali būti bet kada atšauktas. Ši tvarka galioja ir seniau išduotiems numerio ženklams. Atšaukus numerio ženklą, asmeniui siūloma nemokamai pasirinkti kitą derinį.

Naujosios taisyklės taip pat numato dar atidesnį klientų pageidaujamų užrašų įvertinimą. Nuo lapkričio pasitelkiamos ir viešos paieškos ir kalbų vertimo svetainės. Tokiu būdu tikrinama, ar numerio derinyje nėra nuostatoms prieštaraujančių lietuvių ar užsienio kalbos žodžių atitikmenų. Atsižvelgiama ir į raidžių ir skaičių bei jų derinių reikšmes, santrumpų atitikmenis. Pavyzdžiui, skaitmuo „1“ gali būti skaitomas kaip raidė „I“, „2“ kaip skiemuo „DU“, skaitmuo „3“ gali būti skaitoma kaip raidė „Z“ rusiškoje abėcėlėje ir t.t.

Taigi, skaitytojo minimi „CCCP“ numeriai Lietuvoje pagal galiojančias taisykles negali būti išduodami. Pirmiausia, dėl santrumpos reikšmės, o taip pat dėl neteisingo derinio sudarymo – jame trūksta skaičiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (500)