Visada buvau smalsus vaikas, bet tėvų klausiau kaip mažas kareivukas. Negalima man reiškė negalima, o padarytos kiaulystės ilgam grauždavo dar ne daug patyrusią mano mažą sąžinę.

Jei tėvai pasakodavo, kad iš namų dingęs šunelis išvežtas į mistišką kaimo vietovę, o tą kiemo kačiuką kažkada tikrai priglausim namuose, šventai tikėdavau – o kuo kitu aš tada dar galėjau tikėti? Bet vieną dieną mano smalsumas ir noras rasti tą savo tikrąją tiesą, tikriausiai ne mano pačios labui, nugalėjo...

Artėjo Kalėdos – antroji smagiausia metų šventė (pirmoji, žinoma, gimtadienis). Namuose vyravo šventiška nuotaika, mintyse nuolat buvo kartojami prašymai Kalėdų seneliui ir prisimenamos eilėraščių eilutės. Visa tai – tuo atveju, jei jis, kaip ir anksčiau, netikėtai pasirodytų tarpduryje ir paprašytų ką padeklamuoti už maiše man skirtas dovanas. Tačiau vieną dieną supratau, kad jis nebeateis...

Kieme visada būdavo vyresnių vaikų, kurie, tikriausiai pikto nenorėdami, vis pamokydavo mažuosius apie gyvenimą. Kalbas, kad Kalėdų senelis neegzistuoja, aišku, buvau girdėjusi jau anksčiau, bet mažoje širdutėje labai norėjau tuo netikėti. Norėjau, bet tąkart įtarumas padarė savo. Pamenu, mama buvo parduotuvėje, namai – tušti, o noras sužinoti tikrąją tiesą – begalinis, tad leidausi į paieškas. Kokios ten paieškos – tiesiog be tikslo slampinėjau po namus įtartinai nužvelgdama knygų lentynas, palovius ir bandydama įžiūrėti, kas tūno ant tuomet dar tokių aukštų spintų. Sunkiai pavyko – pasiėmiau kėdę, ir...

Būtent ten ir buvo į gražų vyniojamą popierių įvyniota mano dovana. Tokia pati dovana, kurią gavau Kūčių vakarą (tokios tradicijos mes laikėmės dovanodami dovanas – vos nuėjai į kitą kambarį, grįžęs rasdavai dovanas po egle).

Tėvams apie tai papasakojau dar negreitai – kažkas viduje patarė tokią paslaptį pasilaikyti sau. O ar buvo liūdna? Labiau apmaudu, bet tai tikrai nėra labai malonus prisiminimas. Artėjant šventėms tiesiog norėjau patarti tėveliams (kuriais pamažu tampa ir mano draugai), kaip reikia elgtis su vaikams skirtomis dovanomis.

Jei norite išlaikyti jų širdutėse tikėjimą Kalėdų seneliu kuo ilgiau, pasistenkit jiems skirtas dovanas kuo geriau paslėpti, o jei ne slėpti – tai tada bent pasakykit, kad štai jas Jums perdavė Kalėdų senelis ar sugalvokit kokią kitą istoriją. Nenorite meluoti? Ar tai melas, pasiginčyčiau... O mažiesiems šis „melas“ dar ilgai liks kai gražios vaikystės prisiminimas. Gražių visiems artėjančių švenčių!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Skaudu netyčia sužinoti, kad Kalėdų senelio nėra – ne paslaptis, kad tada šventinis metas vaikams nusidažo visai kitomis spalvomis. O kokius vargus kasmet patiria tėvai, siekdami vaiko širdyje išlaikyti tikėjimą stebuklais kuo ilgiau... Kalėdų senelio iliuziją sunkumų sukelia, matyt, visiems, bet juk taip norisi ją išlaikyti, tiesa?

Artėjant šventėms, prašome pasidalinti savo prisiminimais – ar būdami vaikai, esate ieškoję kalėdinių dovanų? Ką tėvai ir draugai Jums pasakodavo apie Kalėdų senelį?

Pasidalinkite požiūriu, kada vaikui reiktų papasakoti apie tai, kaip atsiranda dovanos. Ar patys užsiimate jų slėpimu, ar daug vargų patiriate dėl vaikų smalsumo? Kokioje smagiausioje vietoje esate laikę į blizgų popierių įvyniotus vaikų norus?

Paatviraukime – juk nors Kalėdos yra ne dovanų šventė, ne paslaptis, kiek vargo kasmet dėl jų patiriame... Jūsų minčių laukiame iki gruodžio 22 d. el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Dovana“.

Konkurse galite dalyvauti trimis būdais – siųsdami laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Dovana“, ar naudodamiesi nuorodomis žemiau. Nepamirškite nurodyti el.pašto adreso!

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti čia:


Taisyklės:

1. Konkursas vyksta nuo nuo gruodžio 16 d. iki gruodžio 22 d.

2. Dalyvauti žaidime gali visi. UAB „Delfi“ darbuotojai žaidime dalyvauti negali;

3. Įdomiausios skaitytojų atsiųstos istorijos redakcijos pasirinkimu publikuojamos. Nugalėtojas/-a renkamas/-a 2014 m. gruodžio 22 d. burtų keliu iš visų publikuotų istorijų. Nugalėtojas skelbiamas konkursiniame tekste ir jam/jai pranešama asmeniškai žaidime nurodytu el. paštu.

4. Konkurso dalyvis sutinka su šiomis Taisyklėmis ir pareiškia, kad jis/ji pateikia savo duomenis delfi.lt savo noru ir sutinka, kad jo/jos pateikti duomenys, būtų saugomi delfi.lt duomenų bazėje 3 savaites. Konkurso dalyvis pateikia savo duomenis delfi.lt tam, kad tretieji asmenys (šiuo konkrečiu atveju konkurso prizo steigėjas) galėtų prie šių duomenų prieiti, juos peržiūrėti ir kopijuoti, norėdamas susisiekti su konkurso dalyviais.