Katytė Niblė pas mus atkeliavo iš VšĮ „Lesė“ gyvūnų prieglaudėlės. 2013 metų vasarą su vaikinu, dabar jau mano mylimu vyru, išsinuomavome butą ir vos įsikėlę pradėjome kalbėti, kad mums reikia gyvūnėlio. Kadangi butas nenuosavas, nusprendėme pasiimti katytę, kurią, tikėjomės, mums tikrai šeimininkai leis laikyti. Be jokios abejonės, pasirinkome pasiimti katytę iš prieglaudos, kad galėtume suteikti namus nuskriaustam likimo gyvūnėliui.

Nuvykę į prieglaudą dairėmės, kiek daug gyvūnų, kuriems reikia priežiūros ir mylinčių šeimininkų, taip pat atkreipėme dėmesį į pūkuotą kamuoliuką mažų kačiukų, susirangiusių prie mamos ir ieškančių pieno. Iš pradžių susidomėjome ryžu katinuku, bet netoli jo slėpėsi mūsų mažoji Coliukė. Toks jos vardas buvo duotas prieglaudoje, nes buvo pati mažiausia iš visos vados, labiausiai serganti ir visiška vargšytė. Kadangi mamą katę su kačiukais rado lauke prie konteinerių, visa šeima buvo karantinuota ir gydoma. Mūsų Niblės kūnelis buvo nusėtas plikomis žaizdotomis dėmėmis ir dėmelėmis, uodegytė taip pat vietomis plaukelių neturėjo, tad buvo gydoma nuo odos grybelio ir kurį laiką negalėjome jos pasiimti.

Kiekvieną dieną namuose kalbėjome, kaip bus smagu, kai turėsime mažą kačiuką, lakstantį aplink ir neduodantį ramybės! Ir šiek tiek palūkėję pasiėmėme mažąją į jos naujus namus. Ištyrinėjusi visus kampelius ir pajutusi, kad gali būti saugi, pradėjo dūkti.
Buvo tikras vijurkas ir tokia išliko iki šiol. Ir nors davėme jai vardą, iki šiol vadiname ją Kate, nes tik į šį žodį atsiliepia kniaukimu ir atbėga.

Sako, kad gyvūnas jaučia dėkingumą, kai pasiimi jį iš prieglaudos, bet tai ne visai tiesa. Gyvūnai jaučia suteikiamą meilę ir ja atsilygina su kaupu. Taip buvo ir mūsų atveju. Ji kaskart atsigula ant kojų ar ant pilvo, kad galėtų pamurkti ir nuraminti po sunkios darbo dienos. Ji pasitinka prie durų, kai grįžti namo ir džiaugsmingai miauksi bei drasko savo draskyklę. Mėgsta žiūrėti pro langą ir skleisti keistus garsus ypač tada, kai mato paukščiukus. O jau kiek ji kalba su mumis, žinoma, savaip. Taip pat ir atsikalbinėja, kai neleidžiame žvejoti žuvyčių, kas jai labai patinka. Niblė yra labai smalsi ir guvi katė. O dėžės ir braškantys maišeliai turbūt kiekvienos katės svajonė! Velykos jos mėgstamiausias laikas, nes namuose atsiranda Velykų žolytės, kurią ji visada nukramto ir garsiai kniauksi, kad nori dar. Niekada neima maisto nuo stalo ir nebuvo pridariusi nieko labai baisaus. Žinoma, nugraužtas interneto kabelis mano vyro nenudžiugino, bet patys kalti, matyt, tuo metu jai trūko iš mūsų dėmesio.

Atėjo laikas, kai susituokėme ir persikraustėme į naujus nuosavus namus, tuomet laikui bėgant namuose atsirado kitų gyvūnų, su kuriais šiuo metu Niblė draugauja. Vienas iš jų – driežė Susia. Tikslas buvo tiesiog nusipirkti driežą, net nenumaniau, kad išeis taip, jog ji bus išgelbėta nuo nepriežiūros. Kai iš Kauno parsivežėme driežę namo, įjungėme terariumą ir nelindome prie jos, kad gyvūnas atsigautų nuo patirto streso. Kitą dieną pamačiau ant jos akyčių daugybę juodų taškelių, ant odos lakstė juodi vabaliukai. Negalėjau numanyti, kad tai yra šaltakraujų gyvūnų erkutės! Tokie padarėliai ant gyvūnų atsiranda nuo didelės nepriežiūros, netinkamo substrato ar kitų priežasčių. Per mėnesį išgydžiau mūsų Susią ir dabar ji džiaugiasi savo tingiu gyvenimu.

O kad Niblei nebūtų liūdna ir turėtų ką auklėti, parvežėme jai dar vieną draugą, mažą šuniuką Džekutį. Ji su dideliu smalsumu uostė, kas per gyvūnėlis atsirado jos namuose, bet po kurio laiko šuniukas tapo šeimos nariu ir žaidimų draugu. Dabar kas vakarą jie vienas kitą vaiko, kartu miega, kartu prašo dėmesio. Jeigu šuniukui tik kažkas nutinka ir jis pradeda cypti, Niblė iškart bėga pažiūrėti, ar viskas gerai, rūpestingai apuosto kaip tikra mama ir įsitikinusi, kad pavojus netikras, kaip tikra katė nueina snausti į sau patogią vietą, iš kurios galėtų stebėti, kas vyksta aplink.
Tokia štai mūsų didelė ir gyvybinga šeima.

VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ projekto „neBrisius.lt“ idėja užsikrėtė nuo Amerikoje vykusio „Why We Rescue“ ir, gavę idėjos autorių leidimą bei palaikymą, pradėjo analogišką ilgalaikį projektą Lietuvoje.

Projekto metu fotografuojami žmonės su augintiniais, priglaustais iš prieglaudų ar gatvės, talpinamos jų laimingos istorijos, kurios, tikimės, užkrės vis daugiau ir daugiau žmonių! Prisijunk prie projekto „neBrisius.lt“! Dėl detalesnės informacijos kreipkitės el. paštu info@ggi.lt.