Jie garsina Lietuvos vardą visame pasaulyje, kiekvienais metais dalyvauja Europos kurčiųjų čempionatuose arba Pasaulio kurčiųjų čempionatuose ar olimpiadose. Jie, taip pat kaip ir mūsų, gerai žinomi Lietuvos krepšininkai, dalį vasaros skiria sunkioms treniruotėms, nualinti krūvių jie vis tiek keliasi ir sportuoja, nes žino, kad tai ką jie daro, daro vardan savo gyvenimo aistros, svajonės ir vizijos.

Labai didelę pagarbą reikėtų pareikšti visiems kurčiųjų sporto atstovams, o ypač - treneriams, nes jie atiduoda savo auklėtiniams visą ilgaamžę sukauptą patirtį, jie juos ugdo, ragina sportuoti ir nepasiduoti pasipriešinimui, skatina sveikai gyventi. Šie sportininkai verti būti pripažintais ir pastebėtais, jie skina pergales pasaulio šalyse, parveža aukso medalius, gauna iš Lietuvos prezidentės ordinus „Už nuopelnus Lietuvai“ - riterio kryžius, o apie juos net nerašo jokia žiniasklaida. Dėl to yra labai pikta.

Labai skaudu girdėti iš jaunųjų kurčiųjų sportininkų - „štai mes stengiamės, sunkiai sportuojame, skiname pergales už Lietuvos ribų, o apie mus niekas net nesugeba pasidomėti ir paklausti, kaip mums sekasi“. Treneriai taip pat, manau, nusivylę Lietuvos žiniasklaida. Pikta, kad net kai laimėjo auksą, juos pasitiko labai kukliai, atrodo, lyg niekas nesurūpintų ir visiems nusispjaut ant tokio dalyko (...).

Šių metų liepos 23 dieną (antradienis), 06:30 iš Tarptautinio Vilniaus oro uosto pakilo lėktuvas, skraidinantis Lietuvos sportininkus, turinčius klausos sutrikimų, į Bulgarijos sostinėje Sofijoje vyksiančias kurčiųjų olimpines varžybas „Sofia 2013 Deaflympics“. Šiose olimpinėse varžybose dalyvaus net 90 įvairių šalių. Joms atstovaus didelis būrys klausos negalią turinčių sportininkų, propaguojančių įvairias sporto šakas, pradedant krepšiniu ir baigiant boulingu. Tarp jų pasirodys ir mūsų talentingieji Lietuvos kurčiųjų sportininkai.

Vakar buvo ištraukti burtai ir vyrų krepšinio komanda sužinojo su kokių šalių atstovais teks susigrumti. Jau šiandien, liepos 25 dieną 12:00 valandą įvyko „Sofia 2013 Deaflympics“ vyrų krepšinio varžybos – pirmasis raundas, kuriose susikaus Lietuva ( Lietuvos kurčiųjų rinktinė) vs. Taivanas. Taip pat šie mūsų šalies krepšininkai, turės garbės susitikti akis į akį su Graikijos ir Argentinos šalimis.

Krepšininkams pasirengti padeda jų gerbiami, nusipelnę Lietuvos krepšinio treneriai A. Šatas ir A. Jurkša. Taip pat padėką reikia tarti Tarptautinės kurčiųjų federacijos prezidentui A. Jasiūnui už prisidėjimą vystant Lietuvos kurčiųjų krepšinį. Jau nuo pat birželio pradžios buvo pradėta intensyviai treniruotis vykusiose 4 – iose stovyklose. Liepos 18-iktą dieną buvo paskelbtas galutinis vyrų krepšinio žaidėjų dvyliktukas, dalyvausiantis Olimpiniame krepšinio turnyre Bulgarijoje... Vyrai iš tikrųjų įdėjo labai daug darbo, daug treniravosi ir išvyko kovoti ryžtingai nusiteikę. Jie pasiruošę kovoti ir atiduoti visas jėgas, kad pasiektų geriausius rezultatus.

Prisimenant Lietuvos kurčiųjų krepšinio rinktinės pergales 2011 rugpjūčio 16 – 24 dienomis Italijos mieste Palerme vykusiame Pasaulio kurčiųjų krepšinio čempionate, Lietuvos kurčiųjų krepšinio rinktinė užėmė I-ąją vietą ir apgynė pasaulio čempionų titulą. Italijoje vykusiame turnyre mūsų šalies krepšininkai nepralaimėjo nei vienų rungtynių ir namo parsivežė auksą.

2012 birželio 29 – liepos 7 d. Turkijoje (Konya) vykusiame Europos kurčiųjų krepšinio čempionate dalyvavusi Lietuvos kurčiųjų krepšinio rinktinė užėmė antrąją garbingą vietą ir į namus parsivežė sidabro medalius.

Pabaigai, labai didelę pagarbą ir dėkingumą norime pareikšti visiems kurčiųjų sporto atstovams, kurie rūpinasi mūsų sportininkų gerove, už jų didelį atsidavimą skatinant jaunus ir talentingus žmones sportuoti ir siekti užsibrėžtų tikslų sporte. Ačiū, kad mūsų vaikus vedate į šviesesnį rytojų, jūs padedate jiems išsikovoti „vietą po saule“.

Išlydėjome Lietuvos kurčiuosius sportininkus į Bulgarijos sostinėje Sofia vyksiančias kurčiųjų olimpines varžybas „Sofia 2013 Deaflympics“. Sportininkams nuoširdžiai noriu palinkėti svarbiausio - sveikatos, ištvermės ir ryžto kovoti kiekvieną sunkią sekundę, nepasiduodant. Vienas žmogus yra svarbi komandos dalis, bet vienas žmogus niekada nebus komanda...

Tad komandoms linkiu būti vieningoms kaip vienas galingas kumštis... Apsišarvuokite kantrybe ir giliai širdyse tikėkite, kad jūs laimėsite. Įsiminkite, kad: „čempionai negaminami sporto salėje. Čempionai atsiranda dėl to, ką turi giliai viduje - savo širdyje - aistrą, svajonę, viziją“. Mes jumis didžiuojamės, palaikome ir linkime didžiausios sėkmės! (...)